Η Μαδρίτη θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα από το κέντρο της

Σχετικά άρθρα

Οι δρόμοι στα κέντρα των μεγάλων πόλεων ανά τον κόσμο έχουν μπλοκάρει από τις χιλιάδες των αυτοκίνητων που προσπαθούν να κινηθούν μέσα σε αυτά, προκαλώντας κυκλοφορικό χάος και ως επακόλουθο να εκτοξεύουν τα επίπεδα επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να επιβάλουν μέτρα για να καταφέρουν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο τους είναι ένα από αυτά τα μέτρα που σχεδιάζουν. Στο Όσλο, το Αμβούργο, το Παρίσι, την Πόλη του Μεξικού, το Πεκίνο, την Κοπεγχάγη και σε άλλες πόλεις, μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας των παλαιών οχημάτων, η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και η πεζοδρόμηση πολλών δρόμων είναι μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα μπουν στο άμεσο μέλλον.

Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη, η Δήμαρχος της Manuela Carmena, έχει δει την υπόθεση της απαγόρευσης πολύ σοβαρά και θέλει να πετύχει την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην κεντρικότερη λεωφόρο της πόλης. Η Κυρία Carmena, πριν από μερικές μέρες σε συνέντευξη της σε Ισπανικό ραδιόφωνο, επιβεβαίωσε ότι μέχρι να φύγει από την θέση της το 2019, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, την Gran Via, η κίνηση θα επιτρέπεται μόνο σε πεζούς, ποδήλατα, ταξί και λεωφορεία. Η προσπάθεια της αυτή είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου για την απαγόρευση όλων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το κέντρο της πόλης.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στη λεωφόρο Gran Via έγινε για πρώτη φόρα πιλοτικά φέτος, καθώς την περίοδο των Χριστουγέννων υπήρξε προσωρινή απαγόρευση για εννέα μέρες. Η αντιπολίτευση αντιτίθεται στο μέτρο αυτό με το πρόσχημα ότι αυτό θα βλάψει τις επιχειρήσεις στο κέντρο, κατά μήκος της οδού, με τη Δήμαρχο να απαντάει πως οι επιχειρήσεις φέτος είχαν αύξηση κερδών κατά 15% σε σχέση με πέρυσι που δεν υπήρχε απαγόρευση.

Το έργο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Gran Via είναι αρκετά φιλόδοξο καθώς είναι ένας δρόμος έξι λωρίδων κυκλοφορίας που διασχίζει το κέντρο της πόλης και δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο αυτοκινήτων. Κύριος στόχος του μέτρου είναι η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αρκετές μέρες το χρόνο υπερβαίνει τα όρια με την τοπική αυτοδιοίκηση να επιβάλλει προσωρινά μέτρα για τη κυκλοφορία. Να θυμίσω πως την απαγόρευση των diesel αυτοκινήτων έως το 2025 θέλει και η Αθήνα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...