Πριν από μερικές ημέρες ο Donald Trump επιτέθηκε και στην BMW, απειλώντας την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με φόρο εισαγωγής 35% στα αυτοκίνητα της BMW που θα κατασκευάζονται στο νέο εργοστάσιο που ετοιμάζει η εταιρία στο Μεξικό και θα πωλούνται στην αγορά των ΗΠΑ.

Τώρα, ο CEO της BMW, Harald Krueger, απάντησε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως το εργοστάσιο που διατηρεί η BMW στις ΗΠΑ επιτρέπει την εξαγωγή αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο χάρη στο ελεύθερο εμπόριο, με το αφεντικό της BMW να απαντά έμμεσα στις απειλές του Donald Trump για ψήφιση νόμων που ενισχύουν τον προστατευτισμό.

Ο Krueger, υπερασπίστηκε τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου με ένα ομολογουμένως ευφάνταστο τρόπο, αφού τόνισε ότι στην πράξη η BMW λειτουργεί ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυτοκινήτων των ΗΠΑ και όχι προς τις ΗΠΑ. Όπως τόνισε:

Το ελεύθερο εμπόριο κατέστησε εφικτή μια ιστορία επιτυχίας που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ – το 70% των αυτοκινήτων που παράγει η BMW στις ΗΠΑ εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Χρειαζόμαστε το ελεύθερο εμπόριο.

Η BMW διατηρεί στο Spartanburg των ΗΠΑ μια τεράστια παραγωγική μονάδα, η οποία είναι μάλιστα το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW παγκοσμίως. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγονται 450.000 SUVs ετησίως (Χ3, Χ4, Χ5 και Χ6), και σύμφωνα με τον Krueger η BMW είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ σε καθαρή βάση ετησίως, με εξαγωγές που αγγίζουν τα $10 δισ. και περίπου 70.000 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους.