Η Lotus είναι γνωστή για δύο πράγματα, για τα καταπληκτικά ελαφριά αυτοκίνητα που κατασκευάζει και για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει. Η Βρετανική εταιρεία από το 1996 ανήκει στην Μαλαισιανή Proton, αλλά το 2012 η Proton πουλήθηκε στην DRB-Hicom λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το μέλλον της εταιρείας για πολλοστή φορά φαίνεται αβέβαιο και βάζει πάγο στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κινέζικη Geely, η εταιρεία που αγόρασε την Volvo, είναι έτοιμη να εξαγοράσει τη Proton αλλά πιθανόν θα της προσφερθεί μόνο η Lotus. Στο παιχνίδι εξαγοράς της Proton μπαίνει και η PSA η οποία είναι αρκετά δραστήρια το τελευταίο διάστημα, μετά την εξαγορά της Ινδικής Hindustan Motors και την επικείμενη εξαγορά της Opel. Η PSA δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα κατασκευαστή σπορ αυτοκίνητων όπως η Lotus, ενώ αντίθετα η εξαγορά της Proton θα την βοηθήσει σημαντικά να αναπτυχθεί στην νοτιοανατολική Ασία. Αυτό σημαίνει ότι η Lotus θα δοθεί στην Κινέζικη εταιρεία.

H PSA είναι έτοιμη να επενδύσει αρκετά χρήματα στην Proton και να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στο Tanjung Malim, ενώ σκοπεύει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της Proton μέχρι τα 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τα 150.000 που παράγει σήμερα, σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης “Push to Pass”. Μέχρι στιγμής ο γαλλικός όμιλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, με έναν εκπρόσωπο του να δηλώνει:

Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω σχόλια αυτή την στιγμή.

Η εξαγορά της Lotus από την Geely θα βοηθήσει σημαντικά και τις δύο εταιρείες. Από την μια, η Lotus θα έχει αρκετά χρήματα για να αναπτύξει μια νέα γκάμα, με την Geely να κερδίζει αρκετά από την τεχνογνωσία της Lotus και την βοηθάει να γίνει πιο ανταγωνιστική στο παγκόσμια σκηνή. Η Geely κατάφερε και πέτυχε να φτιάξει σημαντικά την εικόνα της Volvo δίνοντας αρκετά χρήματα για να επενδύσει σε νέες πλατφόρμες και νέες τεχνολογίες οπότε το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Lotus. Από ότι φαίνεται έρχονται καλύτερες μέρες για την εταιρεία.