Ανασκεύασε τις δηλώσεις του ο CEO του VW Group, ο Matthias Muller, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε κλείσει την πόρτα στον Sergio Marchionne για μια πιθανή συγχώνευση του VW Group με την Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Πριν από μια εβδομάδα, ο Marchionne, στο περιθώριο της έκθεσης της Γενεύης είχε μιλήσει για μια πιθανή συγχώνευση της FCA με την VW, προκειμένου να μειωθούν τα κόστη ανάπτυξης και παραγωγής και να αυξηθούν τα κέρδη. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Πλέον δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία πως στο προσεχές διάστημα μπορεί η VW να καταθέσει μια πρόταση συγχώνευσης που θα μπορούσε να έχει βάση συζήτησης. Ο συνδυασμός PSA και Opel πλέον απειλεί την VW, μιας και ο νέος όμιλος γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, με την VW να αποκτά έναν ισχυρό αντίπαλο.

και συνέχισε σχετικά με την GM:

Εγώ δεν κλείνω καμία πόρτα. Μπορεί να ξαναχτυπήσω την πόρτα της GM χωρίς ντροπή ή μπορεί να χτυπήσω οποιαδήποτε άλλη πόρτα αν πιστεύω πως αυτό θα είναι καλό για την FCA.

Ο Matthias Muller τότε είχε πει πως:

Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τίποτα αυτή τη στιγμή. Έχω να δω τον Marchionne για μήνες. Έχουμε άλλα προβλήματα τώρα.

Ωστόσο σήμερα, ο Γερμανός, κατά την ετήσια συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά της VW με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του VW Group για το 2016, είπε:

Δεν υπήρξε καμία επαφή με τον Marchionne για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά εγώ δεν είπα ποτέ πως αποκλείω ένα τέτοιο ενδεχόμενο [συνεργασίας της VW με την FCA].

Δεν έχουμε ασχοληθεί με αυτό. Από τότε που ανέλαβα τα ηνία στο VW Group το 2015, υπήρξαν διάφορα προβλήματα στην FCA που με έκαναν να μην επικεντρωθώ σε αυτή.

Κατά τη γνώμη μου, το μέγεθος δεν έχει σημασία. Θα λέω πάντα πως ο όγκος πωλήσεων δεν είναι ο μοναδικός μας στόχος. Θέλουμε να είμαστε ένας επιτυχημένος κατασκευαστής με κάθε τρόπο.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ο κ. Marchionne επικοινωνούσε μαζί μου για να μου πει τις εκτιμήσεις του, παρά να τις λέει μόνο στους δημοσιογράφους.

Είμαι αρκετά βέβαιος για το μέλλον της VW, με ή χωρίς τον Marchionne.