Φαντάσου το εξής σενάριο: κάπου στο 2020 οι δουλειές σου έχουν πάει φανταστικά και έχεις βγάλει ένα κάρο λεφτά. Μια αρκετά πιθανή αγορά σε αυτή την περίπτωση θα ήταν το τελευταίο μοντέλο της Porsche, είτε επιμένοντας παραδοσιακά με μία από τις πολλές εκδόσεις της 911 ή αν έχεις και οικογένεια κάτι σε Panamera.

Και επειδή τα λεφτά πλέον περισσεύουν και μια-δυο γρατσουνιές στο “Πορσικό” δε σε νοιάζουν, μια στο τόσο πας και σε μια πίστα να δεις τι ψάρια πιάνεις. Εκεί λοιπόν συνειδητοποιείς, ότι έχεις μια απρόσμενη βοήθεια για να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου: τον Mark Webber.

Ναι σωστά διάβασες, μιλάμε για τον γνωστό Mark. Αλλά επειδή όσο γρήγορος και να είναι, δεν μπορεί να τηλεμεταφέρεται σε όλες τις πίστες του κόσμου, η βοήθεια θα έρχεται μέσω των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης με τον τρόπο που μας εξηγεί ο Oliver Blume, CEO της Porsche:

Σκεφτόμαστε να εισάγουμε ένα χαρακτηριστικό για την οδήγηση σε πίστα – ας πούμε μια εφαρμογή – όπου για παράδειγμα ο Mark Webber σε οδηγεί μέσα στην πίστα λέγοντας σου που και πως να φρενάρεις, που να επιταχύνεις ή ποια είναι η ιδανική γραμμή για να ακολουθήσεις. Και μετά μπορείς να το δοκιμάσεις και μόνος σου.

Στο τέλος βέβαια μάλλον θα πεις “οκ, ο Mark είναι 10 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος από μένα, πως μπορώ να τον φτάσω;”. Και θα μπορείς να βρεις τις απαντήσεις μόνος σου: φρενάρισμα πιο αργά, καλύτερη “θέση¨ μέσα στην πίστα κλπ.

Με αυτόν τον τρόπο η αυτόνομη οδήγηση μπορεί να σε βελτιώσει ως οδηγό. Θα είναι ένα ασφαλές σύστημα εκμάθησης, που θα έρχεται μαζί με τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της αυτόνομης οδήγησης – όπως π.χ. η ξεκούραση κατά τις ώρες αιχμής – και σίγουρα θα εκτιμηθεί από τους πελάτες μας.

Και μπορεί να είσαι καθιστός και το αυτοκίνητο να οδηγεί για σένα και να σου “δείχνει” πως θα έμπαινε ο Mark Webber στις στροφές, αλλά για τους ιδιοκτήτες μιας Porsche η ουσία είναι πάντα να οδηγούν οι ίδιοι. Και θα είναι σε θέση να το κάνουν.

Το πότε θα μπορούσαμε να δούμε ένα σύστημα “Mark Webber mode” είναι άγνωστο. Σίγουρα πάντως θα είναι μετά το 2020, οπότε και οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες σκοπεύουν να ενσωματώσουν συστήματα αυτόματης οδήγησης. Οψόμεθα.