Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου κρύβει αρκετούς κινδύνους και σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους είναι το άγχος για τα πραγματικά χιλιόμετρα του αυτοκινήτου που ετοιμάζεσαι να αγοράσεις. Παρ’ όλο που το test drive πριν την αγορά μπορεί να σου δείξει πολλά για τη πραγματική ηλικία του αυτοκινήτου, είναι δυστυχώς πολλοί οι κακόβουλοι που θέλουν να σε ξεγελάσουν. Στην πιάτσα υπάρχουν αρκετοί τρόποι να παραποιηθούν τα χιλιόμετρα χωρίς να είναι εφικτός ο εντοπισμός των πραγματικών. Το ερώτημα επομένως παραμένει: πως μπορείς να ξέρεις τα πραγματικά χιλιόμετρα που έχει διανύσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πριν βάλεις το χέρι βαθιά στη τσέπη για την αγορά του;

Μια νέα εταιρία έκανε την εμφάνισή της μόλις πρόσφατα στη χώρα μας προσφέροντας μια καινοτόμα υπηρεσία που λύνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα: σου δείχνει τα πραγματικά χιλιόμετρα ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου! Η εταιρία ακούει στο όνομα MotorDoctor και η τεχνολογία που χρησιμοποιούν λέγεται Speedo Spy. Τί κάνουν όμως;

Κάνοντας χρήση τεχνολογίας μέτρησης υπερήχων, καταγράφουν την φθορά του κινητήρα, με το αμάξι να βρίσκεται σε λειτουργία και με το κινητήρα σε θερμοκρασία λειτουργίας. Στη συνέχεια, τα δεδομένα από τη μέτρηση των υπερήχων αναλύονται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων με έναν αλγόριθμο για τη μετατροπή της μέτρησης των υπερήχων σε εκτίμηση των πραγματικών χιλιομέτρων. Η βάση βρίσκεται σε λειτουργία για πάνω από 10 χρόνια και περιέχει δεδομένα από περίπου 250.000 αυτοκίνητα.

1Πόσο ακριβές είναι όμως;

Εφόσον σίγουρα μιλάμε για αυτοκίνητο ο κινητήρας του οποίου δουλεύει απροβλημάτιστα – γιατί, τι άλλο θα αγόραζες; – η μέτρηση έχει απόκλιση +/-10% που οφείλεται στην συχνότητα συντήρησής του και στον τρόπο οδήγησής του. Μπορεί δηλαδή να βγει λίγο πάνω από τα χιλιόμετρα που βλέπουμε στον μετρητή λόγω μη τακτικής συντήρησης ή επιθετικής οδήγησης, ή λίγο χαμηλότερα εάν είναι καλά συντηρημένο.

2Αξίζει να τους δοκιμάσεις;

Πρακτικά ναι, αφού είναι οι μόνοι που παρέχουν έναν αξιόπιστο τρόπο να δεις τα πραγματικά χιλιόμετρα ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, η τιμή της υπηρεσίας είναι μόλις 60 ευρώ και με το να έρχονται στο χώρο σου για τη δοκιμή, στέλνοντάς σου τα αποτελέσματα του ελέγχου μέσα σε μία μέρα, απλά σου λύνουν τα χέρια και σε βοηθούν να πάρεις γρήγορη και σωστή απόφαση πριν βάλεις το χέρι στη τσέπη. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν βάζουν χέρι στο αυτοκίνητο, αφού δεν χρειάζεται να αποσυναρμολογηθεί ο κινητήρας και δεν συνδέεται τίποτα επάνω στο αυτοκίνητο.

Επιπλέον παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου για το κιβώτιο ταχυτήτων, το δυναμό, το turbo και έλεγχο διαρροών του αυτοκινήτου, επίσης με χρήση τεχνολογίας υπερήχων, καθώς και την υπηρεσία MotorCheckUp, που αποτελεί ένα διαγνωστικό τεστ λιπαντικού που ανιχνεύει την ύπαρξη ιζημάτων, αντιψυκτικού υγρού, ή καυσίμου στο λάδι και αποτελεί το μοναδικό διαγνωστικό τεστ με πιστοποίηση από την TUV για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι να αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να αποφύγεις μελλοντικούς πονοκεφάλους, πάρε τηλέφωνο τη MotorDoctor και κλείσε ραντεβού για τον έλεγχο πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση! Εμείς πάντως, θα τους δοκιμάσουμε σύντομα και θα δεις νέο άρθρο με τις εντυπώσεις μας από τη δοκιμή.