Έγιναν πριν λίγα λεπτά τα επίσημα αποκαλυπτήρια του νέου Skoda Karoq, που αντικαθιστά το Yeti, με το μοντέλο να ολοκληρώνει την τριάδα VW Tiguan και Seat Ateca.

Με αυτά μοιράζεται την MQB πλατφόρμα, με το μοντέλο της τσέχικης εταιρίας να έχει ελαφρώς μικρότερες διαστάσεις από τα δύο προαναφερθέντα, καθώς το μήκος του αγγίζει τα 4.382 χλστ., το πλάτος του τα 1.841 χλστ., το ύψος του τα 1.605 χλστ., ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2.638 χλστ. για τις μπροστοκίνητες εκδόσεις και 2.630 χλστ. για τις τετρακίνητες.

Εξαιτίας αυτού, η Skoda υπόσχεται άπλετους χώρους για τους επιβάτες, με τον χώρο αποσκευών να ανέρχεται στα 521 λίτρα, ενώ όταν αναδιπλωθούν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων, αυτός εκτοξεύεται στα 1.630 λίτρα. Προαιρετικά θα μπορείς να τοποθετήσεις στο Karoq το σύστημα VarioFlex, όπου μετακινεί την πίσω σειρά καθισμάτων, αυξομειώνοντας τον χώρο αποσκευών από τα 479 στα 588 λίτρα. Υπάρχει, όμως, και η επιλογή της αφαίρεσης των πίσω καθισμάτων, κάτι που αυξάνει επιπλέον τον χώρο αποσκευών, στα 1.810 λίτρα. Κανονική μετακόμιση…

Το Karoq αντικαθιστά το όχι και τόσο επιτυχημένο εμπορικά και γερασμένο Yeti, με το όνομα του να προέρχεται από την αυτόχθονη φυλή Alutiiq, του νησιού Kodiak, που βρίσκεται στη νότια ακτή της Αλάσκας. Πιο συγκεκριμένα το νέο όνομα προέρχεται από τη γλώσσα των αυτοχθόνων, και συνδυάζει τους όρους “KAA’RAQ” (αυτοκίνητο) και “RUQ” (βέλος).

Σχεδιαστικά δεν εκπλήσσει, και αποτελεί μια downsized έκδοση του Kodiaq, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να εντοπίζονται στα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα. Αυτά παρότι θυμίζουν το μεγαλύτερο τσέχικο SUV, έχουν διαφορετικό σχεδιασμό, με τα το σχήμα που δημιουργούν τα LED φώτα ημέρας να είναι νέο.

Στο εσωτερικό, το Karoq μπορεί να παραγγελθεί προαιρετικά με πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων. Μηχανικά θα είναι διαθέσιμο με δύο TSI και με δύο TDI κινητήρες, απόδοσης από 115 μέχρι 190 άλογα. Η κίνηση θα στέλνεται στον μπροστά άξονα μέσω χειροκίνητων κιβωτίων, με τις ακριβότερες εκδόσεις να μπορούν να συνδυαστούν με DSG αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης. Ο νέος 1.5-λίτρων TSI Evo θα διαθέτει το σύστημα απενεργοποίησης των κυλίνδρων, ενώ ο δυνατότερος πετρελαιοκινητήρας των 190 ίππων θα συνδυάζεται αποκλειστικά με σύστημα τετρακίνησης και το αυτόματο κιβώτιο DSG, 7 σχέσεων.