Πίσω στο 2002, γνωρίσαμε το Lexus 2054 στο “Minority Report”. Από τότε, ο Τom Cruise έχει γυρίσει 3 Mission Impossible, και ετοιμάζει το sequel για το Top Gun, ενώ η αυτόνομη κίνηση που διαφημιζόταν στην ταινία είναι το επόμενο άλμα στην ιστορία της αυτοκίνησης. Μεγάλο ρόλο στην επίτευξη αυτού θα παίξουν τα bitcoins, σύμφωνα με την Toyota. Τι εννοεί ο ποιητής;

Το ψηφιακό νόμισμα, χάρις στο οποίο χτίστηκαν περιουσίες και έκλεισαν σπίτια, χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain και distributed ledger για να εξασφαλίζει την ακεραιότητα των συναλλαγών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger). Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain».

Τα blocks αυτά συνδέονται μονοσήμαντα μεταξύ τους, λειτουργώντας ως ένα αποκεντρωμένο λογιστικό καθολικό, το οποίο είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του, κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη διαφάνεια των συναλλαγών. Τι σχέση έχουν αυτά τα μυστήρια με το αυτοκίνητο, σε ακούω -πολύ λογικά- να αναρωτιέσαι.

Κατά το Ινστιτούτο Ερευνών της Toyota (TRI), μια κοινοπραξία μεταξύ των εταιριών που αναπτύσσουν αυτόνομα αυτοκίνητα βασισμένη στο blockchain, θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο της εξέλιξης και να αυξήσει την ασφαλή διακίνηση των δεδομένων. Προκειμένου να σχηματιστεί ένα ικανό πεδίο χρήσης αυτόνομων οχημάτων, θα πρέπει να αποκτηθούν και αναλυθούν εκατομμύρια terabytes δεδομένων από τις παρούσες συνθήκες κίνησης, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως ο ανθρώπινος παράγοντας και η δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Μελλοντικά, όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών θα πρέπει να διακινείται μεταξύ ενός τεράστιου δικτύου αυτοκινήτων, που σημαίνει ότι θα είναι και ευάλωτος σε κακόβουλες ενέργειες. Η ιαπωνική εταιρία ευελπιστεί πως με τη χρήση της τεχνολογίας του ψηφιακού νομίσματος, η ασφάλεια και η ταχύτητα στη διακίνηση των data θα βελτιώσει την ποιότητα της αυτόνομης αυτοκίνησης, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στο κινηματογραφικό 2054. Μέχρι τότε, έχει ο Θεός (κι ο Tom Cruise).