Η φράπα είναι η κοινή ονομασία αειθαλούς καρποφόρου δέντρου και του καρπού του, τού γένους κίτρος, που ανήκει στα εσπεριδοειδή, Μοιάζει με το γκρέιπφρουτ, και έχει παχιά φλούδα, που προσφέρει μεγάλη προστασία από την κρούση όταν πέφτει από το δέντρο.

Η BMW, μαζί με μια ομάδα γερμανικών εταιρειών και πανεπιστημίων, άντλησαν έμπνευση από αυτόν τον σχεδιασμό για τα νέα εργαλεία προστασίας, στο πλαίσιο του Bio-Inspired Safety Systems project.

Η φλούδα της φράπας είναι ιδιαίτερα καλή στην απορρόφηση κραδασμών, επειδή είναι ένα αυξητικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι όταν αυτή συμπιέζεται, η ουσία γίνεται παχύτερη, με το project να εξετάζει και το δέρμα των ψαριών και των αλιγάτορων, για τις προστατευτικές τους ιδιότητες.

Μελετώντας τη φύση, οι ερευνητές αντέγραψαν αυτές τις δομές για να δημιουργήσουν αφρό και σύνθετα υφάσματα, εφαρμόζοντας τα στον πρωτοποριακό εξοπλισμό ασφαλείας, με την συγκεκριμένη δομή να τα κάνει 20% ελαφρύτερα, πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά από τα τρέχοντα υλικά.

Η BMW εξετάζει να τοποθετήσει αυτό το νέο εξοπλισμό ασφαλείας στους εργαζόμενους στα εργοστάσιά της, ενώ παράλληλα βλέπει τρόπους να φέρει το υλικό στην αγορά, όπως για παράδειγμα σε κράνη μηχανών.