Με δημοσίευμα της η γερμανική Bild am Sonntag, αναφέρει πως τα διευθυντικά στελέχη της VW γνώριζαν για το υψηλό κόστος του σκανδάλου με τις εκπομπές ρύπων ένα μήνα περίπου πριν ενημερωθούν οι επενδυτές τον Σεπτέμβριο 2015.

Η γερμανική εταιρεία θα μπορούσε να υποστεί ζημιές άνω των 18,5 δισ. δολαρίων, είπε διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στον τότε επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Οι επενδυτές ενημερώθηκαν σχετικά με τη συστηματική εξαπάτηση του συστήματος εκπομπής ρύπων της VW με το παράνομο λογισμικό στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, όταν η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) ενημέρωσε τις αγορές.

Η Bild am Sonntag ανέφερε ότι ο Oliver Schmidt, ο εκτελεστικός διευθυντής της VW που συνελήφθη στο Μαϊάμι τον Ιανουάριο 2017, δήλωσε στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Martin Winterkorn σχετικά με πιθανές οικονομικές επιπτώσεις σε μία παρουσίαση την 25η Αυγούστου 2015.

Ο γερμανικός νόμος περί κινητών αξιών απαιτεί από τις επιχειρήσεις να δημοσιεύουν έγκαιρα τυχόν νέα σχετικά με την αγορά και τους επενδυτές. Μια έρευνα από τους Γερμανούς εισαγγελείς περιλαμβάνει τη διερεύνηση του κατά πόσον η VW αποκάλυψε αμέσως τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Schmidt ενημέρωσε τον Winterkorn για τη μέγιστη δυνατή ζημιά κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχε ο Heinz-Jakob Neusser, τότε επικεφαλής της ανάπτυξης της VW, και ο Herbert Diess, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται ως επικεφαλής της VW.

Εκπρόσωπος της VW ανέφερε ότι η εταιρεία δεν θα σχολιάσει την αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας λόγω των συνεχιζόμενων νομικών και κανονιστικών ερευνών. Πάντως είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο γερμανικός κολοσσός δεν παραβιάζει τους κανόνες γνωστοποίησης νέων προς τους επενδυτές.