Μετά τον αγώνα της Formula 1 στην πίστα του Hungaroring, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθεί στην συγκεκριμένη πίστα το δεύτερο φετινό διήμερο δοκιμών -εν μέσω αγωνιστικής χρονιάς- εκεί όπου ο Robert Kubica θα έχει την ευκαιρία να καθίσει πίσω από το τιμόνι της R.S.17.

Έτσι μετά από αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων για το αν ο 32-χρονος Πολωνός θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο τεστ, η γαλλική εταιρία επιβεβαίωσε ότι ο Kubica θα τρέξει την δεύτερη ημέρα, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση του, όπως επίσης και η ταχύτητα του. Την πρώτη μέρα θα τρέξει ο οδηγός της Formula 2, Nicholas Latifi.

Ο γενικός διευθυντής της Renault F1, Cyril Abiteboul, δήλωσε σχετικά:

Οι πρώτες δύο ημέρες δοκιμών επέτρεψαν τόσο στον Robert όσο και σε εμάς, να συγκεντρώσουμε μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών. Στις δοκιμές με την R.S.17 στο Hungaroring θα μας επιτρέψει να λάβουμε λεπτομερή και ακριβή δεδομένα με το σημερινό μονοθέσιο, και σε αντιπροσωπευτικές συνθήκες. Μετά από αυτές τις δοκιμές, θα αναλύσουμε προσεκτικά τις συλλεγμένες πληροφορίες για να δούμε υπό ποιες συνθήκες θα ήταν δυνατό για τον Robert να επιστρέψει στους αγώνες τα επόμενα χρόνια.

Η συμμετοχή του Kubica στις δοκιμές της Ουγγαρίας ήταν περίπλοκη για τη Renault, επειδή η πρωτύτερη εμπειρία του Πολωνού στην F1 σήμαινε ότι επίσημα χαρακτηρίζεται ως μη-πρωτάρης οδηγός, οπότε αν έτρεχε θα έπρεπε να είναι εις βάρος είτε του Jolyon Palmer ή του Nico Hulkenberg.

Οι κανονισμοί της FIA απαιτούν δύο από τις τέσσερις δοκιμαστικές ημέρες -κατά τη διάρκεια της σεζόν- να γίνονται από οδηγούς που δεν έχουν αγωνιστεί σε περισσότερα από δύο Grand Prix, με τον Kubica να έχει τρέξει σε 76 αγώνες με τις BMW Sauber και Renault.

Με τον Hulkenberg να έχει τρέξει για τη Renault τη μια μέρα στο Μπαχρέιν, αυτό σήμαινε ότι είχε μείνει μόνο μια μέρα για επίσημο οδηγό της, κάτι που προφανώς γίνεται εις βάρους του Palmer. Ο μόνος άλλος τρόπος με τον οποίο η Renault θα μπορούσε να βάλει τον Kubica στο φετινό μονοθέσιο της θα ήταν να έκανε μια τελείως ξεχωριστή δοκιμή, κάτι που επιτρέπεται από τους κανόνες, εάν μια ομάδα επιλέξει να αντικαταστήσει έναν οδηγό. Ο Kubica θα μπορούσε να το κάνει αυτό, επειδή δεν έχει αγωνιστεί στην F1 για δύο χρόνια, και θα έπρεπε να τρέξει σε μια πίστα που δεν φιλοξενεί αγώνα F1.