Η Renault ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τις δύο ιρανικές εταιρίες προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή αυτοκινήτων στη Χώρα κατά 75%, με την απόφαση αυτή της εταιρίας να είναι αντίθετη στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Donald Trump που προσπαθεί να απομονώσει τη χώρα με πρόσθετες κυρώσεις.

Σύμφωνα με τη Renault, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δημιουργεί μια κοινοπραξία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Ανακαίνισης του Ιράν (IDRO) και τον τοπικό αντιπρόσωπο Parto Negin Naseh Co. για την κατασκευή 150.000 οχημάτων ετησίως.

Οι επενδύσεις στην πρώτη φάση του έργου θα ανέλθουν σε 660 εκατομμύρια ευρώ. Η Renault θα κατέχει το 60% των επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 40% θα ανήκει στους τοπικούς εταίρους. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2018. Αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας για τις δύο εταιρίες.

Το Ιράν παράγει περίπου 1.350.000 οχήματα το χρόνο, αν και οι αρχές ελπίζουν ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 3 εκατ. ετησίως έως το 2025. Να σημειωθεί πως η Renault έχει συνάψει ακόμη μια κοινοπραξία από το 2003 με τις Iran Khodro και Saipa Group, προκειμένου να κατασκευάζει εκεί αυτοκίνητά της.