Αύξηση στις τιμές των καυσίμων λόγω της επίθεσης στη Σ. Αραβία

Σχετικά άρθρα

H επίθεση στις δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία και η απόφαση της εταιρίας Aramco να μειώσει στο μισό την παραγωγή της, μείωση σχεδόν 6% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Χθες η τιμή του μπρεντ στις διεθνείς αγορές σταμάτησε λίγο κάτω από τα 70 δολάρια και οι επενδυτές φοβούνται πως οι επιθέσεις θα διαταράξουν τις προμήθειες πετρελαίου για πολλές εβδομάδες, οδηγώντας τις τιμές ακόμα και πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ασμάτογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η αύξηση της τιμής του αργού θα επηρεάσει τόσο τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, όσο και το ρεύμα, μια σειρά αγροτικών προϊόντων αλλά και το φυσικό αέριο.

Ο Ασμάτογλου έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 4-5% που μεταφράζεται σε 6 λεπτά του ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ίσως φτάσει και ξεπεράσει ακόμη και το 1,20 ευρώ.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων μέσω της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας στη βενζίνη.

Τα χτυπήματα στις εγκαταστάσεις της Aramco στο Αμπκάικ, στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς, έγιναν από δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, αλλά οι Σαουδάραβες και οι ΗΠΑ επιμένουν πως από πίσω κρύβεται το Ιράν, το οποίο αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ευνοεί τη Ρωσία, μεγάλο μέρος των εσόδων της οποίας προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που απέρριψαν την ιδέα αύξησης της παραγωγής, ώστε να ενισχυθούν οι παγκόσμιες προμήθειες και να καθησυχαστούν οι αγορές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump υποβάθμισε τις επιπτώσεις από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την αύξηση, εφοδιάζοντας την αγορά. Όπως είπε ο Trump κατά την συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα:

Οι τιμές δεν αυξήθηκαν πάρα πολύ και έχουμε τα στρατηγικά αποθέματα, που είναι τεράστια, και μπορούμε να αποδεσμεύσουμε ένα μέρος τους. Και οι άλλες χώρες (…) μπορούν να γίνουν λίγο πιο γενναιόδωρες με το πετρέλαιο, και θα την ρίξουμε” την τιμή.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από 1η Μαΐου

Από την Τετάρτη 1 Μαΐου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με...

Η Ευρώπη χρειάζεται 8 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους CO2

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα μεταξύ της τρέχουσας διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην...

Διακοπή της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Δευτέρα στα Λιμανάκια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Λ. Βάρκιζας – Σουνίου στη θέση Λιμανάκια ανακοίνωσε η Τροχαία για την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024. Συγκεκριμένα, λόγω εκτέλεσης...