Τεράστιο κοίτασμα, που εκτιμάται πως φτάνει τους 8,5 εκατ. τόνους λιθίου, ανακάλυψε το Ιράν στα βόρεια της χώρας, στην περιοχή Χαμεντάν. Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις για τον όγκο του κοιτάσματος επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο μετά την Χιλή, όπου υπάρχουν 9,2 εκατ. τόνοι λιθίου.

Συχνά αποκαλούμενο και ως “λευκός χρυσός”, το λίθιο είναι βασικό υλικό για τις μπαταρίες ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η τιμή του εκτοξεύθηκε το 2022 λόγω της υψηλότερης ζήτησης για εξοπλισμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων, του “εμφράγματος” στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και του υψηλού πληθωρισμού διεθνώς.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, υπάρχει διόρθωση στην αγορά εν μέσω πτώσης στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και χαμηλής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά για τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.

Η διοχέτευση τόσο μεγάλης ποσότητας λιθίου στη διεθνή αγορά ενδέχεται να επιταχύνει περαιτέρω τις πτωτικές τάσεις στην τιμή. Παράλληλα όμως, έχει και τη δυνατότητα να τονώσει την τοπική οικονομία, η οποία παρά την υψηλή δυναμικότητα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει “γονατίσει” λόγω των κυρώσεων από τη Δύση και της απομόνωσης της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω του πυρηνικού προγράμματος της αλλά και εξαιτίας της αποστολής drones και οπλισμού στη Ρωσία.