Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊτχόβεν στην Ολλανδία δημιούργησαν ενός φιλικό προς το περιβάλλον αυτοκινήτου. Πρόκειται για την ομάδα TU/Ecomotive που έχει κατασκευάσει το πρώτο βιοδιασπώμενο όχημα στον κόσμο.

Είναι ένα ελαφρύ ηλεκτρικό όχημα που του έχει δοθεί το όνομα Lina και είναι κατασκευασμένο κατά 90 από βιοδιασπώμενα υλικά. Για την κατασκευή του οχήματος οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ρητίνη προερχόμενη από ζαχαρότευτλα και στρώματα ενός υλικού που ανέπτυξαν οι ίδιοι από το φυτό λινάρι.

Το αυτοκίνητο ζυγίζει μόλις 310 κιλά και διαθέτει ανθεκτικότητα σαν ήταν κατασκευασμένο από υαλονήματα (fiberglass). Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος είναι τα 80 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Noud van de Gevel:

Μόνο οι τροχοί και το αμορτισέρ δεν αποτελούνται από βιοδιασπώμενα υλικά αλλά προσπαθούμε να το πετύχουμε και αυτό.

Το λινάρι έχει πολύ ισχυρές και μακρές ίνες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα σύνθετα υλικά μας και μαζί με τον βιολογικό πυρήνα από ζαχαρότευτλα, έτσι καταφέραμε να κατασκευάσουμε ένα πλήρες πλαίσιο του αυτοκινήτου από βιολογικά υλικά.

Η ομάδα περιμένει την έγκριση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Ολλανδίας για να ξεκινήσει τις δοκιμές του σε δημόσιους δρόμους.