Ξεκίνησε η παραγωγή του Lightyear 0, το ηλιακό/ηλεκτρικό αυτοκίνητο με το χαμηλότερο αεροδυναμικό συντελεστή

Σχετικά άρθρα

Η Lightyear ανακοίνωσε ότι γίνεται η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που ξεκινά τη κατασκευή ενός ηλιακού/ηλεκτρικού αυτοκινήτου παραγωγής, καθώς στις 30 Νοεμβρίου βγήκε από την γραμμή παραγωγής της Valmet Automotive το πρώτο Lightyear 0.

Η ολλανδική εταιρία έκανε γνωστό ότι το προαναφερθέν εργοστάσιο της φινλανδικής εταιρείας θα κατασκευάζει ένα αυτοκίνητο εβδομαδιαίως, έως ότου καταφέρει να κλιμακώσει την παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αν και μπορεί να φαίνεται αρκετά χαμηλός ρυθμός, το Lightyear 0 κοστίζει 250.000 ευρώ και συνολικά θα κατασκευαστούν 946 αυτοκίνητα.

Η Lightyear αναφέρει ότι ο ρυθμός παραγωγής του 0 θα επηρεαστεί και η παραγωγή θα ολοκληρωθεί, μόνο όταν είναι έτοιμο για παραγωγή το δεύτερο μοντέλο που ετοιμάζει. Αυτό θα είναι το Lightyear 2 και η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Η εταιρία αναφέρει ότι το Lightyear 0 θα την βοηθήσει να συγκεντρώσει χρήματα για να αναπτύξει το Lightyear 2, το οποίο αναμένεται να κοστίζει 30.000 ευρώ και θα προσφέρει διπλάσια αυτονομία από οποιοδήποτε άλλο συμβατικό ηλεκτρικό/αυτοκίνητο. Η Lightyear έχει ως στόχο να πουλά 100.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Το Lightyear 0 είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής του κόσμου, μιας και το μοντέλο έχει αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,175 Cd. Το νούμερο επιβεβαιώθηκε στην αεροδυναμική σήραγγα FKFS στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, υπό το πρότυπο του WLTP.

Το Lightyear 0 έχει αυτονομία έως 1.000 χλμ ανά φόρτιση, με τα 70 χλμ να οφείλονται στα φωτοβολταϊκά. Η μπαταρία του είναι χωρητικότητας 60 kWh και προσφέρει 625 χλμ αυτονομίας στον κύκλο WLTP (560 χλμ στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα 110 χλμ/ώρα), με την εταιρία να αναφέρει πως το αυτοκίνητο έχει κατανάλωση 10,5 kWh ανά 100 χλμ (με ταχύτητα τα 110 χλμ/ώρα).

Η Lightyear αναφέρει ότι κάθε τροχός διαθέτει και από έναν ηλεκτροκινητήρα, κάτι που σημαίνει ότι το Lightyear 0 πρακτικά είναι τετρακίνητο και διαθέτει εξελιγμένο torque vectoring.

Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 10 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 160 χλμ/ώρα. Ζυγίζει 1.575 κιλά. Κλείνοντας, η Valmet Automotive θα κατασκευάζει το επίσης, ηλιακό/ηλεκτρικό- Sono Sion, ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επεκτείνεται στην Ευρώπη η XPeng

Η XPeng έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την αγορά της Ευρώπης, έχοντας ήδη παρουσία στη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, πουλώντας τα...

H Geely κάνει παγκόσμια διαθέσιμο το νέο premium brand της, Galaxy

Πριν σχεδόν ένα χρόνο, η Geely παρουσίασε το νέο της πολυτελές brand, το οποίο ονομάζει Galaxy. Σήμερα, η κινέζικη εταιρία επιβεβαίωσε ότι θα κάνει...

Κατέρριψε το ρεκόρ γύρου το Hennessey Venom F5 Revolution στο Circuit of The Americas

Η Hennessey ξεκίνησε το 2023 με την αποκάλυψη του Venom F5 Revolution Coupe, που σχεδιάστηκε για να κυριαρχήσει στις πίστες του κόσμου. Σήμερα, η αμερικάνικη...
Autoblog.gr