Η 33 Stradale αποτελεί ένα από τα πιο θρυλικά μοντέλα της Alfa Romeo, και αποτέλεσε το απόλυτο μείγμα τεχνολογίας αιχμής και μοναδικού στυλ εμπνευσμένα από τους αγώνες. Σήμερα γίνεται 50 χρονών, καθώς το μοντέλο παρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου 1967, την παραμονή του ιταλικού GP της Formula 1 στην πίστα της Monza.

Έκτοτε αποτέλεσε την ιδανική έκφραση σύνδεσης του αγωνιστικού κόσμου με τα αυτοκίνητα δρόμου. Μια σύνδεση που επιβεβαιώνεται από την τοποθέτηση του συμβόλου “Quadrifoglio”, του περίφημου τετράφυλλου τριφυλλιού που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ugo Sivocci το 1923. Από τη δεκαετία του 1960 αποτελεί το επίσημο σύμβολο των αυτοκινήτων Alfa Romeo με τις καλύτερες σπορ επιδόσεις.

Η διαχρονική ομορφιά της 33 Stradale, δια χειρός Franco Scaglione, και η τεχνολογία δανεισμένη κατευθείαν από την Tipo 33, καθιστούν το μοντέλο ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά της Alfa Romeo και το κορυφαίο μέλος μιας οικογένειας αυτοκινήτων, γεννημένων για νίκες.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, και το αντίστοιχο “Project 33”, που οδήγησαν την Alfa Romeo σε μια σειρά εκπληκτικών επιτυχιών, είναι τα τιμώμενα πρόσωπα σε μια ειδικά διαμορφωμένη έκθεση που έχει στηθεί στο Ιστορικό Μουσείο της Alfa Romeo, στην περιοχή Arese στο Μιλάνο. Η έκθεση βασίζεται στη λογική της ιστορικής αναδρομής “33 Σταθμών”, που αναφέρονται στους κορυφαίους πρωταγωνιστές και τις επιτυχίες τους.

Το πρωτότυπο Alfa Romeo 33 Stradale αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της συγκεκριμένης έκθεσης, και βρίσκεται σε μόνιμη περίοπτη θέση στο μουσείο, ακριβώς μπροστά από την τεράστια φωτεινή οθόνη που δείχνει το DNA της Alfa Romeo. Η 33 Stradale εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού ακόμα και σήμερα, καθώς είναι η επιτομή μηχανολογικών και στυλιστικών χαρακτηριστικών.

Άλλοι πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι πέντε από τα έξι concept cars που συνδέονται με το πλαίσιο 33, και δημιουργήθηκαν από μεγάλα ονόματα στον χώρο του αυτοκινητιστικού σχεδιασμού: Carabo, Iguana, 33/2 Speciale, Cuneo και Navajo. Ακολούθησαν τα υπερτροφοδοτούμενα αγωνιστικά αυτοκίνητα 33/2 Daytona, 33/3, 33 TT12 και 33 SC12. Και πολλά ακόμα κεφάλαια μιας ιστορίας με διαρκή επιρροή στην παραγωγή της Alfa Romeo, από το 1967 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση που επιμελήθηκε από το Ιστορικό Μουσείο στο Arese έχει τίτλο “33: La bellezza necessaria” (33: Η Απαραίτητη Ομορφιά), και θα είναι ανοιχτή για το κοινό που επισκέπτεται το Μουσείο από τις 31 Αυγούστου.

Είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στο Μουσείο για τη μάρκα της Alfa Romeo, η οποία είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια της 33 Stradale.