Η Toyota μέσω του προέδρου της, Takeshi Uchiyamada, δηλώνει πως δεν βιάζεται προκειμένου να βγάλει στην αγορά ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, μιας και όπως υποστηρίζει, πρέπει να εξελιχθεί η τεχνολογία των μπαταριών πριν από την ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Uchiyamada συμπλήρωσε πως η Toyota δεν είναι εναντίον των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά θέλει αυτά να μπορούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις, προσφέροντας μια σεβαστή αυτονομία, ενώ παράλληλα πρέπει να μειωθεί και ο χρόνος φόρτισης των μπαταριών. Η εταιρία θα αναγκαστεί να βγάλει κάποια μοντέλα στην αγορά λόγω των πιέσεων που δέχεται από κράτη όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβιβαστεί με αυτά γι’αυτό και εργάζεται πάνω σε ένα ηλεκτρικό μοντέλο που θα κυκλοφορήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας που θα κάνει χρήση εξελιγμένων solid-state μπαταριών.

Οι μπαταρίες αυτές θα αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου, έχοντας μικρότερο μέγεθος, αλλά συνάμα πενταπλάσια αυτονομία. Αντί για υγρό ηλεκτρολύτη, που χρησιμοποιούν οι μπαταρίες νικελίου-υδριδίου και ιόντων-λιθίου, διαθέτουν έναν στερεό κεραμικό ή πολυμερή ηλεκτρολύτη, προσφέροντας αυτονομία 500 χλμ ανά φόρτιση σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο.

Οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων-λιθίου χρειάζονται 20 με 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή, για να γεμίσουν στο 80%, προσφέροντας μια αυτονομία -στην καλύτερη- 350 χλμ. Η Toyota θέλει με τις νέες μπαταρίες να μειώσει τον χρόνο φόρτισης σε όσο χρόνο διαρκεί η πλήρωση του ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το ηλεκτρικό, με αυτές τις μπαταρίες, λέγεται ότι αρχικά θα κυκλοφορήσει μόνο στην Ιαπωνία, για να ακολουθήσει αργότερα και στις υπόλοιπες αγορές.