Σύμφωνα με την έρευνα της γαλλικής γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού, κατανάλωσης και καταστολής των απατών (DGCCRF), 2.000.000 αυτοκίνητα της PSA (Peugeot, Citroen και DS) εξοπλίζονται με παράνομο λογισμικό χειραγώγησης εκπομπών ρύπων, μιας και περιορίζουν τις εκπομπές τοξικών οξειδίων του αζώτου σε συνθήκες δοκιμής, ενώ επιτρέπουν στις εκπομπές να υπερβούν κατά πολύ τα νόμιμα όρια σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Η είδηση έγινε γνωστή από δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, με την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως ποτέ δεν χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό στους κινητήρες των οχημάτων της, με αυτά να είναι καθόλα νόμιμα.

Από την είδηση, η τιμή της μετοχής της PSA παρουσίασε πτώση κατά 4,4%. Σύμφωνα με τη Le Monde, ένα εσωτερικό έγγραφο της PSA, που έχουν στην κατοχή τους οι ερευνητές της DGCCRF, περιλαμβάνει συζήτηση για την ανάγκη “να γίνει λιγότερο ορατό το λογισμικό”. Σύμφωνα με το έγγραφο, το λογισμικό βρίσκεται σε περίπου 1,9 εκατομμύριο οχήματα με κινητήρες πετρελαίου 5ης γενιάς (προδιαγραφές σε ισχύ μέχρι το 2015), στα οποία “ο κινητήρας τους λειτουργεί βάσει στρατηγικών εξαπάτησης“. Πρόκειται για οχήματα που έχουν πουληθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και Σεπτεμβρίου 2015 στη Γαλλία.

Να σημειωθεί πως η PSA τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε γίνει η τέταρτη αυτοκινητοβιομηχανία που είχε παραπεμφθεί στους Γάλλους εισαγγελείς λόγω πιθανολογούμενης εξαπάτησης στις δοκιμές εκπομπών ρύπων των μοντέλων της, μετά τις VW, Renault και Fiat Chrysler.