Στην έκθεση της Φρανκφούρτης η Continental παρουσιάζει δύο νέες τεχνολογίες ελαστικών που όταν περάσουν στη παραγωγή θα συμβάλουν στην περαιτέρω οδική ασφάλεια και άνεση.

1ContiSense

Το ContiSense βασίζεται στην εξέλιξη ηλεκτρικά αγώγιμων ελαστικών μειγμάτων, που θα επιτρέπουν την μεταφορά πληροφοριών μέσω ηλεκτρικών σημάτων, από ένα αισθητήρα στο ελαστικό στην ECU του οχήματος. Οι αισθητήρες που βρίσκονται στα ελαστικά θα μετρούν συνεχώς τόσο το βάθος του πέλματος του ελαστικού, όσο και την θερμοκρασία. Αν οι παραπάνω τιμές ξεπεράσουν κάποια προκαθορισμένα όρια, τότε το όχημα θα προειδοποιεί τον οδηγό, ταχύτερα από ότι κάνουν σήμερα τα συστήματα που ελέγχουν την πίεση των ελαστικών, συστήματα που ειδοποιούν μόνο όταν η πίεση έχει ήδη αρχίσει να πέφτει.

Στο μέλλον, το σύστημα ContiSense θα χρησιμοποιεί επιπρόσθετους αισθητήρες, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά. Έτσι το ελαστικό θα ειδοποιεί τον οδηγό για την πρόσφυση και τη θερμοκρασία του οδοστρώματος, και για την παρουσία χιονιού την οποία θα ανιχνεύει. Η μετάδοση των δεδομένων από τους αισθητήρες στο όχημα θα γίνεται μέσω bluetooth στο κινητό του οδηγού.

2ContiAdapt

Το ContiAdapt συνδυάζει μικροσκοπικές τρόμπες αέρα που βρίσκονται μέσα στον τροχό ώστε να ρυθμίζει την πίεση του ελαστικού, με την ζάντα να είναι μεταβλητού πλάτους. Έτσι το σύστημα μπορεί να αλλάζει το μέγεθος της επιφάνειας επαφής του ελαστικού στο οδόστρωμα, παρέχοντας άνεση και βέλτιστη ασφάλεια. Το σύστημα χρησιμοποιεί τέσσεριες διαφορετικούς συνδυασμούς για την καλύτερη προσαρμογή σε κανονικές συνθήκες, σε βρεγμένο, γλιστερό, και οδόστρωμα με σαμαράκια και λακκούβες.

Για παράδειγμα, μια μικρότερη επιφάνεια επαφής σε συνδυασμό με υψηλότερη πίεση παρέχει μειωμένη αντίσταση κύλισης, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση καυσίμου σε ομαλό και στεγνό οδόστρωμα. Σε αντίθεση, ο συνδυασμός μιας μεγαλύτερης επιφάνειας επαφής με χαμηλότερη πίεση αέρα παρέχει καλύτερη πρόσφυση σε γλιστερό οδόστρωμα. Παράλληλα το σύστημα επιτρέπει τη χρήση εξαιρετικά χαμηλής πίεσης αέρα, κάτω από 1 bar για συγκεκριμένες συνθήκες, όπως για α να βγει το όχημα από θέση στάθμευσης σε βαθύ χιόνι, ή για οδήγηση σε οδόστρωμα με επικίνδυνο μαύρο πάγο.

Τα ContiSense και ContiAdapt συνδυάζονται με ένα πρωτότυπο ελαστικό που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων των 2 συστημάτων. Το ελαστικό παρέχει τρεις διαφορετικές χαράξεις για οδήγηση σε βρεγμένο, ολισθηρό ή στεγνό οδόστρωμα. Η χάραξη μεταβάλλεται ανάλογα με την πίεση αέρα και το πλάτος της ζάντας. Με αυτόν τον τρόπο μεταβάλλεται το αποτύπωμα του ελαστικού , και μαζί με αυτό και τα χαρακτηριστικά του.

Η Continental τονίζει πως οι παραπάνω τεχνολογίες προσφέρουν αξιόλογες λύσεις για την κινητικότητα του μέλλοντος, για την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση. Για παράδειγμα, η χαμηλή τριβή κύλισης είναι ιδανική για μεγιστοποίηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα παραπάνω πρωτότυπα είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του αισθητήρα REDI που παρουσίασε η Continental το 2014, ενός αισθητήρα με καίρια σημασία για την έξυπνη επικοινωνία οχήματος-ελαστικών, με την Continental να έχει παρουσιάσει και τις τεχνολογίες ContiSeal και ContiSilent, με την πρώτη να “μπαλώνει” αυτόματα τα σκασίματα και την δεύτερη να μειώνει τον θορύβου κύλισης.