Η ιαπωνική εταιρία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα σταματήσει προσωρινά τις πωλήσεις νέων οχημάτων στην τοπική αγορά, αφού έμαθε ότι χιλιάδες μοντέλα έχουν φύγει από τα έξι εργοστάσια της στην Ιαπωνία με την τελική επιθεώρηση τους να γίνεται από μη εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους.

Η Nissan εκτιμά ότι τουλάχιστον 60.000 οχήματα από 21 μοντέλα -συμπεριλαμβανομένου των Note, Skyline, και Leaf- ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί, αλλά εκπρόσωπος της Nissan δήλωσε ότι ο αριθμός μπορεί να γίνει μεγαλύτερος μετά από πλήρη έρευνα, δηλώνοντας:

Τα επηρεαζόμενα οχήματα θα επανεξεταστούν και οι ταξινομήσεις θα επαναληφθούν, όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Όσον αφορά τα επηρεαζόμενα οχήματα που έχουν ήδη πωληθεί, θα επικοινωνήσουμε εγκαίρως με τους ιδιοκτήτες και θα δώσουμε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να επανεξετάσουν τα οχήματά τους.

Το υπουργείο μεταφορών, το οποίο αποκάλυψε το πρόβλημα, έδωσε εντολή στη Nissan να βελτιώσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και παρότρυνε άλλους κατασκευαστές να ελέγξουν εάν παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στα εργοστάσιά τους. Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιας επιθεώρησης από αξιωματούχους του υπουργείου στις 18 Σεπτεμβρίου, και δεν έχει γίνει σαφές εάν η ελλιπής επιθεώρηση οφείλεται σε κακή επιτήρηση ή σε σκόπιμη προσπάθεια μείωσης του κόστους.