Με ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα παρακολουθούν οι petrolheads τις αλλαγές στην αυτοκίνηση τα τελευταία χρόνια. Όπως και η επικοινωνία, έτσι και η μετακίνηση ενδέχεται να αλλάξει άρδην τις επόμενες δεκαετίες. Η υπόθεση οδήγηση είναι πολύ χαμηλά στις ατζέντες των αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ελαχίστων πολύ εστιασμένων. Έτσι το μεγάλο όραμα πλέον είναι η αυτόνομη οδήγηση, ή αλλιώς εξατομικευμένα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως το εκλαμβάνω εγώ. Σε πολλούς, λόγω κακών εμπειριών, το ΜΜΜ είναι αρνητικά φορτισμένο, όμως μέσα στο πνεύμα των αυτόνομων είναι το ride sharing και η αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του οχήματος από τον χρήστη.

Έτσι η Renault σε συνεργασία με την σχολή καλών τεχνών Central Saint Martins ανέθεσαν σε φοιτητές του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού να φανταστούν το μέλλον της αυτοκίνησης! Συνολικά 15 φοιτητές έλαβαν μέρος και τα σχέδια εξετάστηκαν από τους Anthony Lo και Francois Leboine, ψηλά ιστάμενους σχεδιαστές της Renault. Όπως αντιλαμβάνεσαι στην οθόνη σου βλέπεις την πρόταση που αναδείχτηκε νικήτρια. Αυτό λοιπόν είναι το “The Float”, μια μετάφραση στα ελληνικά θα ήταν ίσως “το αιωρούμενο”.

Το σχέδιο ανήκει στην Yuchen Cai φοιτήτρια από την Σαγκάη, που οραματίστηκε ένα μέλλον χωρίς τροχούς αλλά με μαγνητική αιώρηση. Αρκετά εντυπωσιακό αλλά αρκετά προβληματικό για την υπάρχουσα τεχνολογία. Το όχημα είναι αρθρωτό και αποτελείται από διαφανείς σφαίρες που περιέχουν ένα ή δύο περιστρεφόμενα καθίσματα και συρόμενες θύρες. Οι σφαίρες αυτές μπορούν να ενωθούν και να φτιάξουν μια μεγαλύτερη δομή, ή αλυσίδα αν προτιμάς. Το βραβείο για την Cai περιλαμβάνει και την επίσκεψη στο Παρίσι στο κέντρο σχεδιασμού της Renault, όπου θα δουλέψει για δύο εβδομάδες στην τελειοποίηση της ιδέας της.