Το Ντουμπάι αναμένεται να γίνει η πρώτη πόλη του κόσμου που θα προσφέρει υπηρεσία ιπτάμενων ταξί. Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθη με επιτυχία η πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός μη επανδρωμένου οχήματος στον ουρανό της πόλης.

Με τον τρόπο αυτό η πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φιλοδοξεί να πρωτοπορήσει σε ακόμη έναν τεχνολογικό τομέα αλλά και να αντιμετωπίσει κάπως το συνεχώς εντεινόμενο κυκλοφοριακό της πρόβλημα.

Το ιπτάμενο ελικοφόρο ταξί που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία drone Volocopter μοιάζει με μικρή διθέσια καμπίνα ελικοπτέρου πάνω από την οποία υπάρχει μια κυκλική κατασκευή που συγκρατεί 18 προπέλες. Η δοκιμαστική βόλτα του μη επανδρωμένου οχήματος έγινε παρουσία του πρίγκιπα του Ντουμπάι Sheikh Hamdan bin Mohammed.

Προγραμματισμένο για να πετάει με καθοδήγηση από απόσταση και για πτήσεις που δεν θα υπερβαίνουν τα 30 λεπτά, το ιπτάμενο ταξί έρχεται με πολλές δικλίδες ασφαλείας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά: εφεδρικές μπαταρίες, στροφείς και, για το εντελώς απευκταίο σενάριο, δύο αλεξίπτωτα.

Στη δοκιμαστική πτήση της το όχημα υψώθηκε περίπου 200 μέτρα από την επιφάνεια της γης όπου παρέμεινε για περίπου πέντε λεπτά προτού προσγειωθεί με ασφάλεια. Το Εμιράτο έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο έως το 2030 το ένα τέταρτο των μεταφορικών μέσων του να είναι αυτόνομα, χωρίς οδηγούς, και το εν λόγω ταξί – drone εντάσσεται σε αυτό το ευρύτερο σχέδιο.