Πριν τρεις μήνες, η Audi παρουσίασε το ολοκαίνουριο A8, που σύμφωνα με την εταιρία είναι η πιο τεχνολογικά προηγμένη λιμουζίνα, αποδεικνύοντας με κάθε τρόπο πόσο σοβαρά βλέπει την κατηγορία.

Η τέταρτη γενιά του A8 σχεδιαστικά αντλεί στοιχεία από τα Prologue concept και Avant Concept, με τον σχεδιασμό της, να τον επιμελείται ο αρχισχεδιαστής της Audi, Marc Lichte. Αυτό δείχνει την σχεδιαστική ταυτότητα που θα ακολουθήσουν τα μελλοντικά μοντέλα της γερμανικής εταιρίας, με το A8 είναι σημαντικά πιο κομψό από το προηγούμενο μοντέλο, προσφέροντας ένα σοβαρό αλλά ταυτόχρονα μοντέρνο σχέδιο, όπως ακριβώς αρμόζει στην ναυαρχίδα της εταιρείας, όντας ικανό να σταθεί με αυτοπεποίθηση απέναντι στις BMW Σειρά 7 και Mercedes-Benz S-Class.

Στο εσωτερικό κλέβει τη παράσταση το πλήρως ψηφιακό ταμπλό, με την μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να υποστηρίζει λειτουργίες με χειρονομίες (gestures), ενώ το 3D ηχοσύστημα είναι της Bang & Olufsen. Το νέο A8 διαθέτει το αναβαθμισμένο Audi Drive Select, τετραζωνικό κλιματισμό, ενώ μέσω του ενσωματωμένου τάμπλετ, οι πίσω επιβάτες έχουν τον έλεγχο σε μια σειρά λειτουργιών, ενώ στην έκδοση Long υπάρχει και σύστημα μασάζ για τις πατούσες.

Η τέταρτη γενιά του μοντέλου (D5) γίνεται το πρώτο μοντέλο της γερμανικής εταιρίας που διαθέτει αυτόνομες λειτουργίες και μπορεί να κινηθεί πλήρως αυτόνομα στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητες έως 60 χλμ. Αρχικά θα προσφέρεται αυτόνομη τεχνολογίαγια χρήση στις εθνικές οδούς, στο σταμάτημα/ξεκίνημα του αυτοκινήτου σε συνθήκες κυκλοφορίας και στην αναζήτηση μιας θέσης στάθμευσης. Το σύστημα Traffic Jam Pilot χρησιμοποιεί έναν σαρωτή λέιζερ και σε συνδυασμό με το ραντάρ και με άλλους αισθητήρες υπερήχων μπορεί να οδηγήσει μόνο του το αυτοκίνητο, με τον οδηγό να μπορεί να κάνει άλλα πράγματα, όπως π.χ να βλέπει τηλεόραση, αλλά και να το παρκάρει, χωρίς ο οδηγός να βρίσκεται μέσα του.

Το νέο Audi A8 χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα Audi Space Frame (ASF), η οποία κάνει χρήση carbon, αλουμινίου, μαγνησίου και χάλυβα. Είναι η πρώτη φορά που ένα πλαίσιο ASF χρησιμοποιεί τέσσερα διαφορετικά δομικά υλικά, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί 14 διαφορετικές διαδικασίες στη παραγωγή του. Το 58% του πλαισίου είναι αλουμινένιο, με το δέσιμο των μπροστά θόλων να γίνεται αποκλειστικά με μαγνήσιο και να ζυγίζουν 28% λιγότερο αν χρησιμοποιούνταν αλουμίνιο.

Λιμουζίνα χωρίς απερίγραπτη άνεση δεν γίνεται, έτσι η νέα γενιά του A8 εξοπλίζεται με πλήρως ενεργή ηλεκτρομηχανική ανάρτηση που θα μπορεί να ρυθμίζεται αυτόματα προτού το αυτοκίνητο “πέσει” μέσα σε μια λακκούβα, κάνοντας έτσι τις μετακινήσεις των επιβατών όσο γίνεται πιο άνετες. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια κάμερα τοποθετημένη στο μπροστά μέρος που σαρώνει τον δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο 18 φορές ανά δευτερόλεπτο. Τα στοιχεία αυτά στέλνονται στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και έτσι ρυθμίζεται η ανάρτηση προκειμένου να εξασφαλιστεί μια “μεταξένια ομαλή οδήγηση”. Η Audi υπόσχεται πως η ενεργή της ανάρτηση “σχεδόν εξαλείφει τις δονήσεις και τους κραδασμούς από το εσωτερικό της καμπίνας”, με την κάθε ανάρτηση σε κάνε έναν από τους τροχούς να διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από ένα 48-volt ηλεκτρικό σύστημα. Εκτός από την βελτίωση της άνεσης, η ανάρτηση ενισχύει την σταθερότητα του αυτοκινήτου, ειδικά στις στροφές, κατά την επιτάχυνση και κατά το φρενάρισμα.

Παράλληλα, το νέο A8 εξοπλίζεται και με σύστημα τετραδιεύθυνσης που αυξάνει περαιτέρω την σταθερότητα στις στροφές, ενώ ο κύκλος στροφής του A8 θα είναι μικρότερος από αυτόν του A4. Η γερμανική ναυαρχίδα θα εφοδιάζεται με μια πληθώρα αισθητήρων που θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν μια επικείμενη σύγκρουση. Σε περίπτωση επικείμενης πλευρικής σύγκρουσης με ταχύτητες άνω των 25 χλμ, η ανάρτηση της συγκεκριμένης πλευράς θα ανυψώσει το αυτοκίνητο κατά 80 χιλιοστά μέσα σε μόλις μισό δευτερόλεπτο. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Audi, οι δυνάμεις από τη σύγκρουση θα κατευθυνθούν προς τα ισχυρότερα μέση του σώματος και το πλαισίου του αυτοκινήτου. Κατά συνέπεια, η επίδραση του φορτίου για τον οδηγό και τους επιβάτες, μειώνεται κατά 50%, με τις πιθανότητες για τραυματισμούς να μειώνονται σημαντικά.