Για ακόμη μια φορά το κράτος δείχνει αναξιόπιστο στα μάτια των πολιτών του, μιας και όσοι πίστεψαν τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις και πλήρωσαν από το περασμένο καλοκαίρι το παράβολο των 250 ευρώ προκειμένου να ασφαλίσουν το ανασφάλιστο όχημά τους, βρίσκονται ακόμη στο περίμενε. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει την υποχρέωση να γυρίσει πίσω τα χρήματα σε όσους έσπευσαν να πληρώσουν το παράβολο από τον περασμένο Ιούνιο. Τέσσερις μήνες μετά, περισσότεροι από 10.000 οδηγοί εξακολουθούν να περιμένουν να καθοριστεί η διαδικασία επιστροφής. Όσο για τον έλεγχο εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων μπαίνει και αυτός σε λίστα αναμονής.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σκοπεύει να ενημερώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μέσω email του οδηγούς που έσπευσαν να πληρώσουν τα παράβολα τα οποία στη συνέχεια ακυρώθηκαν με τροπολογία στη Βουλή, ότι τα χρήματα θα τους επιστραφούν. Αναζητείται λύση ώστε να μην χρειαστεί οι χιλιάδες οδηγοί να απευθυνθούν στις εφορίες κάτι που θα συνεπάγεται νέα ταλαιπωρία. Προκύπτει όμως ότι οι μοναδικοί που θα γλιτώσουν το… τρέξιμο, είναι όσοι έχουν ήδη εφοδιάσει τις φορολογικές αρχές με τον τραπεζικό τους λογαριασμό (και για την ακρίβεια το IBAN). Όλοι οι υπόλοιποι θα μπουν σε περιπέτειες αν και αναζητείται τρόπος ώστε η διαδικασία να γίνει μέσω Taxisnet.

H νομοθεσία για το ηλεκτρονικό παράβολο, προβλέπει ήδη διαδικασία για την επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης παραβόλου. Τη διαδικασία αυτή όμως την έχουν εκμεταλλευτεί ελάχιστοι από τους οδηγούς που πλήρωσαν την ποινή των 250 ευρώ πριν αποφασίσει η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει. Όπως αναφέρεται και στις σχετικές οδηγίες του Taxisnet, o ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτημα επιστροφής χρημάτων. Η ΔΟΥ ελέγχει εάν ο πολίτης συναλλασσόμενος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη και είτε συμψηφίζει το ποσό της επιστροφής, είτε το πιστώνει στον τραπεζικό του λογαριασμό (αν υπάρχει). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το σύνολο των 10.000 οδηγών που περιμένουν να πάρουν πίσω χρήματα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μετά την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ξεκαθαρίσματος της βάσης των οχημάτων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών (σ.σ δίδεται η δυνατότητα στους οδηγούς που εμφανίζονται για λάθος λόγους να είναι ακόμη και σήμερα ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία όμως δεν βρίσκονται στην κατοχή τους είτε επειδή εκλάπησαν, είτε επειδή καταστράφηκαν είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει και πάλι στον έλεγχο εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων. Αυτή τη φορά, σε όσους οδηγούς προκύψει ότι δεν έχουν ασφαλιστεί, θα καταλογιστεί παράβολο το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ευρώ. Το επόμενο βήμα θα είναι ο καταλογισμός των παλαιών τελών κυκλοφορίας που παραμένουν απλήρωτα επί χρόνια.