Σήμερα, στην αγορά κυριαρχούν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά οι ερευνητές αναζητούν συνεχώς νέες υλοποιήσεις προκειμένου να κατασκευάσουν μπαταρίες που θα προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία και ταχύτερο χρόνο φόρτισης. Έχουμε δει προτάσεις για μπαταρίες λιθίου-αέρα και λιθίου-θείου και τώρα ήρθε η ώρα να μάθουμε τις μπαταρίες ιόντων νατρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αλλά και του Yi Cui, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, έχοντας όμως 80% μικρότερο κόστος. Η ομάδα δεν αποκάλυψε την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών κάτι που σημαίνει πως για την ώρα δεν γνωρίζουμε το μέγεθος των μπαταριών, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά σχετικά με το αν και το πότε η συγκεκριμένη τεχνολογία θα περάσει στη παραγωγή.

Η ενεργειακή πυκνότητα μίας μπαταρίας εξαρτάται από την ποσότητα των φορτισμένων ιόντων που μπορεί να κρατήσει ένα ηλεκτρόδιο, καθώς και από την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται από κάθε ηλεκτρόνιο. Όσο μεγαλύτερη η πυκνότητα, τόσο πιο μικρή μπορεί να είναι μία ισχυρή μπαταρία. Το νάτριο θεωρείται από τους επιστήμονες ως ένας πολύ ελκυστικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει το λίθιο στις μπαταρίες, μιας και είναι φθηνότερο και υπάρχει πολύ περισσότερο διαθέσιμο στη γη.

Μια άλλη τεχνολογία είναι οι μπαταρίες ιόντων άνθρακα, με την εταιρία Zap&Go’s να δηλώνει πως θα τις περάσει στη παραγωγή εντός του 2018 σε συνεργασία με την κινέζικη εταιρία Li-Fun Technology Co Ltd. Υπόσχεται πως η πρώτη τοποθέτηση τους θα γίνει σε ένα ηλεκτρικό σκούτερ που θα φορτίζει σε μόλις πέντε λεπτά.