O Ερντογάν προανήγγειλε τουρκικό αυτοκίνητο μέχρι το 2021

Σχετικά άρθρα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αποκάλυψε σήμερα τα σχέδιά του προκειμένου να περάσει στην αγορά ένα αυτοκίνητο το οποίο θα κατασκευαστεί εξ΄΄ολοκλήρου στην Τουρκία έως το 2021, κάνοντας λόγο για ένα όνειρο των Τούρκων πολιτών, ενώ υποσχέθηκε ότι θα είναι ο πρώτος στη σειρά που θα αγοράσει ένα από τα νέα οχήματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυτοκινήτων στην Ευρώπη, μιας και πολλές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (βλέπε π.χ Fiat, Hyundai, Suzuki, Toyota) κατασκευάζουν στη γείτονα χώρα ορισμένα μοντέλα τους, μέσω κοινοπραξιών με τοπικούς εταίρους.

Το κυβερνών κόμμα του Τούρκου προέδρου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εδώ και καιρό συμπεριλαμβάνει στους στόχους του την παραγωγή ενός εγχώριου αυτοκινήτου, μια απόδειξη, όπως κρίνεται, της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι μια κοινοπραξία πέντε εταιρειών –μεταξύ αυτών η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell και η μητρική εταιρεία του ομίλου Vestel, η Zorlu Holding – έχει επιλεγεί προκειμένου να αναλάβει την παραγωγή του αυτοκινήτου. Εκτός της Turkcell και της Zorlu Holding, στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Anadolu Holding, η Kiraca Holding και ο όμιλος BMC, μια σύμπραξη Τουρκίας – Κατάρ, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος είπε:

Δεν θέλουμε να υπάρξει καμία καθυστέρηση σε αυτό το σχέδιο και δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε απώλεια χρόνου. Το πρωτότυπο θα ολοκληρωθεί έως το 2019 το αργότερο.

Θα είμαι ο πρώτος που θα αγοράσει το νέο αυτό αυτοκίνητο, υπό την προϋπόθεση να το πληρώσω.

Αναλυτές, εντούτοις, εμφανίζονται λιγότερο ενθουσιώδεις επισημαίνοντας ζητήματα όπως ο ανταγωνισμός της βιομηχανίας και η σχετική έλλειψη εμπειρίας ορισμένων εκ των μελών της κοινοπραξίας. Ο Τζεμάλ Ντεμιρτάς, επικεφαλής ερευνών στο Ata Invest είπε:

Είναι ένας καλός στόχος ωστόσο πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο. Η ομάδα αυτή δεν είναι μια ομάδα που διαθέτει εμπειρία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μπορεί να προχωρήσει στην παραγωγή του; Με ποιο τρόπο θα συνεργαστούν; Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός στον τομέα και στο εξωτερικό.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...