Η BMW, σαν πάροχος premium προϊόντων και υπηρεσιών μετακίνησης, αναζητά συνεχώς απαντήσεις στο ερώτημα “πώς θα γίνει το επόμενο βήμα στο μέλλον”. Γι’αυτό, οι υπεύθυνοι εξέλιξης του BMW Group εργάζονται πάνω σε καινοτόμες λύσεις που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα.

1Καινοτομίες ανοίγουν νέους ορίζοντες.

Ο κόσμος της ατομικής και βιώσιμης μετακίνησης αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις στα αστικά κέντρα και στα προάστεια. Καθώς η αστικοποίηση εξαπλώνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονται στις πόλεις, με αποτέλεσμα οι συμβατικές φιλοσοφίες μετακίνησης και τα τοπικά δημόσια μέσα μεταφοράς να φτάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους. Αποτέλεσμα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Ο τομέας ‘Έρευνα, Νέες Τεχνολογίες, Καινοτομίες’ του BMW Group είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο που ασχολείται με την αντιμετώπιση αυτών και άλλων προκλήσεων.

Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη βιώσιμη και αποδοτική μετακίνηση με μία υψηλή ποιότητα ζωής στις πόλεις. Χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες και την εφευρετικότητά μας για να δημιουργούμε νέες φιλοσοφίες όπως το BMW Vision E³ Way,

εξηγεί ο Dr. Gerd Schuster, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έρευνας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών.

Τα Γραφεία Τεχνολογίας του BMW Group σε Mountain View (CA), Σαγκάη, Τόκιο και Σεούλ παρέχουν άμεση επαφή με τα διεθνή τεχνολογικά hotspots, ενώ μία κεντρική υπηρεσία για τον εντοπισμό τάσεων και νέων τεχνολογιών αντιπαραβάλλει και συμπληρώνει τις πληροφορίες από τον πραγματικό κόσμο. Μόλις αναγνωριστούν οι προκλήσεις και ανάγκες, διοχετεύονται σε συγκεκριμένα, ερευνητικά projects.

2BMW Vision E³ Way

Ο υπερυψωμένος δρόμος έχει απλή και αρθρωτή σχεδίαση, κατά συνέπεια δεν έχει υψηλό κόστος κατασκευής, ενώ προσφέρει μία ταχεία, άμεση σύνδεση μεταξύ κύριων κυκλοφοριακών κόμβων, που τον καθιστά ιδανική εναλλακτική λύση για καθημερινές μετακινήσεις απόστασης έως 15 χλμ. Έτσι, η χρήση του υπερυψωμένου δρόμου είναι πολύ αποδοτική όχι μόνο από απόψεως κόστους αλλά και χρόνου ταξιδιού.

Το BMW Vision E³ Way ανοίγει νέους ορίζοντες στις μετακινήσεις σε πυκνοκατοικημένα προάστια, καθώς είναι αποδοτικό, πρακτικό και ασφαλές. Ουσιαστικά, δημιουργεί πρόσθετο χώρο για να κινούνται τα δίτροχα μηδενικών ρύπων.

Στην Κίνα, πάνω από ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις μέχρι το 2050. Η χώρα θα γίνει το παγκόσμιο εκκολαπτήριο πολυάριθμων καινοτομιών μετακίνησης όπως το BMW Vision E3 Way.

Στο κάτω-κάτω πουθενά αλλού δεν υπάρχει τόσο επείγουσα ανάγκη για δράση.

, εξηγεί ο Dr. Markus Seidel, Διευθυντής του Γραφείου Τεχνολογίας του BMW Group στην Κίνα.

To BMW Vision E³ Way εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tongji στη Σαγκάη. Το πανεπιστήμιο διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς σχετικούς με τη φιλοσοφία του υπερυψωμένου δρόμου. Με επικεφαλής τον διακεκριμένη Καθηγητή Jun Ma, διάφορα τμήματα συνεργάστηκαν στο project όπως η Σχολή Αυτοκινητιστικών Σπουδών, καθώς και το Κολλέγιο Σχεδίασης και Καινοτομίας.

3Φιλικό προς το περιβάλλον και ασφαλές

Συστήματα από ράμπες και υδρορροές χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του BMW Vision E³ Way με το συμβατικό οδικό δίκτυο, υπόγειους σταθμούς, άλλους κυκλοφοριακούς κόμβους, ακόμα και εμπορικά κέντρα. Δημιουργώντας ένα υπερυψωμένο δρόμο ειδικά για δίτροχα, το BMW Vision E³ Way κάνει τις καθημερινές μετακινήσεις όχι μόνο ταχύτερες, αλλά και ασφαλέστερες. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα σημαίνει ότι αποκλείονται συγκρούσεις με οχήματα. Γενικά, ο κίνδυνος ατυχημάτων μειώνεται ακόμα περισσότερο μέσω ενός αυτόματου ορίου ταχύτητας 25 km/h. Επιπλέον, υπάρχει ένα περίτεχνο σύστημα λωρίδων που διαχωρίζει την εισερχόμενη/εξερχόμενη από τη σταθερή κυκλοφορία: οι δύο δρόμοι συγχωνεύονται αφού οι ταχύτητες εναρμονιστούν.

4Πρακτικό και αποδοτικό

Το BMW Vision E3 Way δεν είναι μόνο ταχύ και ασφαλές στη χρήση, αλλά και βολικό. Όσοι δεν έχουν ήδη ένα όχημα εγκεκριμένο για το BMW Vision E³Way, μπορούν να κάνουν χρήση ανά πάσα στιγμή μέσω ενός συστήματος κοινοχρησίας που διαθέτει ενοικιαζόμενα οχήματα σε κάθε σημείο πρόσβασης. Ο υπερυψωμένος δρόμος είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένος, εξασφαλίζοντας προστασία από τη βροχή και τη ζέστη αλλά και επαρκή εξαερισμό. Ένα σύστημα ψύξης με καθαρό βρόχινο νερό δημιουργεί ευχάριστες θερμοκρασίες: αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό του δρόμου τη νύχτα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας BMW Vision E³ Way είναι ότι παίρνει τα υπάρχοντα δίτροχα οχήματα μηδενικών ρύπων, όπως τα e-bikes και το BMW Motorrad X2 City και τα διοχετεύει σε ένα νέο επίπεδο της κυκλοφορίας: αυτό σημαίνει ότι η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα και χωρίς απαιτήσεις πρόσθετου χώρου. Οι πρώτες μελέτες βιωσιμότητας δείχνουν ότι μία φιλοσοφία όπως το BMW Vision E³ Way μπορεί να μειώσει σημαντικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τους ρύπους, το χρόνο ταξιδιού και τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Η ροή της κυκλοφορίας βελτιστοποιείται συνεχώς μέσω αυτοματοποιημένων βιντεοσυστημάτων επιτήρησης και τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της ενσωμάτωσης έξυπνων οικοσυστημάτων πόλεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρθρωτή σχεδίαση και η δυνατότητα κλιμάκωσής της κάνουν τη φιλοσοφία κατά κύριο λόγο κατάλληλη για χρήση σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη.

5Premium λύσεις και στο μέλλον

Το BMW Vision E³ Way είναι μία μόνο πιθανή λύση στο ερώτημα: Πώς θα γίνει το επόμενο βήμα στο μέλλον; Παράλληλα, επιβεβαιώνει το καινοτόμο πνεύμα του BMW Group – την ικανότητά του να δημιουργεί φιλοσοφίες όπως αυτή που ξεφεύγει από το συμβατικό αυτοκινητιστικό πλαίσιο.

Για το μέλλον, φιλοδοξούμε να διατηρήσουμε την πρωτοκαθεδρία μας στην καινοτομία και την τεχνολογία σε premium επίπεδο,

Η ουσία του όρου ‘premium’ θα αλλάξει επίσης στο μέλλον. Χαρακτηριστικά όπως σαφής, πρακτικός, αποδοτικός, ασφαλής και απαλλαγμένος από ρύπους γίνονται όλο και πιο σημαντικά. Αυτό σημαίνει να μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες μετακίνησης, και να αξιοποιούμε καλύτερα το χρόνο του ταξιδιού και να καλύπτουμε αποστάσεις σε λιγότερο χρόνο – διασφαλίζοντας το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας, άνεσης και απόδοσης.

εξηγεί ο Dr. Rainer Daude, Διευθυντής του τομέα Ειδικών Προγραμμάτων και Φιλοσοφιών Μετακίνησης.