Η NASA δημιουργεί ελαστικά εμπνευσμένα από τον Μεσαίωνα

Σχετικά άρθρα

Οι μηχανικοί της NASA θέλησαν να δημιουργήσουν ένα νέο ελαστικό που θα μπορεί να αντέχει στα αφιλόξενα εδάφη του Άρη, μιας και όπως αποδείχτηκε, τα ελαστικά του Mars Curiosity δεν άντεξαν τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησαν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Έτσι αντλώντας έμπνευση από τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα από την αλυσιδωτή θωράκιση των στρατιωτών, οι μηχανικοί της NASA κατασκεύασαν αυτά τα νέα ελαστικά τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με τα συμβατικά ελαστικά.

Λόγω ενός ιδιαίτερου μεταλλικού κράματος που χρησιμοποιούν, από τιτάνιο και νικέλιο, προσφέρουν την απαιτούμενη ελαστικότητα, με το ελαστικό να μπορεί να παραμορφωθεί έως και 10% προτού χάσει το σχήμα του, κάτι που σημαίνει πως το συγκεκριμένο υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς, όπως π.χ στις ασπίδες θραυσμάτων των διαστημοπλοίων που βρίσκονται σε τροχιά.

Η NASA έχει επίσης δημοσιεύσει ένα βίντεο με το νέο ελαστικό της τοποθετημένο σε ένα Wrangler, υποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε ευρεία παραγωγή. Η NASA δεν ανακοίνωσε το πότε θα τοποθετήσει τα νέα της ελαστικά σε κάποιο διαστημικό όχημα, ούτε φυσικά το κόστος τους, που αναμένεται να είναι πολύ υψηλό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως το τιτάνιο κοστίζει κοντά στα 2.100 ευρώ ανά 450 γραμμάρια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φθείρουν γρηγορότερα τα ελαστικά τους

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρατηρούν πως τα ελαστικά τους φθείρονται γρηγορότερα συγκριτικά με τα ελαστικά σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με πρόσφατη...