Η Geely φιλοδοξεί να κάνει την Lotus ανταγωνιστή των Ferrari και Porsche

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα ο κινέζικος κολοσσός Geely, σχεδόν άγνωστος στην Δύση, εξαγόρασε το 51% της Lotus από την μαλαισιανή Proton. Οι Κινέζοι έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια για την Lotus, αλλά δεν προσπαθούν να την ελέγξουν στενά. Γνωρίζουν πως η βρετανική δεν μπορεί να δώσει κέρδη απλά και μόνο επειδή η παραγωγική της δυνατότητα είναι μικρή.

Η ιστορική εταιρεία του Colin Chapman, όμως, μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία και αναγνωρισιμότητα. Με άλλα λόγια μπορεί να σχεδιάσει και να στήσει ένα μοντέλο, που θα παράγεται σε μαζικούς αριθμούς στην Κίνα, αλλά θα φέρει τα σηματάκια της Lotus. Κάπου εδώ κολλάει η ιδέα των Κινέζων για λανσάρισμα ενός πολυτελούς σπορ SUV με την σφραγίδα της Lotus, που θα μπορεί να σταθεί απέναντι στην Macan, της Porsche.

Τα SUV της Porsche είναι τόσο κερδοφόρα που “ανάγκασαν” όλους σχεδόν τους premium κατασκευαστές να στραφούν σ’αυτά, με την Lotus να έχει θεωρητικά την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την αρθρωτή πλατφόρμα του XC40 της Volvo, εταιρία που επίσης ανήκει στην Geely.

Αυτά ίσως σου ακούγονται αστεία, αλλά μην ξεχνάς πως τόση ώρα μιλάμε για την Κίνα, την μεγαλύτερη αγορά αυτή την στιγμή. Με άλλα λόγια η Geely -αλλά και άλλοι Κινέζοι κατασκευαστές, όπως βλέπουμε κατά καιρούς- ενδιαφέρεται να χτυπήσει τους Ευρωπαίους που έχουν πολύ μεγάλη προτίμηση στην εσωτερική αγορά, ως κάτι εξωτικό και ως σημάδι κοινωνικής ανέλιξης των Κινέζων μεσοαστών.

Ο πρόεδρος της Geely μάλιστα, An Cong Hui, είπε πως κάποτε θεωρούσαν την Lotus ισαξια της Ferrari και Porsche, και θα ήθελε να την δει ξανά στην ίδια θέση! Κατά την γνώμη μου αυτό ίσχυε ίσως λίγο με την Esprit. Κατά τ’άλλα η φιλοσοφία της Lotus ήταν και είναι αρκετά διαφορετική, και ποτέ ως τώρα δεν παρουσίασε ένα αυτοκίνητο που να ήγειρε τις παραμικρές αμφιβολίες για τον σπορ χαρακτήρα του. Οπότε αναμένουμε με αγωνία να δούμε τι επίδραση θα έχει η Geely στα μοντέλα της Lotus…τα ευρωπαϊκά μοντέλα, για να μην ξεχνιόμαστε!

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Lotus ανακοίνωσε τις τιμές του Emeya στην Ευρώπη

Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, η Lotus αποκάλυψε το Emeya, με το οποίο η βρετανική εταιρία -υπό κινέζικη ιδιοκτησία- εισέρχεται στην κατηγορία των υπερπολυτελών...