Ο αντιπρόεδρος της Toyota Βορείου Αμερικής Jack Hollis, σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε πως η εταιρία του θα παρουσιάσει ένα νέο μικρό crossover μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Το αυτοκίνητο θα βασίζεται πάνω στην TNGA αρθρωτή πλατφόρμα της εταιρίας, την πλατφόρμα που ήδη χρησιμοποιούν τα Prius και C-HR, με το νέο αυτοκίνητο να είναι προσθιοκίνητο, με το σύστημα τετρακίνησης να βρίσκεται στον πρόσθετο εξοπλισμό.

Στις σχετικές ειδήσεις, ο CEO της Toyota Βορείου Αμερικής, ο Jim Lentz, είπε πως η απόφαση για το που θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο που ετοιμάζουν μαζί με την Mazda, θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η επένδυση των δύο εταιρειών αναμένεται να αγγίξει τα 1,6 δισ. δολάρια, με το εργοστάσιο να εκτιμάται ότι θα διαθέτει τη δυνατότητα παραγωγής έως 300.000 οχημάτων ετησίως. Οι δύο επικρατέστερες τοποθεσίες είναι κάπου στην Βόρεια Καρολίνα ή στην Αλαμπάμα.

Η Toyota και η Mazda ευελπιστούν ότι η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας, η οποία θα εστιάζει σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, θα ξεκινήσει εντός του 2021. Στο νέο εργοστάσιο η Mazda θα κατασκευάζει SUV μοντέλα, ενώ η Toyota σεντάν, ανάμεσά τους και η νέα γενιά της Corolla.

Οι δύο εταιρίες συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν από κοινού ηλεκτρικά οχήματα, connected-car τεχνολογία, τεχνολογίες ασφαλείας, με την Toyota να εξαγοράζει το 5,05% των μετοχών της Mazda (31.928.500 κοινές μετοχές) αξίας 50 δισ. γιεν (382 εκατ. ευρώ). Η Mazda από τη μεριά της εξαγόρασε μετοχές της Toyota ίδιας αξίας, που αντιστοιχούν στο 0,25% του μετοχικού κεφαλαίου της Toyota.