Ίσως η πιο διάσημη αλλαγή ονόματος στην ιστορία της αυτοκίνησης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η ανάγκη αντικατάστασης της 356 ήταν επιτακτική και το 1964, γεννήθηκε ο θρύλος των sportcars, το αυτοκίνητο με τη λάθος διάταξη κινητήρα, η Porsche 901.

Ώπα, 901 έγραψα. Γιατί; Ένα μηδενικό βλέπεις στη μέση του ονόματος και προφανώς δε μιλάω για κάποιο Peugeot. To Σεπτέμβριο του 1964, κατασκευάστηκαν οι πρώτες 82 Porsche 901 και η γερμανική εταιρεία ήταν έτοιμη να την παρουσιάσει επίσημα στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού ένα μήνα μετά. Η Peugeot, που εν τω μεταξύ είχε κατοχυρώσει το μηδενικό στη μέση του ονόματος με τα τρία ψηφία πολύ πριν την “έμπνευση” της Porsche, έκανε ένσταση για την απόφαση αυτή των Γερμανών.

Η 901 τελικά δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο κοινό με αυτό το όνομα, η Porsche το άλλαξε σε “911” και οι 901 που είχαν κατασκευαστεί δεν πωλήθηκαν ποτέ και κατέληξαν σε χέρια συλλεκτών.

Από την άλλη, δεν είδα ποτέ την Peugeot να διαμαρτύρεται στη Ferrari για την 308…

 • το 901 ομως ηθελαν να σημαινει κατι ???η απλα ενας αριθμος ???

 • Moby Dick

  Aυτή η διαμαρτυρία της Peugeot τότε ουσιαστικά αποτέλεσε το πιο τέλειο δώρο στην Porsche και συνολικά στην αυτοκίνηση, “δημιουργώντας” τον αριθμό που έμελλε να γίνει συνώνυμο με το τελειότερο σπορ και το τελειότερο αγωνιστικό αυτοκίνητο όλων των εποχών, την 911!

  • ε σιγα….αμα δεν ειχε αυτον τον πολεμο….σημερα θα μιλουσαμε για την δημιουργια του 901 !!!

  • Moby Dick

   Χίλιες φορές 911 απο 901! Η μοίρα της αυτοκίνησης θέλησε να αλλάξει το όνομα στον σωστό αριθμό!

  • αυτο λεω….ως προς τι το σωστο το 911 ??? αν δεν ειχαμε αυτον τον πολεμο…σημερα θα ελεγες τα καλυτερα για το 901…η κανω λαθος ???