Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η Κίνα θα απαγορεύσει την παραγωγή 553 ενεργοβόρων μοντέλων πολλών ευρωπαϊκών και μη αυτοκινητοβιομηχανιών. Η απόφαση αυτή της κινεζικής κυβέρνησης να βάλει φρένο στην παραγωγή αυτοκινήτων που υπερβαίνουν τα όρια κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων, γίνεται σε μια προσπάθεια περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κίνα λαμβάνει τόσο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα εκκρεμεί και η απόφαση που θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Επί του παρόντος δεν έχουν γίνει γνωστά ποια μοντέλα είναι αυτά, αλλά ανάμεσά τους βρίσκονται αυτοκίνητα των Audi, BMW, Chevrolet, Mercedes και VW.Ο Cui Dongshu, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου επιβατικών αυτοκινήτων της Κίνας, σημειώνει ότι τα 553 απαγορευμένα οχήματα είναι μόνο μια μικρή μερίδα των επιβατικών αυτοκινήτων που παράγονται στη χώρα.

Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον πλανήτη, με τις πωλήσεις των οχημάτων μηδενικών ρύπων να αυξάνοντα το 2016 κατά 50% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα στη Κίνα το 2016 κατασκευάστηκαν 24,4 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα, όπως επίσης και 3,7 εκατ. επαγγελματικά.