V12 από δύο Toyota 1JZ

Σχετικά άρθρα

Όταν ακούς Toyota Supra, τα πράγματα που σε έρχονται κατά νου είναι: 2JZ, turbo, απίθανες ιπποδυνάμεις, Ιαπωνία, Κύπρος, Fast and Furious και κανένα απείραχτο! Λίγο πριν τον 2JZ, συγκεκριμένα το 1990, έναν χρόνο πριν βγει στην παραγωγή ο 2JZ, υπήρχε ο 1JZ. Ένα μοτέρ αρκετά παρόμοιο αλλά στα 2,5 λίτρα αντί για 3.0 του 2JZ. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο κι έτσι ο 1JZ και η Supra A70 που τον φορούσε επισκιάστηκαν από τον 2JZ και την Α80. Αυτό όμως κάνει τον 1JZ φτηνό και όταν κάτι είναι “αναλώσιμο” τότε δημιουργούνται και τα περιθώρια για πειραματισμούς. Όρεξη για πειραματισμούς είχε ο 71 ετών Don Groff και αποφάσισε να φτιάξει ένα μονοθέσιο με έναν twin turbo V12, από δύο 1JZ!

Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο καθώς υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Το πιο μικρό είναι πως σε έναν V12 οι κυλινδροκεφαλές δεν είναι ίδιες, αλλά “αντίθετες”. Δηλαδή η μία έχει στα αριστερά την εισαγωγή και δεξιά την εξαγωγή και η άλλη αντιστρόφως! Για να υπερβεί αυτό το πρόβλημα τρύπησε την μια κυλινδροκεφαλή για να βγάλει τα γρανάζια των εκκεντροφόρων από μπροστά. Το μεγάλο πρόβλημα όμως εν προκειμένω είναι πως ο 1JZ έχει κυλίνδρους και στροφαλοθάλαμο σε ένα μπλοκ. Οπότε έπρεπε να κόψει “με το πριόνι” τους κυλίνδρους και να τους αποσπάσει από τον στροφαλοθάλαμο και να φτιάξει έναν δικό του στροφαλοθάλαμο και να βρει και πως θα βιδώσει τους νεόκοπους κυλίνδρους. Όπως μπορείς να δεις και από τις εικόνες ο στροφαλοθάλαμος φράχτηκε από χαλύβδινα φύλα, κολλημένα μεταξύ τους. Όπως έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με μηχανουργικές διεργασίες γνωρίζει πως το εγχείρημα είναι “mission impossible” αφού δεν υπάρχει περιθώριο για ανακρίβειες. Για να βιδώσει του κυλίνδρους χρησιμοποίησε τις τρύπες που λαδιού, αφήνοντας την λίπανση της κεφαλής στην φαντασία μας και μάλλον σε κάποιο εξωτερικό σύστημα. Η εξάτμιση είναι στο κέντρο του V, ανάμεσα στου κύλινδρους που σχηματίζουν δίεδρη γωνία 120 μοιρών. Το αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο είναι χάρμα οφθαλμών!

Ο κινητήρας φιλοδοξεί να βγάλει αρχικά 800 άλογα από τα 5.000 κυβικά του, ισχύ αρκετά επιτεύξιμη αν αντέξει το αυτοσχέδιο μπλοκ. Το σασί στο οποίο θα φωλιάσει το φιλόδοξο μοτέρ είναι κάτι σαν τύπου σκάλας και θυμίζει αρκετά μονοθέσιο της δεκαετίας του ’60 αν και τότε όλα είχαν χωροδικτύωμα ή μονοκόκ αλουμινίου.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

Να τι συμβαίνει σε έναν κινητήρα εάν του βάλεις πολύ παραπάνω λάδι

Όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης απαιτούν λάδι για να λειτουργούν, αλλά τι γίνεται εάν βάλεις παραπάνω λάδι από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής; Μερικά...