BMW M12 turbo kit στο eBay

Σχετικά άρθρα

Ίσως να αγνοείς περί τίνος πρόκειται και δεν σε αδικώ (εκτός κι αν δηλώνεις φίλος των βαυαρικών αυτοκινήτων), ο λόγος λοιπόν για το το σύστημα υπερτροφοδότησης που είχε η BMW στην Formula 1, κατά την original turbo era (1977-1988)! Το 1982 λοιπόν, στην ομάδα του Bernie Ecclestone, την Brabham, φορέθηκε για πρώτη φορά μοτέρ BMW στην F1. Το 1983, με το ground effect να έχει καταργηθεί, η BMW ήταν η πρώτη που κέρδισε πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών με turbo κινητήρα.

Το μοτέρ της BMW ήταν τετρακύλινδρο εν σειρά και είχε σαν βάση το μοτέρ παραγωγής M10 που βρισκόταν κάτω από τα καπό των BMW από το 1961 ως το 1988. Ο θρύλος λέει πως ψάχναν για αυτοκίνητα με πάνω από 500.000 χιλιόμετρα ώστε το μαντεμένιο μπλοκ να έχει απωλέσει τις παραμένουσες τάσεις, που αναπτύσσονται κατά την διαδικασία της χύτευσης.

Ο Μ12 έχει ακόμη μια πρωτιά αυτή του πιο δυνατού μοτέρ στην ιστορία της F1, αφού κατά τα δοκιμαστικά άγγιζε τους 1.500 ίππους, φτάνοντας την εντυπωσιακή ειδική ισχύ των 1.000 ίππων ανά λίτρο. Σε συνθήκες αγώνα έπεφτε σχεδόν στο μισό (750 με 850 ίππους) αλλά και πάλι ήταν ο δυνατότερος κινητήρας της εποχής του. Αυτό έκανε τα μονοθέσια που τον φορούσαν (Brabham, Benetton, Arrows) να σπάνε τα ρεκόρ τελικής στην Monza ξεπερνώντας τα 352 χλμ/ώρα

Τα άλογα όμως δεν είναι στραγάλια και πάντα υπάρχει τίμημα στην μηχανική, εν προκειμένω ήταν η θηριώδης κατανάλωση καυσίμου. Αυτό ανάγκαζε τα μονοθέσια με BMW να είναι βαριά με ό,τι αυτό σημαίνει για τους χρόνους και την φθορά των ελαστικών (τότε δεν είχε pit stop) και το κίνδυνο να μείνουν από καύσιμο κατά τους τελευταίους να αποτελεί ένα μόνιμο άγχος.

Ή μήπως όχι;

Για να βγάλει την ισχύ αυτή ο κινητήρας της BMW χρησιμοποιούσε έναν στροβιλοσυμπιεστή της Garrett αρκετά σεβαστών διαστάσεων με αποτέλεσμα το turbo lag να είναι περίπου 2 δευτερόλεπτα και η παροχή ισχύος καταιγιστική όταν ανέβαζε πίεση με αποτέλεσμα να σπινάρει με όλες τις σχέσεις στο κιβώτιο, οπότε νομίζω μέλημα των πιλότων ήταν να δαμάσουν το θηρίο και όχι η διαχείρηση καυσίμου και ελαστικών.

Το συγκεκριμένο turbo kit αποτελείται από πολλαπλή εξαγωγής στοβιλοσυμπιεστή και βαλβίδα εκτόνωσης (waste gate) και δεν γνωρίζω αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιον Μ10 παραγωγής. Πωλείται έναντι 9.500 ευρώ στο ebay και σύμφωνα με τον πωλητή προέρχεται από μια Arrows που φορούσε τον M12 με τα σήματα της Megatron.

ΠηγήeBay

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα