Η πολιτεία έχει θεσπίσει διάφορα μέτρα προκειμένου να περιορίσει το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, αλλά αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα να έχει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον κλάδο καυσίμων, τότε θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και άλλες μικρές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που ήδη κινδυνεύουν, αλλά και πολύ περισσότερα βενζινάδικα.

Την επισήμανση αυτή κάνει με δηλώσεις του στο Βήμα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) και γενικός διευθυντής Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας των Ελληνικών Πετρελαίων Ρομπέρτο Καραχάννας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΕΠΕ οι μορφές της παραβατικότητας που είναι σε έξαρση αφορούν την παράνομη πώληση πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας ως ντίζελ κίνησης, τη νοθεία στα καύσιμα, αλλά και τις «πειραγμένες» αντλίες. Εικονικές εξαγωγές βυτιοφόρων στα βόρεια σύνορα της χώρας και πλασματικοί εφοδιασμοί πλοίων με σλέπια συμπληρώνουν τη μαύρη εικόνα της αγοράς. Επιπλέον, ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει προσλάβει και το λαθρεμπόριο στο υγραέριο, λόγω της επιβολής υψηλού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης το οποίο ανέρχεται στα 430 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Η παραβατικότητα στην αγορά έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις από το 2012 και μετά, όταν οι κυβερνήσεις αποφάσισαν την αύξηση των φόρων.

Το αποτέλεσμα ήταν αφενός να μειωθούν δραστικά οι πωλήσεις καυσίμων στην εγχώρια αγορά κατά 38% και αφετέρου οι υγιείς επιχειρήσεις να συμπιέσουν και άλλο τα περιθώρια κέρδους, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις πώλησης προϊόντων σε ύποπτα χαμηλές τιμές

αναλύει ο κ. Καραχάννας και συμπληρώνει:

Το κράτος ξέρει πολύ καλά το πρόβλημα. Ως ΣΕΕΠΕ είμαστε δίπλα του για να βοηθήσουμε. Μόνο μέσα από συχνότερους ελέγχους και αυστηρότερες ποινές θα διασφαλιστεί η επιβίωση της ίδιας της αγοράς.

 • λαθρεμποριο καυσιμων ??????? στην ελλαδα του 2018 ???? ενω υπαρχει συστημα εισροων εκροων ???
  ενα συννεφο να πεσω ρε παιδια !!!!

  • Alexandros

   Αφου το εισροων εκροών δεν το εβαλαν απο το διαλυστηριο , πως περιμενουν να δουλεψει σωστα?

  • anagnwsths

   Που να είχαμε και σοβαρούς δημοσιογραφους να κάνουν ρεπορτάζ για το λόγο που δεν βαζουν εισρος εκροες οι 2 μοναδικές πηγές καυσίμων. Σε κάνα 2 χρόνια τα εταιρικά θα παίζουν μπάλα μόνα τους. Μισθοί 4 κατοσταρηκα στους σκλαβους και τιμή……Όσο πουλάει το απέναντι της ίδιας εταιριας αφού είπαμε όλα σε 2 εταιρίες. Από χονδρική, μεταφορές και λιανική

 • anagnwsths

  Ρομπέρτο Καραχανας πρόεδρος συνδέσμου εταιριών πετρελαιοειδων. Διευθυνον σύμβουλος της ΕΚΟ.
  ΕΚΟ μαζί με BP, CYCLON θυγατρικές των ΕΛΠΕ. ΕΛΠΕ πουλάνε το 60% των καυσίμων στην Ελλάδα μιας και οι εισαγωγές απαγορεύονται στην ελεύθερη οικονομία μας.Δηλαδη αυτοί που προμηθευουν και τους λαθρεμπορους, αυτοί που δεν έχουν εισρες εκροες, σκουζουν για το λαθρεμποριο. Στόχος είναι απλά να μονοπωλησουν και την λιανική μέσω ιδιοκτητών πρατηρίων. Επειδή το παρακολουθώ, ότι πρατήριο ανοίγει από το 2009 και μετά είναι των 2 ομίλων.

  • enigma

   Η cyclon ανήκει στην coral. Από εκεί και πέρα το κράτος το ίδιο τα παίρνει από παντού. Και από τους φόρους και από την διύλιση και από την πωληση.

   Το ότι θελοθυ να κλείσουν τους πρατηριουχους το είχαν πει από παλιά οι ιδιοι