Με τις εκθέσεις αυτοκινήτων να έχουν χάσει την αίγλη τους, μιας και οι παρουσιάσεις μέσω του διαδικτύου αλλά και διαφορετικών events που δημιουργούν οι ίδιες οι εταιρίες, έχουν κάνει όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να γυρνούν την πλάτη στα “διεθνή σαλόνια”.

Προσωπικά δεν πιστεύω πως οι μεγάλες εκθέσεις θα έχουν μέλλον αντίστοιχο με αυτό που γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια και σε αυτό συμβάλει το γεγονός πως ήδη μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κόσμου, αυτή του Ντιτρόιτ, σκέφτεται να αλλάξει την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Παραδοσιακά, η έκθεση του Ντιτρόιτ γίνεται την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά η CES (Consumer Electrics Show) που γίνεται μια εβδομάδα νωρίτερα στο Λας Βέγκας, συνεχώς γιγαντώνεται και όλο περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και προμηθευτές παρουσιάζουν εκεί τα μοντέλα τους και τις νέες τους τεχνολογίες.

Με την Mercedes να έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν θα παραβρίσκεται στην έκθεση του Ντιτρόιτ του 2019, ενώ οι Mazda, Mini, Mitsubishi, Jaguar, Land Rover, Aston Martin, Tesla, Volvo, Bugatti, Lamborghini και Ferrari έχουν γυρίσει εδώ και χρόνια την πλάτη τους στη συγκεκριμένη έκθεση. Έτσι οι διοργανωτές της έκθεσης σκέφτονται να αλλάξουν την ημερομηνία διεξαγωγής της από το 2020. Η ιδέα είναι από τον Ιανουάριο να μεταφερθεί τον Οκτώβριο, έτσι ώστε και να μην “πέφτει” σχεδόν ταυτόχρονα με την CES, αλλά και να εκμεταλλευτεί τις καλύτερες καιρικές συνθήκες. Τον Οκτώβριο η μέση θερμοκρασία στο Ντιτρόιτ είναι 15,5 βαθμοί Κελσίου, ενώ τον Ιανουάριο 0 βαθμοί Κελσίου.

Αν τελικά η έκθεση του Ντιτρόιτ μεταφερθεί για τον Οκτώβριο, τότε θα διεξάγεται μερικές εβδομάδες μετά από την έκθεση του Παρισιού/Φρανκφούρτης, που εναλλάσσονται κάθε δύο χρόνια και διεξάγονται στα τέλη του Σεπτέμβρη/αρχές Οκτώβρη, και μερικές εβδομάδες πριν την έκθεση του Λος Άντζελες που διεξάγεται στα τέλη του Νοέμβρη.