Σε ορισμένες χώρες του κόσμου οδηγούν από την δεξιά πλευρά του δρόμου, ενώ σε άλλες οδηγούν από την αριστερή. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί γίνεται αυτό; Δεν είναι μια αυθαίρετη επιλογή, αλλά υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι, που ταξιδεύουν πολύ πίσω στον χρόνο, πολύ πριν ο άνθρωπος εφεύρει το αυτοκίνητο.

Τα πάντα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της εποχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με τους Ρωμαίους να κατασκευάζουν τότε το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο. Σε αυτούς τους δρόμους κινούνταν μεγάλος όγκος ανθρώπων και ζώων. Υπήρξε λοιπόν η ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες που να ρυθμίζουν την κίνηση. Έτσι οι Ρωμαίοι επέλεξαν τα άλογα και τα οχήματα της εποχής, να κινούνται από την αριστερή πλευρά του δρόμου.

Ο κανόνας αυτός συνεχίστηκε και στον μεσαίωνα, κυρίως επειδή οι ταξιδιώτες της εποχής ήταν οπλισμένοι με σπαθιά, με έναν δεξιόχειρα να έχει την θήκη του σπαθιού του στα αριστερά του σώματός του. Έτσι ήταν πάντα “έτοιμος να τραβήξει το σπαθί του” σε περίπτωση που απειλούνταν από κάποιον ληστή.

Η αλλαγή στον κανόνα αυτόν, έγινε στις ΗΠΑ στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν οι εμπορικές αλλά και οι επιβατικές άμαξες ήταν μεγάλες σε μέγεθος και κινούνταν με πολλά άλογα. Ο αμαξάς για να μπορεί να έχει τον καλύτερο έλεγχο των αλόγων, καθόταν συνήθως στο τελευταίο αριστερά άλογο, προκειμένου να μπορεί να χειρίζεται το λάσο με το δεξί του χέρι και να καθοδηγεί τα άλογα. Λόγω της θέσης του αυτής, εάν βρισκόταν πίσω από άλλη πιο αργή άμαξα, δεν είχε οπτικό πεδίο για να δει εάν μπορεί να προσπεράσει ή όχι. Έτσι οι Αμερικάνοι αμαξάδες άρχισαν να κινούνται στην δεξιά πλευρά του δρόμου και το 1792, όταν θεσπίστηκαν οι πρώτοι κανόνες οδικής συμπεριφοράς στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, θεσπίστηκε ο νόμος που όριζε τα οχήματα να κινούνται στη δεξιά λωρίδα.

Στην Ευρώπη η αλλαγή έγινε από τον Ναπολέοντα, ο οποίος αποφάσισε τα οχήματα να κινούνται στη δεξιά λωρίδα. Μην ρωτάς γιατί πήρε την απόφαση αυτή. Για τον Ναπολέοντα μιλάμε. Όλοι οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν την απόφαση του Ναπολέοντα, εκτός από τους Άγγλους, οι οποίοι δεν υιοθέτησαν την απόφαση του Ναπολέοντα, καθώς οι μεγάλες άμαξες δεν ήταν λειτουργικές στους μικρούς δρόμους της αγγλικής επικράτειας.

Όταν τα Ευρωπαϊκά κράτη ξεκίνησαν να ιδρύουν αποικίες σε όλο τον κόσμο, πήγαν στα μέρη αυτά και τους νόμους τους. Κάπως έτσι στη Κύπρο, στην Ινδία και στην Αυστραλία, χώρες που ήταν κάποτε αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οδηγούν από την αριστερή πλευρά -άρα το τιμόνι βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του οχήματος.

 • Mrdesperado32

  6000 χρονια πριν?ρωμαικη αυτοκρατορια?που πως ποτε?καποιος στην ιστορια ηταν για τσιπουρακι

 • Anestis Genk

  Γιατί είναι αρκετά εγωϊστές να παραδεχτούν το λάθος τους, αυτό και το Whitworth.

 • JohnnyXP64

  ανάθεμα τους κωλοαγγλους κ τον εγωισμό τους γαμωτο τωρα οδηγώ το μωρό μου δεξιοτιμονο κ οσο καλα κ να το εχω στον έλεγχο παντα θα ειμαι 0.00000001% λιγότερο καλός απο οταν οδηγώ αριστεροτιμονο στις αλλες ευρωπαϊκές χώρες.. 😭😭😭😭😭

 • Smartass

  Τα Japonια γιατί έχουν δεξιά το τιμόνι οέο;;;;

  • Dimitris

   γιατί ξεκινησαν όπως οι Άγγλοι και δεν υ[ηρχε Ναπολεοντας να τους αλλαξει. Το λεει.

 • Dimitris

  Ξεχασε να αναφερει την μοναδικη Μυανμαρ, που ηταν αγγλικη αποικία και οδηγουσαν αριστερα και οταν ελευθερωθηκαν αποφασισαν να οδηγουν απο δεξιά, αλλα δεν εχουν τα λεφτα να αλλαξουν τα οχηματα και οδηγουν ακομα δεξιοτιμονα αυτοκινητα στην δεξιά πλευρά του δρομου.

  • Demetrios Hadjinicolaou

   22 χρόνια ἀργότερα ἄλλαξαν, ὅταν ὁ κομμουνιστὴς δικτάτωρ εἶδε ὄνειρο ἢ συμβουλεύτηκε ἀστρολόγο – βλ. https://coconuts.co/yangon/news/did-you-know-myanmar-switched-driving-right-hand-side-road-46-years-ago-week/ Τὰ δεξιοτίμονα ἐξακολουθοῦν νὰ εἰσάγωνται φθηνότερα ἀπὸ Ἰαπωνία καὶ Ταϋλάνδη, γι’ αὐτὸ τ’ ἀγοράζουν ἀκόμα._

  • Dimitris

   Α μπραβο! Κατι τετοιο θυμομουν απο το top gear οταν ειχαν παει εκει, αλλα δεν εβρισκα λεπτομερειες. Ακομα καλυτερα ετσι!!!

 • Demetrios Hadjinicolaou

  Ἄρα ὁ ψυχάκιας Βοναπάρτης καὶ οἱ Ἀμερικανοὶ ξεκίνησαν τὴν ἀναποδιά._