Οι ηλιακές καταιγίδες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στα αυτόνομα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν το GPS για να κινηθούν. Επιστήμονες θεωρούν πως ακόμη και από το γεγονός πως οι ηλιακές καταιγίδες εμφανίζονται περιστασιακά, αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της γεωμαγνητικής δραστηριότητας και της κοσμικής ακτινοβολίας, κάτι που επηρεάζει τα συστήματα GPS, μιας και θα διακοπεί η σύνδεση μεταξύ ενός GPS συστήματος και των δορυφόρων.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Συγκεκριμένα, οι Αμερικάνοι πριν από 3 χρόνια έστειλαν έναν δορυφόρο σε απόσταση περίπου 1,5 εκατ. χλμ μακριά από τη Γη, κάτι που σημαίνει πως μια ηλιακή καταιγίδα θα φτάσει σε αυτόν 30-60 λεπτά προτού πλήξει τον πλανήτη Γη, ειδοποιώντας τους ανθρώπους για τον ερχομό της. Οι προγραμματιστές των αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν προβλέψει τις ηλιακές καταιγίδες και έχουν προγραμματίσει τα αυτόνομα αυτοκίνητα να σταματούν σε ασφάλεια, όταν διαπιστωθεί πως η Γη θα πληγεί από μια ηλιακή καταιγίδα. Παράλληλα εξοπλίζουν τα αυτοκίνητά τους με άλλα συστήματα, όπως ραντάρ, αισθητήρες κτλ, έτσι ώστε να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από το GPS.

Η έντονη ηλιακή δραστηριότητα και οι εκρήξεις του ηλίου που προκαλούν ηλιακές καταιγίδες εμφανίζονται κάθε περίπου 11 χρόνια, με την τελευταία να συμβαίνει το 2014.

  • και οχι μονο… και οι χακερς ισως και η εφορια και οι τραπεζες ακομα και η συζυγος που θα το εχει κλειδωσει για διαδρομη σπιτι γραφειο μονο …

  • κοινως τα αυτονομα εχουν γραμμενη την ηλιακη κατγιδα !!!! ;-)

  • οι λευκές γραμμές επηρεάζουν τα αυτόνομα, η συννεφιά μπερδεύει τα gps, οι ηλιακές εκλάμψεις καίνε τα gps, οι κακοχαραγμένοι δρόμοι είναι επικίνδυνοι για τα αυτόνομα, στο χώμα δεν πάνε, στην επαρχία δεν πάνε… είχα διαβάσει μία ρωσίδα που ασχολείται με αυτόνομα στη ρωσία και έλεγε αυτό, ότι προσπαθούμε να εξελίξουμε την τεχνολογία γιατί προς το παρόν είναι ένα τέχνασμα για τους περιχαρακωμένους ολοκαίνουριους δρόμους της σιλικον βάλευ, σε μία πρωτεύουσα όμως όπως η μόσχα έλεγε αυτά δεν ισχύουν. έχεις χιόνια, κακό δίκτυο, ανύπαρκτες διαγραμμίσεις κλπ.
    ενδιάφερουσα πάντως η απόκλιση της πραγματικότητας με το επιθετικό μάρκετινγκ.

  • Anestis Genk

    First world problems