Στην έκθεση της Γενεύης του 2013, ο οίκος Pininfarina παρουσίασε το Sergio Concept, το πρωτότυπο που είναι σχεδιασμένο ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στο πρώην πρόεδρο της Sergio Pininfarina, ο οποίος απεβίωσε τον Ιούλιο του 2012 σε ηλικία 85 ετών.

Δύο χρόνια αργότερα, και ενώ είχε γίνει ήδη γνωστό ότι θα βγει σε περιορισμένη παραγωγή έξι αυτοκινήτων, στην ίδια έκθεση παρουσιάστηκε η Ferrari Sergio by Pininfarina, που δεν ήταν τίποτα άλλο από την έκδοση παραγωγής του παραπάνω πρωτοτύπου.

Το αυτοκίνητο βασίζεται στην Ferrari 458 Spider και έχει σχεδιαστεί για να εορτασθούν τα 60 χρόνια συνεργασίας της Ferrari με τον Ιταλικό σχεδιαστικό οίκο, με το roadster να μοιράζεται τα περισσότερα μηχανικά της μέρη με την 458 Spider.

Είναι, όμως, 100 κιλά ελαφρύτερη και μηχανικά διαθέτει το 4,5 λίτρων V8 κινητήρα της 458 Speciale, που αποδίδει 605 άλογα και 540 Nm ροπή, επιτρέποντας στο ειδικό αυτό μοντέλο να επιταχύνει στα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 3 δευτερόλεπτα.

Η συγκεκριμένη ανήκε στον Aluko Kolawole, έναν Νιγηριανό μεγιστάνα του πετρελαίου, που μετά από έλεγχο από τις αρχές των ΗΠΑ βρέθηκε να κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά του στοιχεία, το αυτοκίνητο βγαίνει σε δημοπρασία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Το αυτοκίνητο θα βγει στο σφυρί από τον οίκο RM Sotheby’s, στη δημοπρασία που θα κάνει τον επόμενο μήνα στο Monaco, και θα πουληθεί σε αυτόν που δώσει τα περισσότερα, χωρίς να υπάρχει επιθυμητή τιμή πώλησης. Εκτιμάται, όμως, ότι θα πιάσει μια τιμή ανάμεσα στα 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αισθητά μικρότερο από αυτό που είχε γίνει γνωστό για την ίδια πριν περίπου 8 μήνες.

Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε τον Ιούλιο του 2015 και έχει διανύσει μόλις 118 χλμ. και καινούριο κόστιζε 1.5 εκατομμύριο ευρώ. Τα τρία αυτοκίνητα βρίσκονται στις ΗΠΑ, το ένα στην Ιαπωνία, το ένα στην Ελβετία και το το ένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το συγκεκριμένο είναι αυτό της Ελβετίας.