Η Volvo ανακοίνωσε ότι το πρώτο ηλεκτροκίνητο επαγγελματικό φορτηγό, το FL Electric, ξεκίνησε να επιχειρεί στο Γκέτεμποργκ. Το φορτηγό 16 τόνων, προορίζεται για αστικές περιοχές για διανομή και διαχείριση αποβλήτων, καθώς όλο και περισσότερες πόλεις περιορίζουν τη χρήση ντίζελ οχημάτων.

Η μέγιστη ιπποδύναμη του ηλεκτρικού κινητήρα του FL φτάνει τους 248 ίππους, με την συνεχή ιπποδύναμη του να ανακοινώνεται στα 175 άλογα. Η μέγιστη ροπή ανέρχεται στα 425 Nm, με το κιβώτιο ταχυτήτων να διαθέτει δύο σχέσεις. Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές χωρητικότητας των μπαταριών, ανάλογα με την προοριζόμενη χρήση του φορτηγού.

Έτσι, το FL μπορεί να φιλοξενήσει από δύο έως έξι μπαταρίες ιόντων λιθίου, με τη συνολική χωρητικότητα να κυμαίνεται από τις 100 έως τις 300 kWh, παρέχοντας έτσι έως και 300 χλμ αυτονομία με τις έξι μπαταρίες. Με χρήση ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος, ο χρόνος φόρτισης του φορτηγού είναι 1 με 2 ώρες, ενώ φτάνει τις δέκα ώρες με εναλλασσόμενο ρεύμα, πάντα για την μπαταρία 300 kWh.

Η εμπειρία της Volvo για την ηλεκτρική τεχνολογία προέρχεται από το τμήμα λεωφορείων της, καθώς από το 2010 έχει πουλήσει περισσότερα από 4.000 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.