O Walter Röhrl γεννήθηκε το 1947, και όπως φάνηκε από την τελευταία του συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση είναι κάθετα αντίθετος των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα λόγια του είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουν εντάσεις μέσα στην Porsche, με την γερμανική εταιρία να βρίσκεται υπό πίεση από τον νέο CEO του VW Group, Herbert Diess, ώστε να απολύσει τον πρεσβευτή της.

Ο δις πρωταθλητής του παγκόσμιου πρωταθλήματος rally (1980 και 1982) κατέκρινε ανοιχτά την μεταστροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ χαρακτήρισε την ηλεκτροκίνηση καταστροφική για τα αυτοκίνητα.

Μιλώντας στο MotorsportMagazin.com, ο Röhrl δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει να συμμετάσχει στην εξέλιξη του ηλεκτρικού Mission E ή οποιουδήποτε άλλου ηλεκτρικού μοντέλου της Porsche, επειδή τα σιχαίνεται, θεωρώντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως περιβαλλοντική καταστροφή. Προσωπικά, παρότι δεν έχω ούτε τα μισά του χρόνια, δεν έχω παρά να συμφωνήσω σε κάθε του λέξη.

Ο 71-χρονος Γερμανός αποτελεί πρεσβευτή της Porsche και βασικό μέλος της ομάδας εξέλιξης του Zuffenhausen για 25 χρόνια, και θεωρείται μέλος της μέλος της οικογένειας της. Τα λόγια του, όμως, έφτασαν μέχρι τα ψηλά κλιμάκια της εταιρίας και του Ομίλου, και μάλιστα κυκλοφόρησαν ήδη φήμες ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του VW Group συζητά για επιπτώσεις προς το πρόσωπο του Röhrl, πιέζοντας την Porsche να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του.

1Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη του, ο Röhrl ρωτήθηκε αν είχε δει ποτέ αγώνα της Formula E, για να απαντήσει:

Είχα την τηλεόραση ανοιχτή, αλλά δεν παρακολουθούσα στη πραγματικότητα. Και κάποια στιγμή άκουσα αυτόν τον ήχο. Ακουγόταν σαν αμαξάκι γκολφ, ξέρετε, σε ένα γήπεδο γκολφ, αλλά έπειτα συνειδητοποίησα τι συνέβαινε. Ει, αυτό είναι η Formula E! Ωραία, ακριβώς ό,τι χρειάζομαι! Φυσικά έκλεισα τη τηλεόραση αμέσως. Αυτά είναι ό,τι έχω να πω για τη Formula E. Απλώς, δεν με ενδιαφέρει! Ακόμα και αν κέρδιζε η Porsche, δεν θα με ενδιέφερε.

2Στη συνέχεια ρωτήθηκε γιατί δεν τον ενδιαφέρει αυτό το είδος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς και τις υπόλοιπες ερωτήσεις.

Λοιπόν, αν με ρωτήσετε, η ίδια η ιδέα του να φτιάξεις ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο μόνο για αγώνες μέσα στην πόλη είναι γελοίο. Αυτό που πρέπει να κάνουν τα αυτοκίνητα είναι να οδηγούνται σε μια πίστα και να βγάζουν ωραίο ήχο. Αυτό θα μου έλεγε ότι είμαι στην πίστα και όχι σε κάποιο event για τυφλούς [εννοούσε “κωφούς”].

3Ερώτηση: Υποθέτω ότι το Μssion E της Porsche δεν σας αρέσει, έτσι είναι;

Όχι, δεν το χρειάζομαι. Είμαι πεπεισμένος ότι από τη στιγμή που το αυτοκίνητο θα λανσαριστεί, θα έχω κάνει μια συνεννόηση [με την Prosche], βάσει της οποίας είτε θα έχω πάρει σύνταξη είτε δεν θα ασχοληθώ καθόλου με αυτό.

4

5Ερώτηση: Οπότε, θα έχετε τελικά ένα συμβόλαιο για το σκοπό αυτό;

Λοιπόν, ξέρετε, δεν θέλω να μπλέξω. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να λέω ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι υπέροχα. Αυτό που λέω είναι ότι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης θα βρίσκεται στις πόλεις. Αν με ρωτήσετε, η οδήγηση ενός αυτοκινήτου είναι να το πάρεις και να πας ένα ταξίδι 800 χλμ, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα μπορούν ποτέ να δώσουν λύση σε αυτό. Επίσης, είναι καταστροφή από περιβαλλοντικής άποψης.

6Ερώτηση: Εννοείτε από την άποψη της συνολικής οικολογικής ισορροπίας τους;

Ακριβώς. Και παρεμπιπτόντως, δεν θα υπάρχουν ποτέ αρκετές πρώτες ύλες. Είμαι συγκλονισμένος από αυτό που λένε όλοι αυτοί οι πολιτικοί. Λένε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η λύση, αλλά δεν έχουν ιδέα γιατί μιλάνε. Αλλά πλέον όλοι τρέχουν προς αυτή την κατεύθυνση, αγνοώντας την εξέλιξη των κυψελών καυσίμου, την εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης, την εξέλιξη των συνθετικών καυσίμων. Τα οποία -αν με ρωτήσετε- θα ήταν το μέλλον. Αλλά, όπως είπα, αυτοί οι τυφλοί πολιτικοί μας λένε: “Αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός” και όλοι πάνε έτσι –πρόκειται για καταστροφή.

 • anagnwsths

  Λοιδορούν μία τεχνολογία η οποία μόλις τα τελευταία 10 έτη είδε σημαντικά κεφάλαια για την εξέλιξή της. Σε αντίθεση , οι ΜΕΚ έχουν απορροφήσει και συνεχίζουν να το κάνουν , χιλιάδες φορές περισσότερα κεφάλαια και πόρους.

  Ο μπάρμπας είναι τόσο αναχρονιστικός όσο ένας πεταλωτής αλόγων όταν η αυτοκίνηση έκανε την εμφάνισή της αντικαθιστώντας τα άλογα στις μεταφορές.

  Σήμερα , όντως τα ηλεκτρικά φαντάζουν αδύναμα απέναντι στα ΜΕΚ, αρκετά ακριβά , χωρίς αυτονομία . Μήπως θυμίζουν τα αυτοκίνητα πριν το 1900 ? Τότε πριν το Ford T τα αυτοκίνητα με ΜΕΚ ήταν πανάκριβα, χωρίς ιδιαίτερη ισχύ , με μικρή αυτονομία και απο την εξάτμιση έβγαζαν καρκίνο.

  Δεν ξέρω αν είναι το μέλλον. Δεν ξέρω καν το μέλλον . Ξέρω μόνο , οτι απο πολύ νωρίς η ηλεκτροκίνηση έχει μπει στο κάδρο σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές (υδρογόνο_

  Τώρα αν ο μπάρμπας θεωρεί οτι για να πας απο το Α στο Β χρειάζεσαι 500 άλογα και ήχο V12 τότε μάλλον η Porsche πρέπει να τον συνταξιοδοτήσει.

  • κάνεις ένα μεγάλο λάθος, είναι ενάντια των ηλεκτρικών με μέσο αποθήκευσης τις μπαταρίες…
   όπως διάβασες δεν είναι κατά των υδρογονοκίνητων αυτοκινήτων, των συνθετικών καυσίμων…ή γιατί όχι της περαιτέρω εξέλιξης των κινητήρων εσωτερικής καύσης

  • anagnwsths

   Μα αυτό ακριβώς αναφέρω. Οτι η σημερινή μορφή της ηλεκτροκίνησης που βασίζεται στις μπαταρίες λιθίου μόλις και μετα βίας την τελευτάια 10ετία δέχεται μεγάλα κεφάλαια . Πιθανολογώ οτι οι Γερμανοί , μένοντας μακρυά απο τον χώρο για χρόνια , σε αντίθεση με τους Ιάπωνες και τους Αμερικάνους προσπαθούν μέσω μάρκετινγκ να χτυπήσουν την ηλεκτροκίνηση γιατί τα κουκιά δεν τους βγάινουν

  • θα δείξει…εδώ είμαστε, καλά να είμαστε!
   :)

  • a_f_a

   οι οποίες μπαταρίες από όσο ξέρω χρειάζονται σπάνιες γαίες και λοιπα στοιχεία που εξορύσσονται υπο άθλιες μαύρες συνθήκες.
   https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/01/child-labour-behind-smart-phone-and-electric-car-batteries/

   αυτή ειναι η “μελλοντική” “πράσινη” και “μη αναχρονιστική” ενέργεια;

  • anagnwsths

   Έλα τώρα , αν το πάμε έτσι ο χυτοσίδηρος για τα μπλοκ συλλέγεται απο πράσινα φυτά στην Καραϊβική? Η αλουμίνα για τις κεφαλές ? Το χρώμιο για τα ελατήρια ….. Μην το πας έτσι θα έχουμε να λέμε μέχρι να περάσουν τα diesel στο euro 10

  • a_f_a

   κανένα πρόβλημα αναγνώστη μου, πολύ σωστά αυτά που αναφέρεις. αυτός ειναι και ο λόγος που χρώμιο βάνουν λίγα εργοστάσια στην ευρωπη γιατι όχι μόνο παίζει πόνος (αλβανία) για την συλλογή του αλλα ειναι τιγκα στο καρκινογόνο απόβλητο.
   ξέρεις όμως, υπάρχει μια δαφιορά αγαπητέ αναγνώστη. δεν ειπε κανείς οτι η χρωμιωμενη καρέκλα, χειρολαβή ειναι φακινγκ, γκριν-ιννοβεϊσιον φορ α μπετα γουρλντ.
   απλά να ειμαστε ειλικρινείς και να μην αυν@νιζομαστε με τρεντυ γκριν ινοβατιβ π@παρολογιες.

  • anagnwsths

   Χρώμιο περιέχουν όλα τα ελατήρια των εμβόλων.Οι έδρες , οι καταλύτες κτλ.

   Αφού θέλεις να μην αυν@νιζόμαστε , ας παραδεχτούμε οτι η μοναδική άμεσα (εννοώ σε βάθος 10ετίας) βιώσιμη λύση για την μετακίνηση ελαφριών ιχ είναι η ηλεκτροκίνηση. Μπορούν να μετακινούν ανθρώπους μέχρι καλύτερη λύση να αποκτήσει δυναμική αν και όποτε.

   Το υδρογόνο απαιτεί εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού που θα χρειαστούν χρόνια και απίστευτες επενδύσεις που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει. Ο ΜΕΚ φτάνει στα όριά του , ειδικά τα diesel εγκαταλείπονται πλήρως απο μεγάλη μερίδα κατασκευαστών .

  • a_f_a

   ναι, όταν η τεχνολογία της μπαταρίας εξελιχθει τόσο που θα έχει μεγεθος μπαταριας λαπτοπ, αυτονομια 1000χλμ, φορτιση σε 1 λεπτό, ίσως να ειναι κάποια λύση. τωρα, ειναι μια λύση αλλά δεν ειναι πανάκεια.
   γιατι όχι υδρογόνο ή κοπριά ακόμα ακόμα. οι μπαταρίες δεν θελουν χρόνο εξέλιξης και εκατομμύρια επεδύσεων;
   προσωπικά, δεν έχω κανένα κώλυμα με εναλλακτικές πηγές ενέργειας απλά δεν αντέχω το βομβαρδισμό ευτυχιας για ηλεκτροκίνηση/μπαταρίες.
   άλλωστε σε λίγο το θέμα αυτοκίνητο θα με αφήνει παγερά αδιάφορο μιας ουτε θα τα οδηγείς, ούτε θα τα ακους, κοινώς καμία αίσθηση πια δε θα ξεσηκώνεται. τότε, θα παρακολουθω φανατικά το όποιο washblog.gr

  • anagnwsths

   Μου θύμησες συζητήσεις όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ψεκασμός καυσίμου και αντικατέστησε τα καρμπυρατέρ. Τότε παλιοί λάτρεις της αυτοκίνησης ούρλιαζαν (ορισμένοι έγιναν παρουσιαστές εκπομπών αυτοκινήτου) όπως σήμερα κάνουν ορισμένοι, οτι ο ψεκασμός με τους καταλύτες θα αλλοιώσει το αυτοκίνητο , θα χαθεί η μαγεία των τετραπλών Βέμπερ που σφυρίζουν καθώς χύνουν λίτρα βενζίνης άσκοπα στον χώρο καύσης , θα χαλάνε και θα έχουν προβλήματα , θα είναι ακριβά και δύσκολα στην επισκευή , θα εξαλιφθεί το tunning και ένα σωρό άλλες βλακείες που πέρασαν στο χρονοντούλαπο.

   Κανείς δεν σε βομβαρδίζει , είσαι ελεύθερος να αγοράσεις ή να μην αγοράσεις ηλεκτρικό. Μπορείς να κυκλοφορήσεις και με τετραπλά Βέμπερ αν θέλεις να ακούς καθαρό ήχο απαλλαγμένο απο μεταβλητούς αυλούς , καταλύτες , αισθητήρες και ηλεκτρονικά. Μπορείς επίσης να αγοράσεις ηλεκτρικό όταν κρίνεις οτι κερδίζεις περισσότερα απο όσα χάνεις.

   Το γεγονός είναι οτι με την διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για μετακίνηση δεν μπορεί να την καλύψει η ΜΕΚ. Ειδικά οι πόλεις έχουν φτάσει στο σημείο 0. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε λίστα με τις πιό μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης. Η Νορβηγία ήταν χαμηλότερα . Εκεί η Τέσλα πουλάει σαν ζεστό ψωμάκι.

   Αν έχεις υπ’όψιν σου τεχνολογία ωριμότερη απο τον ηλεκτρισμό βγές και πές τον. Κανείς δεν είπε οτι είναι πανάκεια και οτι θα λύσει όλα τα προβλήματα .

  • Mitsos Ribopaido

   Πολλα λαικ

  • a_f_a

   Βρε αναγνωστή δε καταλαβαινόμαστε. Δε λεω οτι εχω θέμα με την ηλεκτροκίνηση αλλα με το γεγονός οτι διαφημίζεται ως Η πράσινη ενεργεία οταν δεν ειναι τόσο πράσινη όσο διαφημίζεται!
   Ειναι δεδομένο οτι κινούμαστε προς εναλλακτικά καύσιμα κλπ.
   Η αυτοκίνηση δε θα χάθει απο το μέσο ενέργειας όσο οτι δε θα υπάρχει αυτο-κίνηση αλλα αυτονομο-κίνηση.
   Και στο κατω κατω μια χαρα θα έπρεπε αντί για δις σε αυτοκίνητα και μπαταρίες να δωθούν στα κωλο-ΜΜΜ και αυτοκίνητα να εχει ο κοσμος αν θέλει να κινηθεί σε ακτίνα άνω των 30 χλμ.
   Μη μου λες για μπεκ ψεκασμούς και ιντερκουλερ δε με νοιάζει καν πως κινηται ενα αυτοκίνητο.

  • sefismel

   Δίκιο εχεις κάπως ετσι ξεκινηση η ιστορία με ανεμογεννητριες (δεν ξερω αν εκπεμπουν ρύπους)αλλά αισθητική ρυπανση θα γινεται χαμός

  • sefismel

   Δίκιο εχεις κάπως ετσι ξεκινηση η ιστορία με ανεμογεννητριες (δεν ξερω αν εκπεμπουν ρύπους)αλλά αισθητική ρυπανση θα γινεται χαμός

  • mixalhs7

   Το τελευταίο που αναφέρεις δεν ισχύει διοτι μεχρι το 2022 εκτός του FCA άπαντες θα έχουν λανσάρει ηλεκτρικά μοντελα καθε μεγέθους με πρώτο και καλύτερο το vag που ξεκινάει του χρόνου με το mission e.
   Το μαρκετινγκ τους δε εχεις ως βασικο θεμα την υπεροχή της προτασης τους ειδικα σε σχεση με την υπαρχουσα της Τεσλα.
   Αυτα εχουμε διαβασει ως σημερα!

  • dimitris90

   Ο ”μπάρμπας”, όπως απαξιωτικά αναφέρεσαι σε αυτόν το ζωντανό θρύλο του motorsport, μίλησε με επιχειρήματα. Αν είναι δυνατόν τύποι σαν εσένα να από το καναπέ τους να κατακρίνουν έτσι κάποιον που έχει προσφέρει τόσα ώστε να μη βλέπουμε τα αυτοκίνητα μόνο ως ανθρωπομεταφορείς. Αν και εσύ μάλλον τέτοιος είσαι και ως εκ τούτου, δε μπορείς καν να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Έλεος.

  • anagnwsths

   Καλά χαλάρωσε λίγο. Οδηγός αγώνων ήταν. Τώρα απλά κάνει χατίρια του μάρκετινγκ της Porche.

   Το επιχείρημά μου το ανέφερα στο σχόλιό μου. Αν αδυνατείς να το αντιληφθείς τότε ζήτησε βοήθεια απο κάποιον που μπορεί να στο εξηγήσει.

  • dimitris90

   Εσύ μάλλον δε κατάλαβες τίποτα από όσα είπε. Και σε ρωτώ ξανά, εσύ με τι προσόντα τον αποκαλείς έτσι? Και προς πληροφόρησή σου, δεν ήταν ένας απλός οδηγός αγώνων. Αλλά εσύ μάλλον είσαι της λογικής tesla, iphone8 και εξυπνακίστικου πνεύματος. Δεν ασχολούμαι.

  • anagnwsths

   Μια χαρά έχω καταλάβει. Δες και λίγο παρακάτω , στην απάντησή μου προς τον gazokiller. Ο άνθρωπος το κατάλαβε.

   Υ,Γ
   Βασικά προτιμώ το android.

  • dimitris90

   Μια χαρά σε έκοψα λοιπόν με το τελευταίο μου σχόλιο. Δε το κατέχεις με τις εξυπνάδες. Και πριν αρχίσεις ξανά να μιλάς απαξιωτικά για ορόσημα του motorsport και να το παίζεις παντογνώστης, να προσέχεις και στο δρόμο να μην έχεις την ίδια συμπεριφορά, αργούν λίγο ακόμη τα αυτόνομα για εσένα και τους ομοίους σου.

  • anagnwsths

   Γκομενά του είσαι και θίχτηκες τόσο ?

   Παντογνώστης δεν είμαι ούτε το παίζω. Την άποψή μου εκφράζω και μάλιστα επιχειρηματολογώντας (απο άλλον σχολιαστή αναγνωρίστηκε είδει, εσύ αργείς). Γράφεις τόσα σχόλια και επι του θέματος τίποτα.

   Βασικά δεν μπαίνω στην λογική σου γιατί η ο ηλίθιος σε κατεβάζει στο επίπεδό του και σε κερδίζει.

   Κατά τα λοιπά ούτε με ξέρεις ούτε σε ξέρω. Ούτε πως οδηγώ γνωρίζεις ούτε μπορείς να σχηματίσεις γνώμη για αυτό απο τα δεδομένα που έχεις. Αν σε ενοχλεί που εκφράζω την αποψή μου λυπάμαι , αλλά ο τελευταίος που δοκίμασε να το κάνει ήταν ο Χίτλερ.

   Υ.Γ
   Έχεις πρόβλημα και με τα android? ή καλείς απο καρτοτηλέφωνο?

  • dimitris90

   Και όμως, έχω καταλάβει αρκετά για το ποιόν σου. Και έχεις απόλυτο δίκιο, δε πρόκειται να πέσω άλλο στο επίπεδό σου. Η επιχειρηματολογία σου, είναι ανάξια σχολιασμού έτσι και αλλιώς, μόνο και μόνο με το πως τη ξεκινάς. Φαίνεται το κόμπλεξ σου εδώ και ώρα. Φτιάξε και εσύ την ορθογραφία σου, παρεμπιπτόντως.

  • να μου επιτρεψεις να πω…οτι ο Walter ειναι ”θεος” συο αγωνιστικο κομματι…..στις αποψεις γενικα περι αυτοκινησης η αποψη του εχει την ιδια βαρυτητα με την δικια σου και του οποιοδηποτε…..

  • Mitsos Ribopaido

   Αυτο τ ελληνικο να τρωγομαστε ρε μπαμπη λες και ελεγχουμε τιποτα. Τραγικο απλα.

  • Moby Dick

   Ο Ρέρλ όμως είναι διπλά φάουλ μιάς και εργάζεται μέσα στην Porsche. Δηλαδή τίποτα δεν πήρε πρέφα του τι γίνεται τόσα χρόνια και που οδεύει η αυτοκίνηση; Έχει κάρτα ελευθέρας να μπαινοβγαίνει στο Bάισαχ που ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη τους επιτρέπεται να εισέλθουν και αυτός βγαίνει και κατακρίνει τον ηλεκτρισμό την ώρα που πάμε να βγάλουμε στην παραγωγή το Mission E; Και αντί να βγει να στηρίξει το project με όλες του τις δυνάμεις, βγαίνει και κατακρίνει;

   Πραγματικά νομίζω οτι έκανε μεγάαααλο φάουλ και γι’ αυτό και έχει εξαγριωθεί ολόκληρο το εποπτικό συμβούλιο μαζί του. Το θεωρούν κάτι σαν προδοσία και πισώπλατη μαχαιριά, λεκτική.

  • ετσι οπως το διαβασα το αρθρο παντως..καταλαβα πως εκφραζει την προσωπικη του αποψη οτι δεν του αρεσουν τα ηλεκτροκινητα…και δεν κατακρινει ακριβως την πορσε και γενικα τις εταιριες !!

   οπως και για το MISSION E…δεν νομιζει να ειπε καπου οτι θα ειναι κακο…απλα οτι δεν του αρεσουν τα ηλκτροκινητα…

   γιαυτο και γω λεω..εκαστος στο ειδος του…πχ να μου μιλουσε για το πως να γυρισεις γρηγορα στο ring…θα ετρωγα αμασητο οτι θα ελεγε…τωρα που εκφραζει μια αποψη….απλα δεκτη αλλα οχι ”σεβαστη” !! :-D

  • tcdrifter

   ναι μωρε.. σιγά τί επιτεύγματα έχει, μόνο οτι κρύβεται πίσω απο την εξέλιξη και την κορύφωση του ορόσημου της αυτοκίνησης 911. Και φυσικά πολλά άλλα project. Τί αξία έχει η δική του η γνώμη, σιγά 70 χρόνια σε αγώνες, εργοστάσια, πίστες, κέντρα εξέλιξης, meeting στελεχών, συνομιλίες με τα ανώτερα στελέχη και πολιτικούς του κόσμου κλπ κλπ κλπ. Άσε καλύτερα τον Γιάννη τον μπακάλη να μιλήσει, ξέρει καλύτερα.

  • tcdrifter

   ναι μωρε.. σιγά τί επιτεύγματα έχει, μόνο οτι κρύβεται πίσω απο την εξέλιξη και την κορύφωση του ορόσημου της αυτοκίνησης 911. Και φυσικά πολλά άλλα project. Τί αξία έχει η δική του η γνώμη, σιγά 70 χρόνια σε αγώνες, εργοστάσια, πίστες, κέντρα εξέλιξης, meeting στελεχών, συνομιλίες με τα ανώτερα στελέχη και πολιτικούς του κόσμου κλπ κλπ κλπ. Άσε καλύτερα τον Γιάννη τον μπακάλη να μιλήσει, ξέρει καλύτερα.

  • Ευθυνομαι γι αυτά που λέω … Όχι γιαυτα που κατάλαβες…

  • tcdrifter

   Τί άλλο να καταλάβω Μπαμπίνο..? Η γνώμη σου ήταν ξεκάθαρη και σαφώς διατυπωμένη, εκτός αν δεν κατανοείς τί γράφεις. Είπες ξεκάθαρα και σαφώς πως ο Rohrl μπορεί να έχει σαφή και τεκμηριωμένη άποψη να σου πει ας πούμε σε θέματα μόνο ας πούμε πως να γυρίσεις γρήγορα στο Ring. Οτι δηλαδή έχει βαρύτητα και αξία μόνο ως οδηγός αγώνων και γενικά οδηγός. Και σου θύμισα πως η ιδιότητα του ως οδηγός (θρύλος οδηγός, όχι κάνας τυχαίος) είναι μονάχα μία ιδιότητα του. Εκπληκτικά σημαντική γιατί ένας οδηγός και πολυπρωταθλητής δεν είναι ένας χειριστής οχήματος, είναι ένας υπεραθλητής, μια προσωπικότητα. Η άλλη και εξίσου σημαντική ιδιότητα του είναι ο Project Leader, τεχνικός εξέλιξης πίσω απο το πιο επιτυχημένο Project Sportscar στη σύγχρονη ιστορία. Έχει ζήσει δεκαετίες απο μέσα την αυτοκίνηση στην θεμελιώδη μορφή της, στην πηγή των εξελίξεων, έρχεται (προφανώς) σε επαφή με τους ανθρώπους που καθορίζουν το μέλλον και την εξέλιξη του αυτοκινήτου, γνωρίζει όχι μόνο τί εστί αυτοκίνητο οδηγικά και μηχανολογικά αλλά και την πολιτική που κρύβεται πίσω απο την αυτοκίνηση. Και εσύ ο Μπαμπίνος έρχεσαι και λες πως η άποψη του έχει την ίδια βαρύτητα με τον οποιονδήποτε. Είπες κάτι άλλο? Σαφώς και δεν εχει την ίδια βαρύτητα γι αυτό και η άποψη του δημοσιεύεται στα μέσα όλου του κόσμου, γιατί προσωπικότητες όπως αυτός επηρεάζουν την κοινή γνώμη και δίνουν ερμηνεία ή φωνή σε σκέψεις που μπορεί να έκανε ένας μισοάσχετος με το αντικείμενο άνθρωπος αλλά δεν μπορούσε να τις υποστηρίξει ή να τις αξιολογήσει ως σκέψεις. Διαφωνώ μαζί σου 100%. Ακόμα και να διαφωνούσα με τον Rohrl θα με προβλημάτιζε πολύ η γνώμη του και θα κοίταζα να το σκεφτώ ή να το ψάξω παραπάνω απο που ορμώμενος υποστηρίζει π.χ. πως η ηλεκτροκίνηση είναι μούφα περιβαλλοντικά. Είναι βαρύ αυτό που είπε και εξαιρετικά σημαντικό και όχι τυχαίο. Το δεύτερο, αν του αρέσει ή όχι ένα ηλεκτρικό σε ήχο, σε αίσθηση κλπ απλά συμφωνώ μαζί του 100%, θα μπορούσα να μην συμφωνώ αλλά αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Θα περίμενα απο ένα λάτρη της αυτοκίνησης όμως και των ενδεχομένως ΜΕΚ να συμφωνούσε. Άμα κάποιος ενθουσιάζεται με συστήματα αυτόνομης οδήγησης, με ηλεκτροκινητήρες και άλλα τέτοια σύγχρονα εγώ δεν ενθουσιάζομαι, όχι γιατί αρνούμαι την προσφορά της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά γιατί προτιμώ να την βλέπω σε τεχνολογίες όπως Cornering ABS, Traction Control, Advanced Esp, Εξελιγμένες διαχειρίσεις καυσίμου, infotainment κλπ

  • οπως ειπες !!! στο θεμα τεχνικη και γενικα οτιδηποτε εχει σχεση με την οδηγηση….απλα θα το σεβαστω και μπορει και να μην κατσω να το αναλυσω και να το φαω αμασητο !!

   τωρα για τα υπολοιπα που λεει…..δηλαδη τι να δεχτω ??? ΟΚ του αρεσουν τα αυτοκινητα να κανουν ηχο..ειτε ειναι πολιτικα…ειτε αγωνστικα….αν τωρα αυτος ειναι ο κυριοτερος λογος που δεν τα θελει τι να πω……επειδη το ΕΙΠΕ Ο ΒΑΛΤΕΡ πρεπει ντε και καλα να συμφωνησω ?????
   για το MISSION E…ειπε…στην ουσια τι ειπε ομως ??? οτι απλα δεν του αρεσει (και απο τα συφραζομενα γιατι δεν κανει ηχο) …ε δηλαδη και γω πρεπει να συμφωνησω μαζι του ??? το αυτοκινητο συμφωνα με αυτα που διαβαζουμε θα ΣΠΕΡΝΕΙ !!!!
   μιλαει για τις περιβαλοντικες του ανησχυιες…….που εχει ενα δικιο….αλλα αμα του πει καποιος να καταργησουμε χθες τους V8-V10-V12 ??? και επειδη μιλαω για μενα…..ΝΑΙ για μενα ενα ηλκεκτρικο θα με εσωζε απο αποψη οικονομιας….τωρα αμα εβγαζα τα χρηματα του ΡΕΡΛ μπορει και γω να ειχα την ιδια αποψη !!!

   υ.γ ΞΕΡΩ τι μαρεσει……αλλα και ξερω τι με συμφερει !!

  • dimitris90

   Τσάμπα κόπος όλα αυτά που γράφεις, δε σε πιάνουν οι σοφοί που σχολιάζουν εδώ μέσα. Ο άλλος λέει κοιτάω τι συμφέρει τη τσέπη μου, λες και το ηλεκτρικό θα τον σώσει. Δε βγάζεις άκρη με πρόβατα και γκατζετάκηδες, που καταπίνουν αμάσητο ότι τους πασάρουν σαν θαύμα της τεχνολογίας.

  • επειδη γινεσε εριστικος……και δεν μπορεις νακανεις κουβεντα..για αρχη εχεις αυτοκινητο ?? αν ναι..σκεψου για ποιον λογο το προτιμησες…και οχι κατι αλλο !!! εκει καταλαβαινεις το θεμα οικονομιας !!! γιαυτον τον λογο καποιος δινει 2000ευρω παραπανω για ενα ντιζελ….για την οικονομια που κερδιζει….ασχετα αν ενα ντιζελ δεν σου προσφερει τις συγκινησεις της βενζινης…..η ειναι πιο ρυπογονο…..ο κοσμος δεν νιαζεται….γιατι απλα κοιταει την τσεπη του !!!!

  • dimitris90

   Ένα τελευταίο και δεν ασχολούμαι άλλο: τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το ηλεκτρικό συγκεκριμένα θα σου κάνει οικονομία?? Επειδή δε θα τα σκας στο βενζινά? Και ειλικρινά, δεν έχω θέμα με τα ηλεκτρικά, αρκεί όντως να φτάσουν να προσφέρουν όσα τάζουν, χωρίς τη καραμέλα της δήθεν οικονομίας-οικολογίας που κανένας ”ειδήμονας” εδώ δε μπορεί να αποδείξει εννοείται με στέρεα επιχειρήματα. Αυτό με ενοχλεί, μαζί με το στυλάκι του παντογνώστη, που μειώνει όσους έχουν αντίθετη άποψη. Δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε εσένα, αν και επειδή σε βλέπω χρόνια εδώ, ξέρεις πολύ καλά πως εσύ ο ίδιος είσαι ύπουλα εριστικός. Δε θα το συνεχίσω άλλο, καλή συνέχεια.

  • dimitris90

   Ένα τελευταίο και δεν ασχολούμαι άλλο: τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το ηλεκτρικό συγκεκριμένα θα σου κάνει οικονομία?? Επειδή δε θα τα σκας στο βενζινά? Και ειλικρινά, δεν έχω θέμα με τα ηλεκτρικά, αρκεί όντως να φτάσουν να προσφέρουν όσα τάζουν, χωρίς τη καραμέλα της δήθεν οικονομίας-οικολογίας που κανένας ”ειδήμονας” εδώ δε μπορεί να αποδείξει εννοείται με στέρεα επιχειρήματα. Αυτό με ενοχλεί, μαζί με το στυλάκι του παντογνώστη, που μειώνει όσους έχουν αντίθετη άποψη. Δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε εσένα, αν και επειδή σε βλέπω χρόνια εδώ, ξέρεις πολύ καλά πως εσύ ο ίδιος είσαι ύπουλα εριστικός. Δε θα το συνεχίσω άλλο, καλή συνέχεια.

  • dimitris90

   Ένα τελευταίο και δεν ασχολούμαι άλλο: τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το ηλεκτρικό συγκεκριμένα θα σου κάνει οικονομία?? Επειδή δε θα τα σκας στο βενζινά? Και ειλικρινά, δεν έχω θέμα με τα ηλεκτρικά, αρκεί όντως να φτάσουν να προσφέρουν όσα τάζουν, χωρίς τη καραμέλα της δήθεν οικονομίας-οικολογίας που κανένας ”ειδήμονας” εδώ δε μπορεί να αποδείξει εννοείται με στέρεα επιχειρήματα. Αυτό με ενοχλεί, μαζί με το στυλάκι του παντογνώστη, που μειώνει όσους έχουν αντίθετη άποψη. Δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε εσένα, αν και επειδή σε βλέπω χρόνια εδώ, ξέρεις πολύ καλά πως εσύ ο ίδιος είσαι ύπουλα εριστικός. Δε θα το συνεχίσω άλλο, καλή συνέχεια.

  • οικονομια κανεις γιατι στα ιδια χιλιομετρα πληρωνεις ΩΣ τωρα ενα 20% σε σχεση με βενζινη/πετρελαιο..σου δινει τη δυναοτητα αμα ψαχτεις να το τροφοδοτεις με δικη σου παραγωγη….τα σερβις/συντηρηση του ειναι πιο οικονομικα….η οδηγηση τους κυριως για μεσα στο αστικο κεντρο ειναι πιο ”ευχαριστη” στην καθημερινοτητα….εχουν πολυ καλες επιδοσειςγια την κατηγορια που παιζουν….δεν εχουν τελη κυκλοφοριας….εχεις προνονομια με φοροελαφρυνσεις/παρκινγκ και αλλα τετοια που τα οχηματα εσωτερικης καυσης δεν εχουν….

   οπως εχω πει…καρφι δεν μου καιγεται για την οικολογια….οκ δεν λεω να βγαζω πισω ντουμανι…..αλλα αυτες οι λεπτομεριες για τα ηλεκτρικα vs diesel μου ειναι αδιαφορες..

   υ.γ υπουλα εριστικος ?? ποτε μα ποτε δεν εχω πει σε καποιον κουβεντα πρωτος !!! αντιθετα με εχουν πει φασιστα….δοσιλογο….γερμανολατρη…και αλλα τετοια..σε αυτους ασφαλως και εχω γινει πολλα περισσοτερα απο το εριστικος που ειπες….
   υ.γ σε ρωταω ξανα….εχεις δικο σου αυτοκινητο ?? εχεις διπλωμα ??εχεις αυτοκινητο που να το αγορασες εσυ ??? τοτε σκεψου για ποιον λογο το πηρες και θα απαντησεις αμεσως σαυτο που σε ρωτησα πιο πανω !

  • dimitris90

   Aν νομίζεις πως θα γλιτώσεις χρήματα με το ηλεκτρικό, ή οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων μας σερβίρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συγγνώμη, αλλά είσαι βαθιά γελασμένος. Δε μπαίνω στο κόπο να αναλύσω αυτά τα αστεία περί συντήρησης, ή φοροελαφρύνσεων καν.

   Και επειδή τώρα κάνεις αυτό ακριβώς που ανέφερα προηγουμένως με τις ερωτήσεις σου, θα σου απαντήσω: ναι, προφανώς και έχω δίπλωμα και επίσης ναι, κατέχω δικό μου αυτοκίνητο. Για την ακρίβεια είμαι αρκετά τυχερός ώστε να κατέχω αυτοκίνητα που επέλεξα με κριτήριο αποκλειστικά το συναίσθημα. Μη φανταστείς βέβαια τίποτα ιδιαιτέρως κραυγαλέο, δε κάνουν πάντα αυτά τη διαφορά άλλωστε. Η διαφορά μας όπως το αντιλαμβάνομαι είναι πως δε βλέπω το αυτοκίνητο απλά σαν ένα μέσο μεταφοράς ή και επίδειξης και για αυτό δε πηγαίνω με το ρεύμα, π.χ. αγόρασα το τάδε έναντι του δείνα γιατί είχε 2 ίντσες μεγαλύτερη οθόνη, όπως επίσης και δε κοιτάζω να γλιτώσω κάποια ευρώ παραπάνω κάνοντας μια πιο ορθολογική επιλογή αγοράς. Από επιλογή αυτό, όχι γιατί μου τρέχουν από τα μπατζάκια.
   Επομένως, έχουμε διαφορετική αντίληψη περί αυτοκίνησης. Αυτό είναι σεβαστό. Άλλα πράγματα δεν είναι.

  • μα δεν ειμαι βαθεια γελασμενος …αυτο που σε ειπα και το κοστος χρησης ειναι κατι δεδομενο σημερα που μιλαμε…..οκ μπορει να αλλαξει…αλλα με αυτο το σκεπτικο μπορει να αλλαξει και στη βενζινη/πετρελαιο !

   χαιρομαι που αγορασες αυτοκινητα για το συναισθημα σου…αλλα συνηθως αυτες οι αγορες υπερτερουν πολυ στις αισθησεις αλλα χανουν σε ολα τα αλλα στην καθημερινοτητα σου…
   και κανεις αυτο ακριβως που λεω για τον καθε ΡΕΡΛ…αμα με ρωτησεις σαν babino που δεν εχει σκοτουρες…θα σε πω θα ηθελα για καθε μερα ενα V12 για τις προσωπικες μετακινησεις…..ενω για τη νοικογενεια ενα V6 turbo…..αλλα αυτο ειναι μια ουτοπια…..
   επειδη ομως αυτο δεν γινετε……κοιτας μια λυση που να καλυπτει περισσοτερο τις καθημερινες σου αναγκες ή τις πιο σημαντικες…..και εκει το συναισθημα παει περιπατο !!!

   υ.γ δυστυχως ή ευτυχως….τα αυτοκινητα ειναι πραματα…….απλα εμεις τα αγαπαμε λιγο περισσοτερο !

   υ.γ σε ρωτησα τι αυτοκινητο οδηγας…για να σου πω οτι υπαρχουν (σιγουρα) καλυτερα….και οτι απλα εκανες εναν συμβιβασμο !!!

  • Mitsos Ribopaido

   Που ναι τα επιχειρηματα; Τα ακριβα μεταλλα ; Το μονο προβλημα στα ηλεκτρικα ειναι οι μπαταριες που ετοιμαζεται ηδη να αλλαξει. Αν θες εκτενη αναφορα sciencedirect συνονοματε. Επισης καλε οι μεκ τις αγαπαμε αλλα οτι ναι να κανεις 45 % αποδοση σε βενζινη να πιασεις τα καλα του ηλεκτροκινητηρα δεν παιζουν πουθενα

  • dimitris90

   Δε διαφωνώ σε όσα λες. Όμως ειλικρινά βαριέμαι να αναλύσω για ποιο λόγο προωθείται η ηλεκτροκίνηση και για τη μουφα που μας πασαρουν περί “καθαρής” ενέργειας. Θα περίμενα όλοι να τα γνωρίζουν αυτά.

  • anagnwsths

   Έχεις γράψει τόσα σχόλια και βαριέσαι να μας πεις το μοναδικό επιχείρημα εναντίον στην άποψή μας με το οποίο θα σε πάρουμε στα σοβαρά αν όντως ευσταθεί? Ειλικρινά αν είσαι πάνω απο 15 να το προσέξεις

  • dimitris90

   Συνεχίζεις να προκαλείς. Αν εσύ είσαι στενόμυαλος και δε γνωρίζεις ή μάλλον δε θέλεις να καταλάβεις, λες και η ηλεκτροκινηση είναι πανακεια και “αθώα”, είναι δικό σου θέμα. Δε με ενδιαφέρει κιόλας. Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ ήταν η ευκολία με την οποία κρίνεις έναν “μπαρμπα”, του οποίου δε φτάνεις ούτε τρίχα του, παίζοντας το και ξερολας για τα αυτοκινητιστικα μελουμενα. Ουστ.

  • Moby Dick

   Και τι σημασία έχει η άποψη του Ρέρλ φίλε μου όταν όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται προς τον ηλεκτρισμό; Καταλαβαίνεις τι γράφεις; Δηλαδή έχει δίκιο ο Ρέρλ και όχι όλοι οι κολοσσοί της αυτοκίνησης; Πορσε, μερτσέντες, bmw, Ιάπωνες, αμερικάνοι! όλοι στρέφονται προς την ηλεκτρική ενέργεια! Αν όλοι οι οραματιστές σκεφτόντουσταν σαν τον Ρέρλ τώρα θα κινούμασταν ακόμα με άλογα. Δηλαδή γιατί η γνώμη του Ρέρλ πρέπει να είναι στο απυρόβλητο; Ένας θρύλος της οδήγησης είναι.

  • anagnwsths

   Είσαι πανηγύρι , χαίρομαι να σε γλεντάω . Αν ξαναδιαβάσεις τι γράφεις θα γελάσεις και συ είμαι σίγουρος. Κάνεις προσωπικές επιθέσεις λες και με γνωρίζεις χρόνια.

  • dimitris90

   Απλά γελάω. Και πολύ στα σοβαρά σε πήρα τόση ώρα τελικά. Πες ότι θες από δω και στο εξής, δε θα τσιμπήσω.

  • anagnwsths

   Όχι ρε συνέχισε μη το χαλάς τώρα. Τέτοια γλέντια είχα χρόνια να κάνω σε φόρουμ.

  • Mitsos Ribopaido

   Συνονοματε μιλαω για τ τεχνικο κομματι τα αλλα ειναι γνωστα σε ολους μας που ψαχνομαστε (ακαδημαικα τουλαχιστον). Παντως συμφωνω εν μερει για το περιβαντολογικο κομματι , αυτα μονο με ανανεωσιμες ( διαφορων ειδων ) πρεπει να συνεργαστουν για την παραγωγη της αρχικης ενεργειας τοπικα. Ειναι τεραστιο το θεμα συγνωμη αν σε κουρασα. Καλο σου βραδυ συνονοματε

  • jim_1

   Φίλε μου να πω και εγώ ένα επιχείρημα πες ότι το γυρίζουμε όλοι στα ηλεκτρικά αποδεκτές η καλές μπαταρίες κτλ κτλ..Ξέρετε πόσα MW ενέργειας θα χρειάζονται για να φορτίζουν όλα αυτά…?Από που θα βρεθεί τόση άμεση ενέργεια και με ποιο δίκτυο…?Θα το γυρίσουμε στα πυρηνικά εργοστάσια..?

  • Mitsos Ribopaido

   Ετσι ειναι. Οπως εγραψα και πριν τοπικες παραγωγες , ο καθενας τα φβ του . Καλοκαιρι εξτρα ενεργεια -> παραγωγη υδρογονοΥ. Εγω ειμαι με τον καλογερακη σε αυτο. Μακρυα απο fossil fuels

  • Moby Dick

   Μπράβο φίλε μου. Πρώτη φορά σε διαβάζω αλλά έγραψες ένα απ’ τα πιο ώριμα σχόλια. Μην φοβάσαι τίποτα και κανέναν και να λες πάντα τις απόψεις σου, όσο και αν βρίζουν οι ούνοι απο κάτω.

  • xtra

   σωστοοοοοος

  • tcdrifter

   Σταμάτα να λες μπάρμπα τον Valter Rohlr ρε νουμπά.. Ήμαρτον, άντε παίξε κάνα playstation και άσε τους θρύλους να μιλήσουν για αυτοκίνητα.. νουμπά…

  • tcdrifter

   Σταμάτα να λες μπάρμπα τον Valter Rohlr ρε νουμπά.. Ήμαρτον, άντε παίξε κάνα playstation και άσε τους θρύλους να μιλήσουν για αυτοκίνητα.. νουμπά…

  • anagnwsths

   Γιατί θα με κάνεις ντα ?

  • tcdrifter

   Κοίτα δεδομένου οτι λες τον Walter Rohlr μπάρμπα λες και είναι κάνας πλανόδιος λαχειοπώλης, ο εγκέφαλος σου είναι τόσο αμελητέος που και τηγανιά στο κεφάλι να έτρωγες μικρή διαφορά θα έκανε στο τελικό αποτέλεσμα..!!

  • anagnwsths

   Αν αυτό το σκέφτηκες μόνος σου τότε όντως καταγόμαστε απο τον πίθηκο.

  • tcdrifter

   Αν κρίνω από τα λεγόμενα σου πρέπει να έχει μπει και λίγο γίδι στο γονίδιο στη πορεία.

  • anagnwsths

   Μην το συνεχίζεις , θα σε τραβήξουν για τεστ DNA

 • Xristos Rnl

  Μια χαρα τα ειπε τα ηλεκτρικα ειναι η καταστροφη των αυτοκινητων….και βεβαια οποιος συμφωνει με αυτο δεν ειναι αρκετα προοδευτικος…πρεπει ολοι αναγκαστικα να λατρευουμε τα ηλεκτρικα σαν προβατα…

 • Johnny Zogrifos Tremmos

  Γειά σας παίδες …..Ο Βάλτερ μιλά για τα αυτοκίνητα που του αρέσουν και εξελισει….. Αυτά θα πρεπει να ικανοποιούν όλες τις αισθήσεις……Εξάλλου , ο μεγαλύτερος οικολογικος καταστροφεας είναι ο άνθρωπος και ΟΛΑ αυτά που εφηύρε για να επιβιώσει , να γουστάρει και να σκοτώσει , όχι κάποια ……

 • a_f_a

  σωστά, αλλά μοιραία τα αυτοκίνητα θα γίνουν άλλη μια απλή συσκευή που θα τη πουλάει ο κάθε κωτσόβολος σε λίγο. το να αγοράζεις πλυντηριο ρούχων θα έχει πιο ξεσηκωτικό χαρακτήρα μιας και θα βλέπεις ένα κάδο να χώνει κατι στροφές ιδίως όταν στίβει και θα δονεί όλο το δωμάτιο… τρέλα λέμε… που να τα χακέψουν και να βγάνουν και τιποτα Φ1 ήχους… ηδονή στη τουαλέτα ή στο πλυσταριό.

  • Herc

   Ηταν πολύ ψηλα στην υποληψη και στον θαυμασμο μου.Τωρα εχει παει στην στρατοσφαιρα.Και εδειξε ότι εχει @ρχιδι@, σε αντιθεση με αλλους που τα γλυφουν.Τωρα για τους επικριτες του, ας καβαλησουν καμια ηλεκτρικη σκουπα(ποιο ενδιαφερον ηχο εχει από τα αντιστοιχα αυτοκίνητα) και ας αφησουν τον κυριο και εμας τους αναχρονιστικούς να καιμε βενζινη κα ινα στροφαρουμε.

  • dimitris90

   Πες τα, θα τρελαθούμε εδώ μέσα :-P

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Ψυχραιμα Δημητρη,γιατι παει να εκτραχυνθει η κουβεντα.
   Και γω μαζι σου χιλιες, φορες με της παραξενιες καi της ιδιοτροπιες ,μα και τον χαρακτηρα ενός Busso ,απο τα τρόλεϊ.

  • dimitris90

   Απλά απορώ πως τύποι που σχολιάζουν σε ένα μπλογκ αυτής της θεματολογίας να είναι τόσο θύματα του μάρκετινγκ και να τα καταπίνουν όλα αμάσητα, χάριν της εξέλιξης. Οι άλλοι να δαιμονοποιούν τους ΜΕΚ για όλα τα δεινά που μας βρήκαν και να αποκαλούν μπάρμπα τον Ρερλ. Για γέλια. Όποιος έχει ένα στοιχειώδες μυαλό, μπορεί να καταλάβει τι παίζεται πίσω απ τα ηλεκτρικά, όπως επίσης μπορεί να καταλάβει ότι είναι το ίδιο, για να μη πω παραπάνω, περιβαλλοντικές ”βόμβες”, απ οτι οι ΜΕΚ.

 • συμφωνω μαζι του … εχω την ιδια αποψη χωρις βεβαια εγω να ξερω ολα τα δεδομενα σε θεματα κοστους και συνολικου οικολογικου αποτηποματος … απο εκει και περα τα ηλεκτρικα αυτοκινητα δεν ειναι κατι νεο …νεα ειναι η τεχνολογια των μπαταριων ..αν αυριο ανακαληψουν μια μπαταρια οικολογικη με φθηνη πρωτη υλη και γρηγορη φορτηση συγουρα θα επικρατησουν … αλλα πολλες φορες παιζονται και τεραστια χρηματοοικονομικα παιχνιδια που δεν μπορουμε να συλαβουμε … μπορει αυριο να βγει η σιελ πχ και να πει ..εχω εδω το συνθετικο καυσιμο απο ΄΄σκατα΄΄ που ειναι φθηνο και οικολογικο και καιγετε σαν την βενζινη και να τελειωσουν ολα και ολες οι εταιριες που εχουν επενδυση στην ηλεκτροκινηση να πανε κουβα … κανεις δεν ξερει απο εμας που θα ειναι το μελλον … ελπιζω αυτος να εχει μια ιδεα παραπανω απο εμας αφου συμφωνω μαζι του

 • Moby Dick

  Eυτυχώς που η Porsche ΔΕΝ θα ακούσει και ΔΕΝ θα ακολουθήσει τις αλλοπρόσαλλες, στενόμυαλες, κοντόφθαλμες και μυωπικές απόψεις του Βάλτερ.

  Όποιος αρνείται τον ηλεκτρισμό στην αυτοκίνηση την εποχή που ζούμε, είναι όπως τότε που κάποιοι αρνούνταν να δεχθούν τις αερομεταφορές, κάπου κοντά στα 1900. Ποιος τους θυμάται αυτούς άραγε;

  Όσο για το MISSION E, ας μην αγχώνεται ο Βάλτερ. Θα δημιουργήσουμε το καλύτερο ηλεκτρικό και χωρίς αυτόν.

  • anagnwsths

   Η Porsche και γενικά οι Γερμανοί σκούζουν (ακόμα δεν είδαμε τίποτα απο σκούξιμο) διότι επένδυσαν στο downsizing και στα diesel. Τώρα που η Tesla σε 2 γεννιές οχημάτων έχει τέτοιο επίπεδο που πολλοί τα δοκιμάζουν με οχήματα των οποίων οι κινητήρες εξελίσσονται για περισσότερο απο 100 χρόνια και δεκάδες δις επενδύσεων , τώρα που βλέπουν τις γραμμές παραγωγής των Leaf να μην προλαβαίνουν την ζήτηση βάλανε τα μπαρμπάδια να κατακρίνουν τις μπαταρίες λιθίου.

   Υ.Γ
   Απο όσους με κράξανε είμαι βέβαιος οτι δεν γνωρίζουν για τους υπερπυκνωτές , τα brushless μοτέρ και τον βαθμό απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα.

  • Κωνσταντίνος Κ.

   οι σούπερ πυκνωτές μόνο σε νανο-σούπερ-πυκνωτές(μόνο σε εργαστήρια, δεν υπάρχει μαζίκή παραγωγή) μπορούν να μπούνε σε ηλεκτρικό για να μην έχει λιθίου(ίδια χωρητικότητα αλλά και με τα θετικά των σούπερ πυκνωτών)- Πίστεψε με ξέρω τι λέω έχω δύο σούπερ πυκνωτές 16.2v 83.33F(για ένα σύνολο των 16.2v 166.66F) για να βοηθάω το start/stop του κινητήρα αλλά και γιατί άλλαξα την πεθαμένη 67Ah μπαταρία μου σε 40άρα

  • anagnwsths

   Το σχόλιο στο οποίο απάντησες είναι συνέχεια απο προηγούμενα. Εκεί αναφέρω οτι η ηλεκτροκίνηση έχει λίγα χρόνια που δέχεται κεφάλαια και πόρους. Παρ’όλα αυτά έχει καταφέρει να είναι η επικρατούσα τεχνολογία για το μέλλον. Συνεπώς οι υπερπυκνωτές , οι υπεραγωγοί και γενικά άλλα εργαστηριακά,προς το παρόν, υλικά θα δώσουν την δυναμική που χρειάζεται ητεχνολογία αυτή για να γίνει επικρατούσα.

  • Κωνσταντίνος Κ.

   Το έχω δει παρόλα αυτά λέω την άποψη μου, χωρίς νανο σουπερ πυκνωτές ή νανο μπαταρίες λιθίου(ίδιο μέγεθος και βάρος αλλά 2πλάσια χωρητικότητα ενεργειακή αλλά και γρηγορότερη φόρτιση) δε το βλέπω να τσουλάει εύκολα ειδικά στην Ελλάδα :D

  • Κωνσταντίνος Κ.

   οι σούπερ πυκνωτές μόνο σε νανο-σούπερ-πυκνωτές(μόνο σε εργαστήρια, δεν υπάρχει μαζίκή παραγωγή) μπορούν να μπούνε σε ηλεκτρικό για να μην έχει λιθίου(ίδια χωρητικότητα αλλά και με τα θετικά των σούπερ πυκνωτών)- Πίστεψε με ξέρω τι λέω έχω δύο σούπερ πυκνωτές 16.2v 83.33F(για ένα σύνολο των 16.2v 166.66F) για να βοηθάω το start/stop του κινητήρα αλλά και γιατί άλλαξα την πεθαμένη 67Ah μπαταρία μου σε 40άρα

 • Dentdim

  Σε αυτήν την φάση νομίζω τα υβριδικά είναι η καλύτερη λύση.θες να πας στην δουλειά σου 10-15 χλ απόσταση το γυρνάς σε ηλεκτρικό κ έφτασες οικονομικά.θες να το χαρείς το γυρνάς σε υβριδικο-δωστα όλα-κ έχεις τα καλύτερα κ από τους 2 κόσμους.Για τα αμιγως ηλεκτρικά οπως λεει κ ο ίδιος , άντε ξεκινα να διανύσεις μεγαλη απόσταση.Που θα βρεις ταχυφορτιστη,ποιανού θαναι ο ταχυφορτιστης-δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε ενα πρωτόκολλο ,ο καθε κατασκευαστής κανει τα δικα του-και οταν βρεις κάτσε κ περίμενε να φορτίσει κ τι μπαταρια εχεις ,τι αυτονομία κ ποσο βάρος προσθετει κτλ .Εν ολίγοις έχει δουλειά ακομα το ηλεκτρικο για να γινει η καθημερινότητα μας.Μέχρι τότε ο Βαλτερ ενα δίκιο το έχει.

 • Οχι και καταστροφη , αν το αμαξι μου ηταν σαν την LaFerrari, να μπορω να την πηγαινω με μπαταρια μεχρι 50 χιλιομετρα δεν θα με χαλαγε .Μετα στην εθνικη η οπου αλλου θες να πατας το KERS – ERS και να εχεις επιπλον ιππους και χιλιομετρα …. Τα ηλεκτρικα ειναι ενα κεφαλαιο στην αυτοκινητοβιομηχανια που ηρθε και θα μεινει ,απλα πρεπει να τα κανουν ποιο ομορφα και με μεγαλητερη διαρκια μπαταριας και γρηγορης φορτησης

  • thymios tsilimparis

   Αυτό που περιγράφεις δεν είναι ηλεκτρικό, αλλά υδριδικό και υπάρχουν ήδη πολλά στην αγορά, όπως σίγουρα ξέρεις.

   Η έννοια του ηλεκτρικού είναι τύπου Τεσλα. Το βράδυ μαζί με το κινητό σου, φορτίζεις και του αυτοκίνητό σου.

  • Εντάξει και τα απλά ηλεκτρικά αμάξια πάνε ανάλογα με την κατηγορία, έχουν κάποια θέματα με τις μικρές μπαταρίες και τον χρονο φόρτισης, αλλά στο μέλλον θα βελτιωθούν.

  • thymios tsilimparis

   Δε διαφωνώ οτι θα βελτιωθούν, αλλά μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου με ένα αμιγώς ηλεκτρικό, αθόρυβο αυτοκίνητο χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης;

  • Δεν έχω πρόβλημα αρκεί να είναι εμφανίσημο, όλα αυτά τα ηλεκτρικά αμάξια είναι πρώτης γενιάς, τα επόμενης γενιάς θα ναι σε όλα καλύτερα δεν θα έχουν τα κουσούρια της πρώτης γενιάς που έπεφτε κεραυνός και το Tesla σταματαγε. (Δες εδώ πρωτότυπο της Renault full μπαταρία και με KERS https://youtu.be/RYS1LNDODU8 )

 • Anestis Genk

  Τι να λέμε τώρα τα ηλεκτρικά φτιάχνονται απλά και μόνο επειδή τα κράτη δημιουργούν τεχνητά τις συνθήκες για την επικράτησή τους (ποινικοποίηση των ρύπων στην κατανάλωση μόνο). και αυτό γίνεται επείδη πρέπει κάθε λίγα χρόνια να αλλάζουμε αμάξι…

  Για την οικολογία νοιάζονται μόνο όσο τους δίνει ψήφους.

 • xtra

  Βαλτερ εισαι (μακροπροθεσμα εστω) λαθος , αλλα σε δικαιολογω γιατι εχεις λατρεψει το αυτοκινητο (το βενζινοκινητο ντε) οσο κανεις μας και τους εχεις πιει το αιμα…

  Λογικο ενας ανθρωπος που ταυτιστηκε με τις πιο συναρπαστικες μορφες μηχανοκινητων αγωνων , με αξιωσεις , και σε αυτη την ηλικια , να τον ξενιζουν οι τοσο ανατρεπτικες εξελιξεις.
  Ο ανθρωπος μιλαει για το θεαμα και για την απολαυση της οδηγησης ως εχει σημερα , με τους πορωτικους ηχους -τις μεγαλες αποστασεις και τις μυρωδιες…αλλα αγνοει οτι και η ηλεκτροκινητη αυτοκινηση (ειδικα αυτη των επιδοσεων οχι μονο οικονομιας) εχει εξισου συναρπαστικα στοιχεια και πολλα γκαζια για τον λαο- ισως και περισσοτερα απο ποτε (βλεπε επιταχυνσεις tesla).

  Aν φτασουμε στο σημειο τον ηλεκτρισμο να τον παιρνουμε απο ανανεωσιμες μορφες ενεργείας , τοτε δεν υπαρχει συγκριση.

  Οπως εχω ξαναπει , και το beast of turin ηταν πορωτικο , αλλα ΠΑΕΙ , ΠΕΡΑΣΕ
  https://www.youtube.com/watch?v=0TV2l6TOuGA

  • Moby Dick

   Σωστός. Τέτοια σχόλια θέλω να βλέπω και οχι σχόλια με το θυμικό όπως τα περισσότερα μυαλά αντιμετωπίζουν το ρεύμα εδώ μέσα.

 • anagnwsths

  Πρόσεχε τι γράφεις. Θα στην πέσουν και σένα.

  • Moby Dick

   Έχει ξαναγίνει δεν πειράζει.

 • Mitsos Ribopaido

  Και δικιο και αδικο μαζι . Τα ηλεκτροκινητα το μονο κακο που εχουν ειναι οι σπανιες γαιες οπως δυσπροσιο, δημητριο κτλπ που χρησιμοποιουνται ( βεβαια και αυτο ειναι μεγαλο θεμα).
  Κατα τα αλλα ρόπες, βαθμοι αποδοσης , ανεση κτλπ δεν συγκρινονται. Για το υδρογονο που λεει ( fuel cells) πολλα λαικ εκει , στο γραφενιο και στα OPV σιγουρα ειναι το μελλον. Θελει ολικη αλλαγη φιλοσοφιας . Παντως να στε σιγουροι οτι ο μεκ θα πεθανει , ηδη ειναι στα σχεδια τους θελουμε ή οχι.

  • jim_1

   Και επίσης το μεγάλο αρνητικό από που θα παράγετε η ενέργεια για να τα φορτίζει..?

  • Mitsos Ribopaido

   Μονο με απε, πυρηνικη συντηξη, υδροηλεκτρικα πρεπει να συνεργαστουν jim. Αν ειναι να καιμε μεθανιο ή οτιδηποτε παρομοιο μακρυα!

  • georgekaras

   Να δω στην Κοζανη πυρινικη συντηξη και τι στο κοσμο.Η χουντα των αγορων μας παει στα ηλεκτρικα με το ετσι θελω και με το σανο που μας σερβιρει .Να δω οταν θα φορτιζουν ολα τα αμαξακια και τα εργοστασια λιγνητη τι θα βγαζουν σαν φουγαρα ή να δω οταν τριπλασιαστουν τα πυρηνικα αποβλητα σε ποια χωρα της Αφρικης θα τα βαζουν για να εχουμε καθαρη ενεργεια οι πολιτισμενοι ΜΑΟ ΜΑΟ

  • Mitsos Ribopaido

   Πολυ σωστος σε ολα .

  • George Liverpool

   Ειμαστε πολυ μακρια απο το να παιρνουμε ολη την ενεργεια που χρειαζομαστε απο τον ηλιο και τις αλλες πηγες που ανεφερες.Περιμενουμε να δουμε.Μεχρι να “φυγουμε” απο τα εγκοσμια,πολλα θα εχουν γινει.

  • georgekaras

   Ειμαστε ναι δεν διαφωνω καθολου ,αλλα επισης ειμαστε και πολυ μακρια απο το να θεωρησουμε τα αυτοκινητα πραγματικα καθαρα λογω ηλεκτροκινησης με την εμμεση μεταφορα ρυπων απο τις αυτοκινητοβιομηχανιες στις βιομηχανιες παραγωγης ενεργειας .

  • jim_1

   Ακόμα το ενεργειακό αποτύπωμα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στον κύκλο ζωής του (από την κατασκευή του, την λειτουργία του όλα τα χρόνια μέχρι την ανακύκλωση του γιατί και αυτή θα κοστίζει λόγω μπαταριών) δεν είναι καλύτερο από ενός ΜΕΚ αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν κάποιοι..

 • Moby Dick

  Απο μια διάθεση συναισθηματικού ρομαντισμού έσπευσαν οι περισσότεροι να υποστηρίξουν τον Ρέρλ, σκεπτόμενοι κι΄ αυτοί με το θυμικό, αλλά στην πραγματικότητα ο Ρέρλ είπε μεγάλη πατάτα και πρέπει να το παραδεχθείτε μάγκες. Ας ελπίσουμε η Porsche να τον συγχώρεσει παρόλλα αυτά και να μην τον απολύσει.

  • morbid

   Γιατί οποιοσδήποτε έχει αντίθετη άποψη με σένα ή με τις εταιριες είναι λάθος,και όλοι εσείς είστε οι σωστοί;Γιατί να μην εχει την προσωπικη του άποψη ο Rohrl παρότι εργαζόμενος της;Αυτο λεγεται προσωπικοτητα και χρειάζοναι τετοιοι άνθρωποι που δεν ακολουθουν τη μαζα.Γιατί είσαι τόσο αφελής και δεν σκέφτεσαι ότι η ηλεκτροκίνηση υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά τώρα σκέφτηκαν όλοι να την ακολουθησοουν;Μήπως για να βρουν άλλο ένα τρόπο να πουλήσουν;Βρες ένα ηλεκτρικό που να προσφέρει την αυτονομία ενός diesel και θα σε παραδεχτώ.Ουτές σε 10 χρόνια δεν θα δουμε ηλεκτρικό με 1000-1200 χλμ. αυτονομία,όσο έχει ένα συμβατικό diesel μοντέλο.Για ποιο λόγο πυροβολείται μονο η αυτοκινηση και οι ρυποι της με μολις το 5% της παγκόσμιας ρύπανσης,και οχι όλοι οι άλλοι κλαδοι;Για ποιο λόγο να κουβαλάς ενα τονο σε μπαταρίες;Οικολογία ειναι δεδομενο και αποδεδειγμενο οτι δεν προσφέρουν.
   Φιλικά,αν και όπως φαίνεται οποιοσδηποτε πει κάτι αντίθετο από αυτό που κάνει η Porsche για σενα είναι αναξιος,και ειναι κριμα.Ο φανατισμος σε τυφλώνει και αποδέχεσαι οτιδηποτε αμάσητο.

  • morbid

   Γιατί οποιοσδήποτε έχει αντίθετη άποψη με σένα ή με τις εταιριες είναι λάθος,και όλοι εσείς είστε οι σωστοί;Γιατί να μην εχει την προσωπικη του άποψη ο Rohrl παρότι εργαζόμενος της;Αυτο λεγεται προσωπικοτητα και χρειάζοναι τετοιοι άνθρωποι που δεν ακολουθουν τη μαζα.Γιατί είσαι τόσο αφελής και δεν σκέφτεσαι ότι η ηλεκτροκίνηση υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά τώρα σκέφτηκαν όλοι να την ακολουθησοουν;Μήπως για να βρουν άλλο ένα τρόπο να πουλήσουν;Βρες ένα ηλεκτρικό που να προσφέρει την αυτονομία ενός diesel και θα σε παραδεχτώ.Ουτές σε 10 χρόνια δεν θα δουμε ηλεκτρικό με 1000-1200 χλμ. αυτονομία,όσο έχει ένα συμβατικό diesel μοντέλο.Για ποιο λόγο πυροβολείται μονο η αυτοκινηση και οι ρυποι της με μολις το 5% της παγκόσμιας ρύπανσης,και οχι όλοι οι άλλοι κλαδοι;Για ποιο λόγο να κουβαλάς ενα τονο σε μπαταρίες;Οικολογία ειναι δεδομενο και αποδεδειγμενο οτι δεν προσφέρουν.
   Φιλικά,αν και όπως φαίνεται οποιοσδηποτε πει κάτι αντίθετο από αυτό που κάνει η Porsche για σενα είναι αναξιος,και ειναι κριμα.Ο φανατισμος σε τυφλώνει και αποδέχεσαι οτιδηποτε αμάσητο.

  • morbid

   Γιατί οποιοσδήποτε έχει αντίθετη άποψη με σένα ή με τις εταιριες είναι λάθος,και όλοι εσείς είστε οι σωστοί;Γιατί να μην εχει την προσωπικη του άποψη ο Rohrl παρότι εργαζόμενος της;Αυτο λεγεται προσωπικοτητα και χρειάζοναι τετοιοι άνθρωποι που δεν ακολουθουν τη μαζα.Γιατί είσαι τόσο αφελής και δεν σκέφτεσαι ότι η ηλεκτροκίνηση υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά τώρα σκέφτηκαν όλοι να την ακολουθησοουν;Μήπως για να βρουν άλλο ένα τρόπο να πουλήσουν;Βρες ένα ηλεκτρικό που να προσφέρει την αυτονομία ενός diesel και θα σε παραδεχτώ.Ουτές σε 10 χρόνια δεν θα δουμε ηλεκτρικό με 1000-1200 χλμ. αυτονομία,όσο έχει ένα συμβατικό diesel μοντέλο.Για ποιο λόγο πυροβολείται μονο η αυτοκινηση και οι ρυποι της με μολις το 5% της παγκόσμιας ρύπανσης,και οχι όλοι οι άλλοι κλαδοι;Για ποιο λόγο να κουβαλάς ενα τονο σε μπαταρίες;Οικολογία ειναι δεδομενο και αποδεδειγμενο οτι δεν προσφέρουν.
   Φιλικά,αν και όπως φαίνεται οποιοσδηποτε πει κάτι αντίθετο από αυτό που κάνει η Porsche για σενα είναι αναξιος,και ειναι κριμα.Ο φανατισμος σε τυφλώνει και αποδέχεσαι οτιδηποτε αμάσητο.

 • Bon Viveur

  Χαχαχα ρε τον παππού… Έχει το ακαταλόγιστο λόγω ηλικίας..

  • thymios tsilimparis

   Εγώ πάντως που έχω λίγο παραπάνω απ τα μισά του χρόνια του βρίσκω πάρα πολλά δίκια!
   Εσύ σε ποιό θέμα του αποδίδεις το ακαταλόγιστο;

  • Bon Viveur

   σε όλα που κάνει αναφορά.

  • thymios tsilimparis

   Δεν θέλεις μάλλον να γίνεις πιο συγκεκριμένος.

 • Smartass

  To ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται μόνο από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, το φως του ήλιου, λιγνίτη, πετρέλαιο και κάρβουνο;
  Και αν ναι, τότε γιατί υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα;;
  Η ανάγκη για περισσότερο ρεύμα λόγω σπρωξίματος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πως θα καλυφθεί;;;
  Προφανώς θα επιβαρυνθεί περισσότερο το ήδη βεβαρυμένο περιβάλλον.
  Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι καλά για μελλοντολογικές ταινίες.
  Συμφωνώ με τον γερμανό.

 • thymios tsilimparis

  Μια χαρά τα λέει.
  Τα ηλεκτρικά δεν είναι η λύση, αλλά η μετάθεση του προβλήματος. Απλά δεν έχουμε τη συνολική εικόνα.

 • Yiannis P

  Η προσωπική μου άποψη για τα ηλεκτρικά είναι ότι πρέπει να υπάρχουν για τις μικρές εκδόσεις των μοντέλων του έτσι και αλλιώς και με βενζίνη δεν θα είχαν ιδιαίτερες επιδόσεις. Να είναι δηλαδή απλά αυτοκίνητα που σε πηγαίνουν από το Α στο Β. Αλλά οι δυνατότερες εκδόσεις ή οι top of the range (BMW M, Audi RS, κτλ) να μείνουν όπως είναι για όποιον μπορεί να τα αγοράσει. Και φυσικά στο motorsport δεν έχουν καμία θέση τα ηλεκτρικά. Και επίσης να δωθεί πολύ βάση σε ηλεκτρικά οχήματα που δεν μας ενδιαφέρουν οι επιδόσεις τους, φορτηγά, νταλίκες, λεωφορεία, κτλ.

 • Βάλτερ, καλως ήρθες στην Αντίσταση!
  Όταν θα μας βάζουν κάτω να βγάλουν κοβάλτιο από τα σωθικά μας για τις μπαταρίες, τότε να μου λέτε πόσο καλή τεχνολογία είναι τα ηλεκτρικά οχήματα.

 • YiannisP

  Βασικά και εγώ υπέρ των ηλεκτρικών είμαι είτε αυτοκίνητο είναι είτε ποδήλατο με τα φβ στο σπίτι του ο καθένας να το φορτίζει όπως θέλει αλλά διαβάζοντας τα σχόλια και την εμπειρία μου από τα κινητά τηλέφωνα στα οποία πλέον οι μπαταρίες είναι φιξ και για να αλλαχθεί έχει μια διαδικασία, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι το αυτοκίνητο δεν θα γίνει ένα αναλώσιμο προϊόν με διάρκεια ζωής 5-6 χρόνια.

 • tasos zorpmas

  Εν μέρει έχει δίκιο όσα καλά προσφέρει όταν δουλεύει τόσα κακά προσφέρει όταν
  είναι να αλλάξεις της μπαταρίες η μόνοι λύση σε αυτό είναι Υπερπυκνωτές όταν αποφασίσει
  κάποιος να τους εφαρμόσει και μην ξεχνάμε και το άλλο από πού παράγουμε ενέργεια

  • Mitsos Ribopaido

   Υπερπυκνωτες: το phd μου

 • mixalhs7

  Είμαστε σ’ενα σημείο που και οι δυο πλευρές έχουν δίκιο.
  Ο Ρερλ έχει δίκιο στο κομμάτι εξαντλήσεως των φυσικών πόρων για την κατασκευή μπαταριών όμως μη μας διαφεύγει το γεγονός πως οι φυσικοί πόροι θα θυσιαστούν για να σωθεί η ατμοσφαιρα απο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  Νομίζω πως η μετάβαση στην ηλεκτροκινηση είναι ένα δυνατό κίνητρο για πλήρη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.
  Πιστεύω πως σε μια 20ετια τα κέντρα των μεγαλουπολεων θα είναι γεμάτα απο μικρά ηλεκτροκινητα μεταφορικά μέσα και οι σπορ κατασκευές θα έχουν υβριδικά σύνολα που θα συνδυάζουν έναν κινητηρα εναλλακτικού καυσίμου και ηλεκτροκινητηρες σε βοηθητικό ρόλο.

  • Radical88

   “Πιστεύω πως σε μια 20ετια τα κέντρα των μεγαλουπολεων θα είναι γεμάτα απο μικρά ηλεκτροκινητα μεταφορικά μέσα”

   Μου ηρθε αναγουλα , σταματα

  • mixalhs7

   Κακός σου ηρθε αναγουλα!
   Εγω εύχομαι να γινει πραγματικοτητα οσο πιο γρήγορα γίνετε!
   1) με τα αυτονομα ηλεκτροκινητα οχηματα θα αποσυμφορηθει το κεντρο των μεγαλουπολεων απο καθε λογης αργο οδηγο που προκαλει κυκλοφοριακο κομφούζιο και
   2) θα κανουμε εξοικονόμηση πετρελαίου που σημαίνει πως οι βενζινοκινητηρες στα σπορ αυτοκίνητα θα ζήσουν.
   Μην ξεχναμε πως εκτος απο το φαινομενο του θερμοκηπιου η μεταβαση σε αλλες μορφες ενεργειας και κατ’επεκταση μετακινησης γινεται διοτι τελειωνουν τα αποθεματα ορυκτων καυσιμων!

  • mixalhs7

   Κακός σου ηρθε αναγουλα!
   Εγω εύχομαι να γινει πραγματικοτητα οσο πιο γρήγορα γίνετε!
   1) με τα αυτονομα ηλεκτροκινητα οχηματα θα αποσυμφορηθει το κεντρο των μεγαλουπολεων απο καθε λογης αργο οδηγο που προκαλει κυκλοφοριακο κομφούζιο και
   2) θα κανουμε εξοικονόμηση πετρελαίου που σημαίνει πως οι βενζινοκινητηρες στα σπορ αυτοκίνητα θα ζήσουν.
   Μην ξεχναμε πως εκτος απο το φαινομενο του θερμοκηπιου η μεταβαση σε αλλες μορφες ενεργειας και κατ’επεκταση μετακινησης γινεται διοτι τελειωνουν τα αποθεματα ορυκτων καυσιμων!

  • απλος…λιτος….κατανοητος !!! ευγε !!!!! :-D

  • Radical88

   “Πιστεύω πως σε μια 20ετια τα κέντρα των μεγαλουπολεων θα είναι γεμάτα απο μικρά ηλεκτροκινητα μεταφορικά μέσα”

   Μου ηρθε αναγουλα , σταματα

 • tcdrifter

  Να αγιάσει το στόμα του.. Θέλει ένα τσικ μυαλό για να καταλάβεις πως τα ηλεκτρικά είναι απλά ένα ενδιάμεσο στάδιο μιας ή δυο δεκαετιών, μιας τεχνολογίας ηλίθιας κατα βάση αφού αυτοκίνηση χωρίς αυτονομία είναι ανέκδοτο. Καθυστερούνε επίτηδες άλλες μορφές εναλλακτικών καυσίμων για να περάσουν και ένα διάστημα κονόμας με τα ηλεκτροκίνητα-χαζοκίνητα που είναι και πανάκριβα, είναι και το ίδιο ρυπαντές με απλά αυτοκίνητα σε κατασκευή αλλά και σε χρήση καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται και μην αρχίσουν κάποιοι να λένε για αιολικές ενέργειες και τέτοια γιατί θα μου πέσουν τα δόντια. Χωρια το πόσο απίστευτα ξενέρωτα είναι εν γένει τα ηλεκτρικά, σασμάν δεν έχουν, ήχο δεν έχουν, γενικά κι εγώ προσωπικά ούτε να τα βλέπω δεν θέλω.

 • tcdrifter

  Να αγιάσει το στόμα του.. Θέλει ένα τσικ μυαλό για να καταλάβεις πως τα ηλεκτρικά είναι απλά ένα ενδιάμεσο στάδιο μιας ή δυο δεκαετιών, μιας τεχνολογίας ηλίθιας κατα βάση αφού αυτοκίνηση χωρίς αυτονομία είναι ανέκδοτο. Καθυστερούνε επίτηδες άλλες μορφές εναλλακτικών καυσίμων για να περάσουν και ένα διάστημα κονόμας με τα ηλεκτροκίνητα-χαζοκίνητα που είναι και πανάκριβα, είναι και το ίδιο ρυπαντές με απλά αυτοκίνητα σε κατασκευή αλλά και σε χρήση καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται και μην αρχίσουν κάποιοι να λένε για αιολικές ενέργειες και τέτοια γιατί θα μου πέσουν τα δόντια. Χωρια το πόσο απίστευτα ξενέρωτα είναι εν γένει τα ηλεκτρικά, σασμάν δεν έχουν, ήχο δεν έχουν, γενικά κι εγώ προσωπικά ούτε να τα βλέπω δεν θέλω.

 • Κωνσταντίνος Κ.

  κακά τα ψέμματα αν και είμαι φανατικός υποστηριχτής των ηλεκτρικών, οι μπαταρίες λιθίου δεν κάνουν για τέτοια χρήση και το λίθιο είναι σπάνιο και ακριβό. Ίσως πειραματικές τεχνολογίες όπως νανο-σούπερ-πυκνωτές αν βγούν σε μαζική παραγωγή να δώσουν την λύση(χωρητικότητα όσο οι τωρινές λιθίου, αλλά η φόρτιση μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα αν θέλουμε(τραβάνε όσο ρεύμα τους δώσουμε) αλλά και διάρκεια ζωής όσο καιρό έχουμε το αμάξι (τυπική ζωή 10-15 χρόνια) ..ως τότε δυστηχώς τα ηλεκτρικά ειδικά αν έχουν θέμα με την μπαταρία μόνο κακό κάνουν στην φύση παρά καλό

 • Κωνσταντίνος Κ.

  κακά τα ψέμματα αν και είμαι φανατικός υποστηριχτής των ηλεκτρικών, οι μπαταρίες λιθίου δεν κάνουν για τέτοια χρήση και το λίθιο είναι σπάνιο και ακριβό. Ίσως πειραματικές τεχνολογίες όπως νανο-σούπερ-πυκνωτές αν βγούν σε μαζική παραγωγή να δώσουν την λύση(χωρητικότητα όσο οι τωρινές λιθίου, αλλά η φόρτιση μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα αν θέλουμε(τραβάνε όσο ρεύμα τους δώσουμε) αλλά και διάρκεια ζωής όσο καιρό έχουμε το αμάξι (τυπική ζωή 10-15 χρόνια) ..ως τότε δυστηχώς τα ηλεκτρικά ειδικά αν έχουν θέμα με την μπαταρία μόνο κακό κάνουν στην φύση παρά καλό

 • ionized

  δεν ειμαι κατα τον ηλεκτρικων αλλα..τα προτιμω ως τηλεκατευθυνομενα προς το παρον
  το μελλον θα δειξει κατα ποσο μπορουν να αντικαταστησουν τα μεκ και αν οντως συμφερει η παραγωγη αλλα και η τιμη αγορας τους.Οσο αναφορα αυτα που ειπε ο κυριος walter ειναι απλα η πρωσοπικη του αποψη.Και εγω αν ζουσα την ζωη του τα ιδια θα ελεγα

 • NIKOS HomoAkatastatus

  Για ποια εξέλιξη στα Porsche μιλάς ρε μπετόστοκε,που στα τριρήμαδα έχετε βάλει την μηχανή στην εξάτμιση και γκρεμοτσακίζεσαι μέχρι και στις πίστες με τα σαπιοκεντρομήχανα;;
  Ρε παρλαπίπα της κακιάς ώρας,για ποια συνθετικά καύσιμα μας μιλάς;;Για αυτά που θέλει να παράγει η κουβάγκεν για να κονομάτε;;
  Όσοι έχουν ηλεκτρικά μοντέλα μπορούν αν θελήσουν, να τα ΦΟΡΤΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ με ΑΠΕ και να σας έχουν γραμμένους στ’ @@ τους.
  Φέρε μου εμένα ένα ΤΕSLA MODEL S ή το ROADSTER με επιτάχυνση 1.9 και κράτα τα λαδιεροσαπάκια να γκρεμοτσακίζεσαι.

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Νικολαααααααα..
   Σε καταλαιβαινω ρε Νικολα κουραστηκες τοσα χρονια να παλευεις με τα διαφορα v-tec,vvti, neovvl ,mivec και τα 17 kg ροπης στης 8800 και θες κατι ποιο ροπατο!
   Χα χα χα χα…
   Νικολα αυτο το τηλεκατευθυνόμενο τανκ το Model s βγαινει και σε εκδοση που στριβει;

  • καλο πραμα η καζουρα…
   αλλα…..
   στη γειτονια σου ξερεις πολλους που μπορουν να μπουν σε μια στριφτερη διαδρομη με τα ολα ??? αντιθετα σιγουρα θα ξερεις πολλους που μπορουν να το τελικιασουν στην εθνικη!!!

   τι θελω να πω ??? οτι το MODEL S για παραδειγμα…μπορει να μην στριβει τοσο καλα οσο μια Μ5…….αλλα σου επιτρεπει να πας με 200+ ξεκουραστα και οικονομικα…..οπως θελουν σχεδον ολοι…χωρις να ειναι οιΧΑΚΙΝΕΝ/ΡΕΡΛ/ΣΟΥΜΑΧΕΡ !!!

   γιατι mias και μιλησαμε για το S….ειναι αυτοκινητο καθημερινο για καθημερινους ανθρωπους με καθημερινες αναγκες…απλα παει λιγο γρηγορα σρτην εκκινηση !! :-D

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Ελα Μπαμπινο
   Πως,δεν εχω το φιλο μου το Γιωργο τον ‘ρετιρε’ που παει ολοι την ωρα ταπα!
   Και μαντεψε τη οδηγει almera vzr n1 χρυσοπληρωμενο να ξερεις.
   Αληθεια τωρα εσυ ξερεις πολλους που πανε με τελικη σε ταξιδι;
   Και με ενα a6 c5 2.5 diesel 20 ετιας,πας ταξιδι με πολλα και οικομομια σωστα;
   Αν και μεταξυ μας χαλαει.
   Π.χ Το να δωσεις στο μεσο Ελληνα οδηγο ενα τανκ 2300kg που πιανει τα 100 σε 3.5 sec,δεν το βρισκεις καπως;
   Κλεινω με αποκλειστικο, μελωδικος ηχος απο βελτιωμενο model s με συνδρομη απο siemens!
   https://youtu.be/-SDYdHzT7Qw

  • αυτο ακριβως θα σου ελεγα σαν δευτερο ”επιχειρημα” !!
   οτι και που τα πιανει παλι δεν λεει κατι στην καθημεριντοτηα……μιας και ειναι παλι λιγοι αυτοι που θα το πηγαιναουν τσιτα καθε μερα!!!
   απλα οι τελικες ειναι κατι που μπορουν να το πετυχουν περισσοτεροι αποτι μπορουν να εκμεταλευτουν τις δυναοττηες ενος σπορτ αυτοκινητου στις στροφες !!!

   γιαυτο αμα δεις….κατα καιρους..εχω εκφρασει την απορια μου…ποιος ο λογος που πολλες εταιριες οταν βγαζουν ενα ηλεκτρικο αυτοκινητο..εστιαζουν στην αποδοση του …πχ μιλαμε για SUV και λενε 550 αλογα…..με αυτονομια 400….αντι να λενε 250 ps και αυτονομια 700+ !!

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Ελα Μπαμπινο
   Πως,δεν εχω το φιλο μου το Γιωργο τον ‘ρετιρε’ που παει ολοι την ωρα ταπα!
   Και μαντεψε τη οδηγει almera vzr n1 χρυσοπληρωμενο να ξερεις.
   Αληθεια τωρα εσυ ξερεις πολλους που πανε με τελικη σε ταξιδι;
   Και με ενα a6 c5 2.5 diesel 20 ετιας,πας ταξιδι με πολλα και οικομομια σωστα;
   Αν και μεταξυ μας χαλαει.
   Π.χ Το να δωσεις στο μεσο Ελληνα οδηγο ενα τανκ 2300kg που πιανει τα 100 σε 3.5 sec,δεν το βρισκεις καπως;
   Κλεινω με αποκλειστικο, μελωδικος ηχος απο βελτιωμενο model s με συνδρομη απο siemens!
   https://youtu.be/-SDYdHzT7Qw

  • νικο παντως τα σαπακια πλεον γυρνανε για πλακα κατω απο 7λεπτα στο ξοχικο !!!!
   στα υπολοιπα…αν και υπερβολικα καυστικος….θα συμφωνουσα μαζι σου !!! :-D

   y.g γυρνα πισω η εστω πατα κανα like !!!!! :-P

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Απαιτούμε καυστικο σχολιαστικο NIKOS HomoAkatastatus και του στελνω και αφιερωση τεραστιου καλιτεχνη απο την μαγικη σου πολη
   https://youtu.be/eKovOrLBsUk

  • στο πρωτο σκελος δεν εχει να πει κατι !!!!! :-P
   στο δευτερο σκελος…τα εχει πει ολα.και συμφωνω !!!!! :-D

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Α χα χα χα χα χα χα χα να’σαι καλά Βmδάκια μου ”τρελέ”.
   Δεν έχω πολύ χρόνο, ότι προλαβαίνω. : )
   Έγραψα και εδώ στο πιο νέο θέμα, σχετικά με τον Walter.
   https://www.autoblog.gr/2018/04/26/oi-10-kalyteres-porsche-pou-exei-ekseliksei-o-walter-rorhrl/

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Γυρνάνε ρε γιατί τους άνοιξαν τα τουρμποσαλίγκαρα τουλάχιστον στα 800 άλογα, μπας και ρίξουν τον χρόνο στις ευθείες.
   Όταν έλεγα στους Porcάκιδες εδώ μέσα πως η Porsche κάνει κρά για τους χρόνους και κόπτεται τρελά,με έλεγαν φαντασιόπληκτο και πως δεν την νοιάζει ο ανταγωνισμός γαι τόσο ”ανούσιους” χρόνους. : )

   Υ.Γ Δεν προλαβαίνω Μπαμπίνο μου να μπαίνω,έχω μπλέξει με διάφορα τρεχάματα-εργασίες μου! : )

   Σας διαβάζω όποτε μπορώ και σας κάνω θετικές για να ξέρετε πως δεν σας ξεχνώ. : )

  • στο πρωτο σκελος…..εισαι λιγο υπερβολικος…γιατι δεν θελω να πω παραπληροφορση…
   γιατι η GT3 RS ειναι 520 αλογα ατμοσφαιρα…….δηλαδη ουτε 800 ουτε με σαλιγκαρο….ενω η GT2RS 700 μετα βιας !!! :-D

   παντως οι χρονοι ειναι σιγουρα ανουσιοι….αλλα ειναι γαματοι για την καζουρα !!!

   y.g τρεχαματα ?? ελπιζω να ειναι μονο για καλο !!! :-)

 • ///M5 Αλεξανδρος

  Ο λογος σας ορθως,μεστος και
  εν μερει τεκμηριωμενος,παραυτα,σεβάστηται πως υπάρχει ενα,ρομαντικα σκεπτομενο κοινο,παρωχημενο αν θελετε ,αναχρονιστηκο εως και κολημενο με την αναλογικοτητα -στο μετρο του εφικτου,βεβαια με την πανσπερμια ηλεκτρονικων πασης φυσεως- και την διασυνδεση,διαδραστικοτητα ανθρωπου με της ιδιοτροπιεςτων μεκ.
  Θωρω πως ουδεις σοφρων αμφιβαλει για της ικανοτητες η την υπεροχη της mission e ,στην καρδια,στην ψυχη ,και στο μυαλο η Porsche ειναι ταυτισμενη με το αρχεγονο,αυτο. https://uploads.disquscdn.com/images/afbb55f368787e80fc8835ece99f5e6f743e9fdae27b9d870762ebe385487532.jpg

 • Spyros Theodoratos

  “Αν με ρωτήσετε, η οδήγηση ενός αυτοκινήτου είναι να το πάρεις και να πας ένα ταξίδι 800 χλμ, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα μπορούν ποτέ να δώσουν λύση σε αυτό.”

  Έχω Ford Focus 1,6 βενζίνη και ταξίδι πάνω από 650 χλμ δεν με έχει βγάλει ποτέ (με 5η και 120).

  Απ ότι έχω καταλάβει ο άνθρωπος δεν μιλάει για αυτοκίνητα καθημερινότητας αλλά για αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει πολύ μικρό αγοραστικό κοινό σε σχέση με την ευρεία κατανάλωση. Ίσως εκεί που λέει για “αυτοκίνητο πόλης” εννοεί πχ ένα Opel Insignia 2000cc…

  Άρα προφανώς και δεν με ενδιαφέρει άμεσα η άποψή του πόσο μάλλον το αν θα συνεργαστεί ξανά με την Porsche. Πρόβλημά του… Λυπάμαι αλλά δεν με ενδιαφέρει αν θα συνταξιοδοτηθεί ένας υπάλληλος εταιρείας επειδή διαφώνησε μαζί της.

  Από κει και πέρα αυτό που με ενδιαφέρει σαν οδηγό και ιδιοκτήτη οχήματος είναι η μετακίνησή μου να γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια.

  Τώρα όσον αφορά την οικολογία, άκρη δεν βγαίνει. Αν το παρατραβήξουμε, το μόνο οικολογικό μέσο μεταφοράς είναι τα πόδια μας. Γιατί ακόμα και το κάρο είναι από ξύλο άρα από δέντρα άρα…

  Άρα οι οικολογικές ανησυχίες του κυρίου δεν μου λένε τίποτα αφού οι μπαταρίες θα μπορούσαν πχ να είναι ανακυκλώσιμες.

  Με την οικολογική λογική δεν θα έπρεπε να έχουμε τρένα αφού τα diesel ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα ενώ τα ηλεκτρικά τη ρυπαίνουν επίσης μέσω των σταθμών παραγωγής ρεύματος. Αν το τραβήξουμε και πάμε σε πυρηνικά εργοστάσια και ατυχήματα, τότε είναι που δεν βγαίνει άκρη.

  Στην ουσία με αυτές τις λογικές δεν θα πρέπει να μετακινούμαστε. Εντάξει…

  • Τάκης

   Δεν έχεις υπόψιν σου πόσους ρύπους εκλύει η κατασκευή μιας τέτοιας μπαταρίας. Χωρίς ν’ αναφερθούμε στο κόστος αντικατάστασης και ανακύκλωσης-διάλυσης-καταστροφής(?) τι.

 • Vasilis Bo

  Πέστα Βάλτερ,δεν ακουνε