ΟΙ ΗΠΑ έκαναν ειδική συμφωνία με τον νέο CEO της VW για να έχει “ασφαλές διέλευσης”

Σχετικά άρθρα

Λίγο αφότου οι αμερικανικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά του πρώην CEO της Volkswagen, Martin Winterkorn, χορηγούν “ασφαλές πέρασμα” στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, μέσω ενός σπάνιου και “χρυσού” deal.

Η συμφωνία αυτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιτρέπει στον Herbert Diess, ο οποίος προήχθη τον περασμένο μήνα σε επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, να ταξιδεύει ελεύθερα σε όλο τον κόσμο, χωρίς το φόβο να συλληφθεί ως εμπλεκόμενος για το Dieselgate στις ΗΠΑ.

Ο Diess έλαβε επίσης προφορική επιβεβαίωση πως θα του δοθεί προειδοποίηση εάν οι εισαγγελείς επιχειρήσουν να τον κατηγορήσουν για το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων. Σημειώνεται ότι ο Diess, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο το Σεπτέμβριο του 2015, δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα.

Ουσιαστικά η συμφωνία αυτή χαρίζει την πλήρη ελευθερία στον Diess να διαχειριστεί τον γερμανικό κολοσσό με τις 12 μάρκες αυτοκινήτων, και ο οποίος αποτελείται από περισσότερα από 120 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Ως CEO, ένα από τα βασικά καθήκοντά του θα είναι να εκπροσωπεί την αυτοκινητοβιομηχανία στις διάφορες σημαντικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις αυτοκινήτων, εγκαίνια εργοστασίων και νέες κυκλοφορίες μοντέλων.

Η συμφωνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο Diess χρειαζόταν επιπλέον εξασφάλιση πως δε θα συλληφθεί σε ένα από τα συχνά ταξίδια του ως εκπρόσωπος μιας πολυεθνικής. Η Volkswagen απάντησε σε αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου ο Diess να καταθέσει σχετικά με την αντιμετώπιση του σκανδάλου των ντίζελ από την εταιρεία, δηλώνοντας πως μια τέτοια ακρόαση “δεν κρίνεται απαραίτητη”.

Δημοσιεύματα θέλουν τον Diess να ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το μήνα για να καταθέσει στις αρχές σχετικά με το Dieselgate.

 

Πρώην εισαγγελείς και δικηγόροι χαρακτήρισαν ωστόσο τη συμφωνία αυτή του Diess και της Volkswagen με τις Αρχές “ασυνήθιστη”. Όπως αναφέρουν, το deal αυτό πιθανόν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να απαγγείλουν κατηγορίες στον Diess, ή ότι ίσως τους παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στη διεξαγόμενη έρευνα για το σκάνδαλο.

Τόσο η Volkswagen όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν κάτι σχετικά με την ειδική συμφωνία για τον Diess. Σημειώνεται ότι ο Diess, αυστριακός υπήκοος που γεννήθηκε στο Μόναχο, έχει μακρά σταδιοδρομία σε υψηλές θέσεις της ευρωπαϊκής –και δη της γερμανικής- αυτοκινητοβιομηχανίας. Μετά από μια σημαντική ακαδημαϊκή πορεία στην τεχνολογία των οχημάτων και της μηχανολογίας – κατέχει διδακτορικό δίπλωμα – εντάχθηκε στο γερμανικό κολοσσό Bosch το 1989, όπου εργάστηκε σε διάφορους ρόλους, πριν κάνει την αναπόφευκτη κίνηση του προς την αυτοκινητοβιομηχανία, με την είσοδό του στην BMW το 1996 ως διευθυντής μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού σχεδιασμού.

ΠηγήBloomberg

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Tο Σεπτέμβριο τα αποκαλυπτήρια της νέας γενιάς του VW Transporter

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Volkswagen ξεκίνησε την teasing καμπάνια του νέου Transporter (T7), για να ανακοινώσει σήμερα ότι το μοντέλο θα αποκαλυφθεί...

Η VW παρουσιάζει τα ID.3 GTX και ID.7 GTX Tourer

Τις γρήγορες GTX εκδόσεις των ID.3 και ID.7 Tourer παρουσίασε σήμερα η Volkswagen. Ξεκινώντας από το ID.3 GTX, είναι πισωκίνητο και στην έκδοση GTX...
Autoblog.gr