Ποινική δίωξη κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, Martin Winterkorn, άσκησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των ερευνών για το Dieselgate. Τον κατηγορεί για συνωμοσία με στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου με το παράνομο λογισμικό, που παραποιούσε τις μετρήσεις ρύπων στα πετρελαιοκίνητα οχήματα της εταιρείας.

Η δίωξη ασκήθηκε το Μάρτιο, αλλά έγινε γνωστή το βράδυ της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται ότι ο Winterkorn είχε παραιτηθεί λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τις αμερικανικές αρχές, το Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Jeff Sessions, ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), Scott Pruitt και άλλα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διοίκησης εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες ασκούν κριτική στον Winterkorn και τη VW και διαμηνύουν προς άλλες επιχειρήσεις ότι οι παραβάσεις θα τιμωρούνται αυστηρά.

Εάν προσπαθείς να εξαπατήσεις τις ΗΠΑ, τότε θα κληθείς να πληρώσεις βαρύ τίμημα,

τόνισε χαρακτηριστικά ο Sessions.

Ο Winterkorn κατηγορείται για συνωμοσία για εξαπάτηση της αμερικανικής κυβέρνησης και των πελατών της VW και την παραβίαση του νόμου περί καθαρού αέρα από το Μάιο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2015, χρησιμοποιώντας παράνομο λογισμικό που επέτρεψε στα diesel οχήματα της Volkswagen να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους χωρίς να εντοπίζονται. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Winterkorn ενημερώθηκε πλήρως τόσο το Μάιο του 2014, όσο και τον Ιούλιο του 2015 για το παράνομο λογισμικό, ενώ ενέκρινε προσωπικά τις προσπάθειες της γερμανικής εταιρείας να παραπλανήσει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για ένα χρονικό διάστημα που εκτείνεται από το Μάιο του 2006 έως και τον Νοέμβριο του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η Volkswagen κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 4,3 δισ. δολαρίων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση, ενώ συνολικά έχει συμφωνήσει να δαπανήσει περισσότερα από 25 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για αποζημιώσεις ιδιοκτητών οχημάτων και αντιπροσωπειών και πρόστιμα σε ρυθμιστικές αρχές και πολιτείες.

Εκπρόσωπος του Γραφείου των Εισαγγελέων των ΗΠΑ στο Ντιτρόιτ δήλωσε ότι ο Winterkorn δεν είμαι υπό κράτηση. Συνολικά, εννέα άτομα κατηγορήθηκαν και δύο παραδέχτηκαν την ενοχή τους. Τα έξι πρώην στελέχη της Volkswagen που κατηγορούνται από τις αρχές των ΗΠΑ είναι στη Γερμανία και δεν πρόκειται να δικαστούν στις ΗΠΑ επειδή η Γερμανία δεν εκδίδει τους πολίτες της. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Winterkorn.

Ο Oliver Schmidt, το υψηλόβαθμο στέλεχος της VW που συνελήφθη από τις Αμερικανικές αρχές τον χειμώνα του 2017, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του Dieselgate, παραδέχτηκε την ενοχή του τον Αύγουστο του 2017 και καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης.