Με άγνωστο για την ώρα τρόπο τα αρχεία διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων της Jaguar Land Rover στο εργοστάσιο του Solihull, διέρρευσαν στον τύπο. Τα δεδομένα αφορούσαν αναρρωτικές άδειες, πειθαρχικά ζητήματα και το σημαντικότερο επικείμενες απολύσεις 1.000 εργαζομένων. Η αρχική αντίδραση της JLR ήταν να χαρακτηρίσει το δημοσίευμα fake news κάτι όμως που περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα, αφού ήδη είχε ανακοινωθεί πως σκέφτεται περικοπές 1.000 θέσεων εργασίας.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αφορούν κυρίως αυτούς με βραχυχρόνια συμβόλαια μίσθωσης, ήτοι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα αφορούσαν του εργαζόμενους που επινοικιάζει η Staffline, ένας ατζέντης γερμανικών συμφερόντων αφού ανήκει στην DHL.

Η βρετανική κυβέρνηση για την ώρα επέπληξε τον εργοδότη υπενθυμίζοντας πως έχει την ευθύνη διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν έχει εξακριβωθεί αν η διαρροή προέρχεται από την JLR ή την Staffline.

Το κλίμα στο εργοστάσιο πάντως είναι βαρύ, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν αηδιασμένοι από αυτή την κατάσταση. Ακόμη και αυτοί που δεν ήταν “κοκκινισμένοι” ανησυχούν αφενός γιατί ξέρουν πως τα προσωπικά τους δεδομένα δεν είναι ασφαλή και αφετέρου επειδή οι ραγδαίες πτώσεις στις πωλήσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν το Brexit μάλλον θα φέρουν περαιτέρω συρρίκνωση σε μισθούς και θέσεις εργασίας.