Η Νορβηγία είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως. Βλέπεις το ταμείο χρησιμοποιεί τα χρήματα που κερδίζει η Νορβηγία πουλώντας το πετρέλαιό της και ήδη η αξία του είναι μεγαλύτερη του 1 τρισ. δολαρίων. Ναι καλά διάβασες. 1 τρισ. δολάρια ή αν το προτιμάς σε νούμερα 1.000.000.000.000 δολάρια. Δεν σε ξεγελούν τα μάτια σου, υπάρχουν 12 μηδενικά πίσω από το νούμερο 1.

Το ταμείο διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχεί στο 1,4% όλων των μετοχών παγκοσμίως και πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται και στις αναδυόμενες αγορές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη έως το 2025, όταν το fund αναμένεται να πιάσει τα 1,3 τρισ. δολάρια.

Η Norges Bank Investment Management, ο βραχίονας της κεντρικής τράπεζας που διαχειρίζεται το επενδυτικό ταμείο, υποστήριξε τις προσπάθειες ορισμένων μετόχων της Tesla να απομακρύνουν από την θέση του προέδρου της Tesla τον Elon Musk, αλλά τελικά δεν το κατάφεραν. Το ταμείο πίστευε πως αν υπήρχαν δύο διαφορετικά άτομα στις θέσεις του CEO και του προέδρου της Tesla, τότε θα ενισχυόταν η εταιρική διαχείριση της Tesla. Τελικά ο Musk επανεξελέγη για ακόμη μια φορά πρόεδρος της εταιρίας από την πλειοψηφία των μετόχων, απορρίπτοντας την πρόταση που ήθελε να εκτελεί ρόλο προέδρου του ΔΣ ανεξάρτητο στέλεχος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ταμείο προσπάθησε να εναντιωθεί στον Elon Musk. Τον περασμένο Μάρτιο, ψήφισε κατά της πρότασης για την αμοιβή του Musk από την Tesla, ύψους 55 δισ. δολαρίων, στη περίπτωση που ο Musk κάνει την Tesla να κοστίζει 650 δισ. δολάρια. Το ταμείο κατέχει σήμερα το 1,4% του συνόλου των μετοχών της Tesla, ενώ στα τέλη του 2017 κατείχε το 0,48% της εταιρείας, αξίας περίπου 252,5 εκατ. δολαρίων.

 • moonόγιανος

  Εγώ πάντως μέτρησα δεκατρία μηδενικά!Και μετά λιποθύμησα…

 • moonόγιανος

  Εγώ πάντως μέτρησα δεκατρία μηδενικά!Και μετά λιποθύμησα…

 • jonjon

  Νορβηγία! Άλλος 🌎!

 • SAMURAI-66

  Οταν εισαι κρατος σοβαρο δημιουργεις υπηρεσιες αντιστοιχα υψηλου επιπεδου και προκαλεις δικαιολογημενα τον θαυμασμο στους γυρω σου….οχι τυχαια χωρα προτυπο πανευρωπαικα και διεθνως η πατριδα των βικινγκ!

  • Chris

   Πολυ σοβαρο και βασικα…κράτος. Ακομη και οι Σουηδοί ζηλεύουν. Πάντως εκτός απο τη γνωστη σειρα υπάρχουν και αλλες Νορβηγικες σειρες που σου/σας προτεινω εαν ενδιαφερεστε. Okkupert, Grenseland (Netflix).

  • Radical88

   Γουσταρω να σε βλεπω να επαινεις γερμανικα εθνη χαχαχα

 • JohnnyXP64

  γιατί να τον βγάλουν εκτός? είναι μακακες? θα χασουν οι μετοχες τους κατακόρυφη με το μου φύγει ο elon απο την tesla. εκτος κ αν θελουν να τις μοσχοπουλησουν πριν… αλλα κ πάλι θα βγάλουν περισσότερα αν απλα φτιάξουν ενα εργοστάσιο εκεί.

  δεν ξέρω πως σκέφτονται. . παίζουν πολλά βρώμικα παιχνίδια

  • Christos Dimou

   Δεν τους ενδιαφέρει το γρήγορο κέρδος απο την αγορά και πώληση των μετοχών. Τους ενδιαφέρει ένα συνεχώς αυξανομενο έσοδο απο τα κέρδη της επιχείρησης.

  • georgekaras

   ολα ειναι θεμα EBITDA