Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αξίας 1 τρισ. δολαρίων προσπάθησε να ανατρέψει τον Elon Musk

Σχετικά άρθρα

Η Νορβηγία είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως. Βλέπεις το ταμείο χρησιμοποιεί τα χρήματα που κερδίζει η Νορβηγία πουλώντας το πετρέλαιό της και ήδη η αξία του είναι μεγαλύτερη του 1 τρισ. δολαρίων. Ναι καλά διάβασες. 1 τρισ. δολάρια ή αν το προτιμάς σε νούμερα 1.000.000.000.000 δολάρια. Δεν σε ξεγελούν τα μάτια σου, υπάρχουν 12 μηδενικά πίσω από το νούμερο 1.

Το ταμείο διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχεί στο 1,4% όλων των μετοχών παγκοσμίως και πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται και στις αναδυόμενες αγορές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη έως το 2025, όταν το fund αναμένεται να πιάσει τα 1,3 τρισ. δολάρια.

Η Norges Bank Investment Management, ο βραχίονας της κεντρικής τράπεζας που διαχειρίζεται το επενδυτικό ταμείο, υποστήριξε τις προσπάθειες ορισμένων μετόχων της Tesla να απομακρύνουν από την θέση του προέδρου της Tesla τον Elon Musk, αλλά τελικά δεν το κατάφεραν. Το ταμείο πίστευε πως αν υπήρχαν δύο διαφορετικά άτομα στις θέσεις του CEO και του προέδρου της Tesla, τότε θα ενισχυόταν η εταιρική διαχείριση της Tesla. Τελικά ο Musk επανεξελέγη για ακόμη μια φορά πρόεδρος της εταιρίας από την πλειοψηφία των μετόχων, απορρίπτοντας την πρόταση που ήθελε να εκτελεί ρόλο προέδρου του ΔΣ ανεξάρτητο στέλεχος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ταμείο προσπάθησε να εναντιωθεί στον Elon Musk. Τον περασμένο Μάρτιο, ψήφισε κατά της πρότασης για την αμοιβή του Musk από την Tesla, ύψους 55 δισ. δολαρίων, στη περίπτωση που ο Musk κάνει την Tesla να κοστίζει 650 δισ. δολάρια. Το ταμείο κατέχει σήμερα το 1,4% του συνόλου των μετοχών της Tesla, ενώ στα τέλη του 2017 κατείχε το 0,48% της εταιρείας, αξίας περίπου 252,5 εκατ. δολαρίων.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...