Αυξάνεται διεθνώς ο κίνδυνος για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ακόμη και αν αυτή παραμένει σε “ασφαλή” επίπεδα, επισημαίνουν Αμερικάνοι επιστήμονες, σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health», από την οποία προκύπτει ότι, η μείωση των ρύπων στον αέρα, ιδίως στις χώρες όπου το πρόβλημα είναι έντονο (όπως η Ινδία) θα συνεπάγεται και τη μείωση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2.

Η καινούρια μελέτη φέρνει στο φως στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ρύπανση του αέρα συγκαταλέγεται στους παράγοντες (μαζί με την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία) που αυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης εισδύουν στον οργανισμό και οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης, καθώς και σε χρόνια φλεγμονή, εμποδίζοντας έτσι το σώμα να μετατρέψει τη γλυκόζη του αίματος (σάκχαρο) σε ενέργεια.

Ο διαβήτης είναι σήμερα μια από τις ταχύτερα αυξανόμενες παθήσεις παγκοσμίως, καθώς περισσότεροι από 420 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Ziyad Al-Aly του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς ιστορικό διαβήτη σε διάστημα 8,5 ετών, με σκοπό να συσχετίσουν το επίπεδο ρύπανσης στο οποίο εκτίθεντο διαχρονικά, με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά την πάροδο των χρόνων.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι, ο κίνδυνος για την εμφάνιση διαβήτη αυξάνεται έστω και σε μικρό βαθμό, ακόμη και σε επίπεδο ρύπανσης με 2,4 μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα στοιχεία της έρευνας μαρτυρούν επίσης ότι, σε επίπεδο ρύπανσης πέντε έως δέκα μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους (ποσοστό 21%) εμφάνισε διαβήτη. Ακολούθως, το ποσοστό όσων εκδήλωσαν διαβήτη, αυξήθηκε στο 24% όταν η έκθεση στη ρύπανση ήταν αυξημένη στα 12 έως 14 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η ρύπανση συνέβαλε διεθνώς σε περίπου 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη το 2016 (το 14% του συνόλου των περιστατικών παγκοσμίως εκείνη τη χρονιά). Επιπλέον, όπως προκύπτει από σχετικούς υπολογισμούς 8,2 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής χάθηκαν το 2016 εξαιτίας του διαβήτη που οι αιτίες εμφάνισής του σχετίζονται με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε σχετικά:

Η μελέτη μας δείχνει μια σημαντική σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο διαβήτη. Βρήκαμε αυξημένο κίνδυνο ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα, τα οποία θεωρούνται ασφαλή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή πολλά βιομηχανικά λόμπι υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης είναι υπερβολικά αυστηρά και πρέπει να χαλαρώσουν. Τα στοιχεία μας, αντίθετα, δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα δεν είναι επαρκώς ασφαλή και πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά.