Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δοκιμές που πραγματοποίησαν οι Mazda, Suzuki και Yamaha σε οχήματα τους για την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων δεν ήταν οι κατάλληλες.

Οι συγκεκριμένες αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν υποχρεωμένες να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενες ελέγχους μετά την αποκάλυψη ακατάλληλων δοκιμών από Subaru και Nissan πριν από έναν χρόνο.

Ο αυξανόμενος κατάλογος με παρατυπίες έχει πλήξει την εικόνα της βιομηχανίας της χώρας η οποία φημιζόταν για την υψηλή ποιότητά της, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Η Suzuki, η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, δήλωσε πως από τα 12.819 δειγματοληπτικά αυτοκίνητα που ελέγχθηκαν από τον Ιούνιο του 2012, περίπου το 50% δεν ελέγχθηκε με τον κατάλληλο τρόπο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Mazda ανίχνευσε ακατάλληλες δοκιμές σε 72 οχήματα από 1.875, ενώ η Yamaha βρήκε 7 περιπτώσεις από 335 οχήματα.

H τελευταία μάλιστα παραδέχτηκε πως πραγματοποίησε ακατάλληλες δοκιμές και ζήτησε συγγνώμη. Συγνώμη ζήτησε και η Mazda. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο CEO της ιαπωνικής εταιρείας, Toshihiro Suzuki, δήλωσε:

Ζήτω βαθύτατα συγνώμη και θα καταβάλω προσπάθειες για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων.

Ο κλάδος παγκοσμίως έχει κλονιστεί μετά το σκάνδαλο του 2015 όταν η Volkswagen παραδέχτηκε την ύπαρξη παραποιημένου λογισμικού και προχώρησε στην ανάκληση 11 εκατομμυρίων πετρελαιοκίνητων οχημάτων της.