Μια ομάδα νεαρών ήταν η αιτία περισσότερα από 100 αυτοκίνητα να τυλιχθούν στις φλόγες, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν, οι επιθέσεις ήταν οργανωμένες και είχαν σκοπό να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι περίπου 100 αυτοκίνητα είτε πυρπολήθηκαν είτε υπέστησαν βανδαλισμούς στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, καθώς και σε γειτονικές κωμοπόλεις όπως το Τρολχάταν, μια βιομηχανική περιοχή με υψηλή ανεργία, και το Φάλκενμπεργκ, ενώ λίγα αυτοκίνητα κάηκαν επίσης στη Στοκχόλμη.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε τα βίαια επεισόδια, ενώ σύμφωνα με τις αρχές οι νεαροί που συμμετείχαν ξεπερνούσαν τους 50.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σποραδικά βίαια επεισόδια σε κωμοπόλεις της Σουηδίας τα τελευταία χρόνια, με σημαντικότερα εκείνα που σημειώθηκαν το 2013 Στοκχόλμη.

Στη Σουηδία σημειώνεται αύξηση της βίας σε περιοχές με υψηλή ανεργία και άλλα κοινωνικά προβλήματα και η ανησυχία των πολιτών για τη βία που συνδέεται με συμμορίες έχει γίνει κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία.