Με το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας να στρέφεται στην Lucid Motors, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αξίας 1 τρισ. δολαρίων, έκανε ξεκάθαρο πως δεν έχει στις βλέψεις του να συμβάλει στην εξαγορά της Tesla ώστε αυτή να γίνει ιδιωτική και να βγει από το χρηματιστήριο.

Όπως είπε ο Trond Grande, ο αναπληρωτής CEO του fund που κατέχει το 0,48% του συνόλου των μετοχών της Tesla:

Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το εάν η Tesla θα πρέπει ή όχι να καταστεί ιδιωτική, αλλά το κυρίαρχο ταμείο περιουσίας της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, δεν ενδιαφέρεται.

Δεν έχουμε καμία βλέψη γι’αυτό. Θέλουμε να επενδύσουμε σε εταιρείες που κερδίζουν χρήματα.

Η Norges Bank Investment Management, τμήμα της κεντρικής τράπεζας που διαχειρίζεται το κρατικό fund δήλωσε πως κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, παρουσίασε κέρδη 1,8%, νούμερο που μεταφράζεται σε 167 δισ. Νορβηγικές κορώνες, δηλαδή σε 19,7 δισ. δολάρια.

Οι συνολικές τοποθετήσεις του σε μετοχές είδαν την αξία τους να αυξάνεται 2,7%, ενώ οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων απέδωσαν κέρδος 1,9% και εκείνες στα ομόλογα έμειναν σταθερές. Στην απόδοση που κατέγραψε το fund στο τρίμηνο συνέβαλε περισσότερο η μετοχή της Αmazon και ακολούθησαν οι μετοχές της Αpple και της Royal Dutch Shell.

Σημειώνεται πάντως ότι είχε απώλειες 4% από τις τοποθετήσεις σε κινεζικές μετοχές και 5,7% από επενδύσεις σε μετοχές άλλων αναδυόμενων αγορών. Το μερίδιο των μετοχών στο χαρτοφυλάκιό τους ανέρχεται στο 66,8%, των ομολόγων στο 30,6% και του real estate σε 2,6%.

Οι μετοχές της Αμερικής και της Ευρώπης κατέγραψαν θετική πορεία στο τρίμηνο παρά την προοπτική αύξησης των εμπορικών δασμών, δήλωσε ο Grande, ο οποίος τόνισε πως η προοπτική αύξησης των εμπορικών δασμών, η πιο αδύναμη ανάπτυξη σε Ευρώπη, Κίνα και αναδυόμενες αγορές αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ιταλία μελλοντικά θα περιορίσουν τα κέρδη στα χρηματιστήρια.

Το ταμείο διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχεί στο 1,4% όλων των μετοχών παγκοσμίως και πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται και στις αναδυόμενες αγορές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη έως το 2025, όταν το fund αναμένεται να πιάσει τα 1,3 τρισ. δολάρια.